İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 3 Şubat 2025 tarihinde paylaşılan gönderide, 29 Ocak’ta Washington’da askeri helikopterle yolcu uçağının çarpışmasının bir kaza değil suikast olduğu ve uçakta COVID-19 ve pandemiyi araştıran askeri yetkililerin bulunduğu iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Paylaşımda kaynak gösterilen ‘The People’s Voice’ sitesi, sahte haberler üreten bir platform.
Mürettebat dahil 64 kişinin hayatını kaybettiği uçakta askeri personel bulunmuyor.
Askeri helikopterde ölen askeri personellerle ilgili bilgiler de açıklanmış ve güvenilir kaynaklardan COVID-19 araştırmalarına dair bir bilgi bulunamıyor.
İddia Sahte Haber Üreten Bir Siteden Alınmış
COVID-19 pandemisi, 2019’un sonunda Çin’in Wuhan kentinde başlamış ve 2020’de tüm dünyaya yayılmıştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilanı ile başlayan süreçte hükümetlerin aldığı önlemler, kısıtlamalar ve aşı geliştirme süreçleri küresel tartışmaların merkezinde yer aldı. Buna paralel olarak ise sosyal medyada özellikle aşıların yan etkileri ve virüsün kökeni hakkındaki yanlış bilgi içeren iddialar geniş kitlelere ulaştı. COVID-19’un artık küresel bir sağlık tehdidi olmaktan çıkmasına rağmen, salgın sonrası dezenformasyon içerikleri hâlâ zaman zaman sosyal medyada dolaşıma giriyor.
Geçtiğimiz hafta ABD’nin başkenti Washington’da havalimanında bir askeri helikopterle bir yolcu uçağının çarpışması sonucunda yolcu uçağında mürettebat dahil 64 kişi ve askeri helikopterde bulunan 3 askeri personel hayatını kaybetti. ABD’de son yılların en büyük havacılık faciası olarak görülen kaza, Türkiye’de de ana akım ve sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Sosyal medyada kaza ile ilgili haberler sıkça gündeme gelirken, konuyla ilgili komplo içeren paylaşımlar da dolaşıma sokuluyor.
3 Şubat’ta Instagram platformunda paylaşılan bir gönderi de bu içeriklerden biri. Paylaşımda; “Kaza değil suikast olduğu ortaya çıktı” başlığıyla birlikte ABD’de gerçekleşen uçak ve helikopterin çarpışmasının aslında kasıtlı gerçekleştiği ve uçakta COVID-19 ve pandemiyi araştıran askeri yetkililerin de olduğu iddia edilmiş. İddianın açıklama bölümünde ise haber kaynağı olarak bir X bağlantısı gösterilmiş.
X bağlantısından ulaşılan gönderiye bakıldığında, @tpvsean adlı kullanıcının bir paylaşımına ulaşılıyor. Kullanıcının hakkında bölümünde “Host of The People’s Voice” (The People’s Voice Sunucusu) metni okunuyor. The People’s Voice anahtar kelimesi arama motorları üzerinden tarandığında The People’s Voice sitesine ulaşılıyor. Sitenin hakkında bölümünde ‘While our job is to bring audiences the truth, we will occasionally make mistakes.’ (İşimiz kitlelere gerçeği sunmak olsa da, ara sıra hatalar yapacağız.) metni görülebilir. 
The People’s Voice ile ilgili açık kaynak taramasına devam edildiğinde de daha önce ‘NewsPunch’ ve ‘Your News Wire’ isimleriyle yayın yaptıkları anlaşılıyor. ABD merkezli CBS News’un bir haberinde de inanılmaması gereken sahte haber siteleri listesinde The People’s Voice’un değiştirilen ismi Your News Wire yer alıyor. Aynı site; factcheck.org sitesinde de komplo ve dezenformasyon üreten sahte haber siteleri listesinde bulunabilir.
Yolcu Uçağında Askeri Personel Bulunmuyor
Kazaya karışan yolcu uçağındaki 60 yolcu ve 4 mürettebatla ilgili bilgiler araştırıldığında BBC’nin tüm yolcu ve mürettebatla ilgili bilgileri derlediği bir haber bulunabilir. Hayatını kaybedenlerin tek tek anlatıldığı haberde, kişilerin öz geçmişlerinde askeri personel olduklarına dair herhangi bir bulguya ulaşılamıyor. Hayatını kaybedenler; avukatlar, profesyonel buz patencisi, antrenör gibi mesleklere sahip. 
Askeri helikopterde ise 3 mürettebat bulunuyordu. İlgili anahtar kelimelerle araştırma yapıldığında, hayatını kaybeden askeri personellerle ilgili bilgilere de ulaşılıyor. Hayatını kaybedenlerden Deniz Piyade Astsubay Ryan O’Hara’nın ve helikopter tamircisi olduğu bilgisi Newsweek sitesinde verilmiş. Hayatını kaybeden bir diğer isim de Deniz Piyade Baş Astsubay Andrew Loyd Eaves. Helikopterde hayatını kaybeden üçüncü personel ise Yüzbaşı Rebecca Lobach. Bu üç askerin de COVID-19 ile ilgili bir araştırma içinde bulunduklarına dair hiçbir bilgi yer almıyor.

Sonuç olarak;

ABD'de meydana gelen helikopter kazasında ölenler arasında COVID-19'u araştıran askeri yetkililerin bulunduğu iddiası yanlış.