Bir Twitter hesabı tarafından 31 Temmuz 2021 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan “Ölüler yaşayanlardan daha çok çiçek alır çünkü pişmanlık minnetten daha güçlüdür.” şeklindeki alıntının Anne Frank’e ait olduğu iddia edildi. Paylaşım 5 binin üzerinde beğeni ve binin üzerinde alıntılama almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Ölüler yaşayanlardan daha çok çiçek alır çünkü pişmanlık minnetten daha güçlüdür. Anne Frank

Bu söz uzun süredir Anne Frank’e atfedilerek dünya genelinde çeşitli sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılıyor. Konu ile ilgili Teyit ve Snopes’un da doğruluk kontrolü analizleri de bulunuyor.
Bu Söz Anne Frank’e mi Ait?
“Ölüler yaşayanlardan daha çok çiçek alır çünkü pişmanlık minnetten daha güçlüdür.” şeklindeki alıntı uzun süredir Anne Frank’e atfediliyor. Sosyal medya kullanıcılarının yanında, çeşitli alıntı sitelerinde de bu sözü görmek mümkün.

Otto ve Edith Frank’in kızları olarak 12 Haziran 1929’da Frankfurt’da doğan Anne Frank, Holokost sırasında hayatını kaybeden bir milyonu aşkın Yahudi çocuktan biriydi. Nazilerin 1933’te iktidara gelmesinin ardından Frank ailesi, Hollanda’da Amsterdam şehrine kaçtı. Almanlar Mayıs 1940’ta Amsterdam’ı işgal etti. Alman yetkilileri ve onların Hollandalı işbirlikçileri Temmuz 1942’de Yahudileri Hollanda’dan Alman işgali altındaki Polonya’da bulunan ölüm merkezlerine sürmeye başladı. Ailenin 1944 yılında tutuklanmasının ve Auschwitz kampına gönderilmesinin ardından gizli bir apartmanda bulunan bu günlük, Frank ailesinin saklanmasına yardım edenlerden biri olan Miep Gies tarafından saklanmıştı. Anne’in ailesiyle beraber saklandığı süre boyunca korkularını, ümitlerini ve hayatını anlattığı bu günlüğü savaştan sonra babası tarafından yayımlandı ve pek çok ülkede okul müfredatlarına kadar girdi. Holokost Ansiklopedisi’ne göre, Anne ve ablası, 1944 Ekim ayı sonlarına doğru Kuzey Almanya’da bulunan Bergen-Belsen toplama kampına gönderildiler. Her iki kız kardeş de 1945 Mart’ında İngiliz birliklerin kampı özgürlüğe kavuşturmasından sadece birkaç hafta önce tifodan öldü. Anne’in annesi 1945’te, Ocak ayının başlarında Auschwitz’de öldü. Anne’in babası Otto ise savaştan sağ kurtuldu.
Ancak “Anne Frank’in Hatıra Defteri” ismiyle yayımlanan kitapta, iddiada yer alan söz bulunmuyor. Alıntı, metnin hiçbir yerinde bulunmamakla birlikte, alıntıdaki bazı kelimeler onun eserinin tamamında bir kez bile geçmiyor. Bunun yanı sıra Snopes ekibi yaptığı analizde, Newspapers.com ve Google Books'ta, sonuçları yalnızca 20. yüzyıldan makaleleri ve yazıları gösterecek şekilde filtreleyerek, arşivlenmiş gazeteleri gözden geçirmiş. Sonuçlara göre ise, “ölüler daha çok çiçek alır” sözleri 2000 yılından önce hiçbir gazetede veya kitapta yer almamış.

Bu alıntının ise internette ilk kullanımlarından birinin 23 Şubat 2013’teki bir Tumblr gönderisi olduğu görülüyor. Bundan birkaç ay sonra, 3 Nisan 2013 tarihinde bu sözü Anne Frank’e atfeden ilk tweet atılmış. Sonuç olarak, söz konusu alıntının Anne Frank’e ait olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmuyor ve bu sözü 2000’li yıllardan önce çevrimiçi kaynaklarda yer almıyor. Alıntı, orijinal olarak benzer bir anlama sahip bir ifadeden türetilmiş olabilir ve sosyal medya kullanıcıları, herhangi bir kaynağa bakmadan onun adının yanına eklemiş olabilir.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından tarihinde yapılan paylaşımda yer alan “Ölüler yaşayanlardan daha çok çiçek alır çünkü pişmanlık minnetten daha güçlüdür.” şeklindeki alıntının Anne Frank’e ait olduğu iddia edilmişti. Bu alıntı uzun süredir Türkçe ve İngilizce kaynaklarda sıklıkla Anne Frank’e aitmiş gibi paylaşılıyor. Ancak Anne Frank’in hatıralarını yazdığı ve çeşitli ülkelerde yayımlanan günlüğünün hiçbir baskısında bu ifadeler yer almıyor. Herhangi bir çevrimiçi kaynakta da bu söz 2000’li yıllardan önce bulunmuyor.

Sonuç olarak;

“Ölüler yaşayanlardan daha çok çiçek alır çünkü pişmanlık minnetten daha güçlüdür.” şeklindeki alıntının Anne Frank’e ait olduğu iddia