Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 7 Ocak 2025’te yapılan paylaşımda, Çin’de başlayan yeni bir salgın nedeniyle hastaneler ve krematoryumlar dolup taştığı için OHAL ilan edildiği iddia edildi

İddia YANLIŞ
The Chinese Center for Disease Control and Prevention, 2025 yılının ilk haftasında Çin genelinde akut solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiği ve grip virüsünün hâlâ mevsimsel olarak yayıldığını vurguladığı bir rapor yayımlamış.
Ancak, Çin'de HMPV vakalarındaki artış mevsimsel beklentiler dahilinde ve olağanüstü bir durum söz konusu değil.
Çin’de hastanelerin ve krematoryumların kapasitelerinin HMPV yüzünden aşıldığı ve bu nedenle OHAL ilan edildiği iddiaları, resmi bir kaynak üzerinden doğrulanamıyor. Çin’de bu sebeple OHAL ilan edilmemiş.
Çin Bazı Virüslerle İlgili Bir Rapor Yayımladı, Ancak OHAL İlan Etmedi
2025’in ilk haftasından itibaren dünya kamuoyu Çin’de başladığı iddia edilen yeni bri salgını konuşuyor. Covid benzeri yeni bir salgının, yine Çin merkezli olarak bütün dünyayı etkisi altına alacağı endişesi sosyal medya platformlarında sıklıkla dile getiriliyor. Ancak bu paylaşımların önemli bir kısmı konuyla ilgili yanlış, abartılı veya çarpıtılmış bilgiler içeriyor. Çin’de bu yeni salgın nedeniyle hastanelerin ve hatta yaşanan ölümler nedeniyle krematoryumların bile kapasitelerini çok aştığı, bu nedenle Çin’de OHAL ilan edildiği bu iddialardan yalnızca birisi.
The Chinese Center for Disease Control and Prevention (Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) bazı virüslerle ilgili rapor yayımladığı doğru, ancak Çin’de iddia edildiği gibi olağanüstü hal ilan edilmedi. Raporda, 2025 yılının ilk haftasında Çin genelinde akut solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiği ve grip virüsünün hâlâ mevsimsel olarak yayıldığı vurgulanmış. Özellikle grip, Human Metapneumovirus (HMPV) ve Mycoplasma pneumoniae gibi patojenlerin farklı yaş grupları ve bölgelerde değişen oranlarda tespit edildiği belirtilmiş. Bazı patojenlerde düşüş eğilimleri görülse de, solunum sinsityal virüsü gibi bazı virüslerin küçük yaş gruplarında artmaya devam ettiği kaydedilerek halkın enfeksiyonları önlemek için hijyen, maske kullanımı ve aşı gibi temel önlemleri alması öneriliyor. 
Öte yandan Çin'de HMPV vakalarındaki artışın olağandışı olduğu iddiası da doğru değil, çünkü bu artış mevsimsel beklentiler dahilinde. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kuzey yarımkürede kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının artmasının olağan olduğunu ve mevcut HMPV vaka sayılarının bu dönem için beklenen aralıkta seyrettiğini belirtiyor. 
Çin'de hastanelerin ve krematoryumların​​ dolup taştığı iddiaları, COVID-19 pandemisinin önceki dönemlerine ait bilgilere dayanıyor. Özellikle 2022 ve 2023 yıllarında, COVID-19 vakalarındaki artış nedeniyle hastane ve krematoryumlarda yoğunluk yaşanmıştı. Konuyla ilgili olarak paylaşılan görsellerin tamamı bu döneme ait, eski tarihli görseller. Ancak, mevcut HMPV vakalarıyla ilgili olarak hastaneler veya krematoryumlarda aşırı bir yoğunluk olduğuna dair güncel ve güvenilir bir bilgi bulunmuyor. 
Çin'in HMPV nedeniyle OHAL ilan ettiği iddiası, resmi kaynaklara göre Çin hükümeti HMPV salgını nedeniyle herhangi bir OHAL ilan etmediğinden doğru değil. Yetkililer, mevcut durumun mevsimsel eğilimlerle uyumlu olduğunu ve ek bir acil duruma gerek olmadığını ifade ediyor. Sonuç olarak, HMPV vakalarında mevsimsel bir artış gözlemlenmekle birlikte, hastaneler ve krematoryumlarda aşırı bir yoğunluk veya OHAL ilanı gibi durumlar söz konusu değildir.

Sonuç olarak;

Çin’de başlayan yeni bir salgın nedeniyle hastaneler ve krematoryumlar dolup taştığı için OHAL ilan edildiği iddiası yanlış.