Bir Twitter hesabı tarafından 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan paylaşımda aşının tehlikeli olduğu ve hacamatın vücuttan aşıyı çıkarabildiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Önce kesinlikle aşı olmayın! Yüzlerce kez yazdım. Sakın aşı olmayın. Zaten aşı olmuş olanlar için; erken geç falan yok. Hacamat olun. 2 ayda bir tekrarlayın. Hem aşı olan bölgeden; hem genel hacamat. O marka aşı, bu marka aşı, o doz sayısı, bu doz sayısı fark etmez.

İddia çoğunlukla Twitter’da yayılmış. AP, Gulf Today ve USA Today adlı kuruluşlar da iddiayı incelemiş.
Aşılar Tehlikeli mi?
30 Aralık 2021 tarihinde acil durum ilan edilen, 11 Mart tarihinde ise dünya genelinde pandemi ilan edilmesine sebep olan koronavirüs yaklaşık iki yıldır hayatımızda. Bu süreç zarfında 240 milyon insan virüse yakalandı ve yaklaşık 4 milyon 800 bin kişi hayatını kaybetti. Günlük olarak dünyada 7 bin 500 kişi Covid-19’dan dolayı hayatını kaybediyor.
Hastalığa etkili Covid-19 aşıları geliştirilmeden önce birçok ülke koronavirüsten korunmak ve vakaları azaltmak için uzun süren kapanmalara gitmek zorunda kaldı. Bu durum da birçok ekonomik aktiviteyi durma noktasına getirirken çalışan nüfusa kısa ve orta vadeli olumsuz etkileri oldu.

Buna karşın, Covid-19’a karşı en etkili araç olan aşılar özellikle 2021 yılından itibaren büyük bir hızla geliştirildi ve şu an Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanmış 7 tane aşı bulunmakta. Bu aşılar ise; Moderna, Pfizer - BioNTech, Johnson & Johnson, Oxford/AstraZeneca, Covishield, Sinopharm ve Sinovac. Farklı teknolojiler kullanılarak geliştirilen aşıların virüse karşı yüksek koruma sağladığı ve ölüm sayılarını azalttığı farklı çalışmalarca bulgulanmış durumda. Dünya genelinde ise aşılanma oranı yükselmeye devam ediyor. Şu ana kadar aşı kriterine uygun nüfusun %48’i ilk dozu olmuş durumda. Dünyada 6 milyar 600 milyondan fazla doz uygulanmış iken, her gün yaklaşık 23 milyon doz aşı yapılıyor.
Covid-19 aşılarının tehlikeli olmadığı ve Covid-19 geçiren kişilerde ciddi semptomları ve ölümleri azalttığı çeşitli çalışmalarda ortaya konuluyor. İngiltere’de yapılan çalışmada 2 Ocak ve 2 Temmuz 2021 tarihleri arasında Covid-19 kaynaklı 51 bin 281 ölüm içinde tam aşılanmış kişi sayısı sadece 640 olduğu bulgulandı. Fransa’da 22 milyon üzerinde yapılan başka bir çalışmada da aşılanmış kişilerin Covid-19 kaynaklı ciddi semptom ve ölüm yaşamalarının %90 daha az olduğu ortaya çıktı. Özetle aşıların Covid-19 hastalığından daha tehlikeli olduğu iddiaları asılsız.
Hacamat Nedir ve Aşıyı Vücuttan Çıkarabilir mi?
Hacamat kan toplamak için lokal bir cilt vakumu oluşturmaya ve ardından ciltten az bir miktarda kan çekmek için yüzeysel deri insizyonlarıyla ikinci bir vakuma dayanan eski bir tıbbi teknik. Hacamat halk arasında en çok kas ağrılarını hafifletmek amacıyla kullanılıyor.
Bunun yanında, hacamatın ne kadar sağlıklı olduğu bilim dünyası tarafından hâlâ tartışılan bir durum. Birçok uzman konu hakkında tam anlamda yeterli araştırmanın olmadığını belirtse de kupanın kronik boyun veya sırt ağrısı için bir miktar rahatlama sağlayabileceğini ancak kanıtların kalitesinin kesin sonuçlar çıkarmak için çok sınırlı olduğunu vurguluyor.
2012 yılında yapılan ve PLOS One dergisinde Huijian Cao, Xun Li ve Jianping Liu tarafından yayımlanan "Hacamatın Verimliliğine Dair Güncellenmiş Bir Araştırma" başlıklı makale ise çoğunlukla hacamatın olumlu etkilerinin olduğunu gösteren bir makale olarak ortaya konulmaktadır. Söz konusu makalede, hacamatın birkaç tıbbi sorunu tedavi ettiğine dair bulgular ortaya konmuştur. Fakat araştırmacılar, bulgularının istisnasız her birinin çok yüksek miktarda istatistiki önyargı riski taşıdığını, dolayısıyla nihai bir cevap bulmanın mümkün olmadığını makalelerinde belirtmişlerdir.
Hacamatın tıbbi olarak ne kadar işe yaradığı konusu tartışmalı olsa da hacamat yaptırmanın aşıyı çıkarabileceği Covid-19 salgınından önce de gündeme gelmişti. Salgında aşıyla ilgili yanlış bilgi dolaşımın artmasıyla hacamatın Covid-19 aşısı olanlarda aşıyı vücuttan atmak için kullanılabileceği iddiası da sosyal medya platformlarından kendine yer bulmaya başladı. USA Today’in yaptığı analizde Oxford Üniversitesi Hastanesinden Bulaşıcı Hastalıklar konusunda danışman doktor olan Dr. Maheshi Ramasamy aşının böyle bir yöntemle çıkarılmasının mümkün olmadığını aktarmış. Ramasamy, kupa çekmenin tıbbi bir prosedür olmadığını da ekleyerek aşıların kasın derinliklerine enjekte edildiğini ve bunların çıkarılmasını imkansız olduğunu vurguluyor. USA Today’ın iletişime geçtiği başka bir doktor olan Paul Offit ise, aşılanma sonrası sıvının vücuttaki hücrelere girdiğini ve daha sonra bir proteine dönüştürüldüğünü, bu yüzden tüm bu hücreleri yakalamanın mümkün olmadığını belirtmiş.
Türkiye’de tanınan doktorlardan Prof. Dr. Güner Sönmez ise konu hakkında, “Aşıyı bu şekilde vücuttan çıkarmanın imkanı yok. Mecburiyetten aşı olan insanların bir kısmının aşı olduktan sonra aşıyı çıkarmak için bazı gayretler içine girdiğini duyuyoruz” demişti. Sönmez ayrıca bir hastasıyla iletişime geçmiş ve aşı yaptıran kişilerin sonrasıda parayla sülük aldığı veya hacamat yaptırdığı, bu yol ile insanların dolandırıldığını belirtiyor.
İddia YANLIŞ
26 Eylül 2021 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından hacamat yaptırmanın vücuda enjekte edilmiş aşıyı çıkarabileceği iddia edilmişti. Konu hakkında uzman isimler aşılanma sonrası sıvının vücuttaki hücrelere girdiğini ve daha sonra bir proteine dönüştürüldüğünü, bu nedenle sülük veya hacamat ile aşının vücuttan çıkarılamayacağını belirtmiş.

Sonuç olarak;

Aşıların tehlikeli olduğu ve hacamat yaptırmanın aşının vücuttan atılmasını sağladığı iddiası yanlış.