Günümüzde sağlıklı yaşam ve buna bağlı olarak sağlıklı beslenme ciddi bir trend oluşturmakta. Sağlıklı yaşam konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Global Wellness Institute adlı kuruluşun verilerine göre, global ölçekte sağlıklı yaşam endüstrisinin büyüklüğü 4,2 trilyon dolara ulaştı. Sağlıklı beslenme sektörünün payı ise yaklaşık 700 milyar dolar. Guardian’da yayınlanan bir habere göre ise sadece İngiltere’de organik gıda ve içecek pazar büyüklüğü 2,2 milyar pound seviyesine ulaştı.
Türkiye’de ise organik üretime dair veriler Tarım ve Orman Bakanlığı’nca sunuluyor. Bu verilere göre 2017 yılında en çok ihraç edilen organik ürünlerin başında mısır geliyor. En çok organik gıda ihracatı yapılan ülke ise İngiltere.

İthalata baktığımızda, organik kuru meyve ithalatının başı çektiği görülüyor. Bu ürünlerin en yakın takipçisi ise İtalya’dan yapılan organik sızma zeytinyağı ithalatı.

Aynı veri setinde yer alan organik hayvansal üretim verilerinde dikkat çeken noktalardan biri ise üretilen toplam 1.352 ton organik hayvansal etin %90’ının Samsun’da üretiliyor olması. Benzer bir şekilde üretilen toplam organik sütün yaklaşık %60’ı da Çanakkale’de üretilmekte. Organik bal üretiminin %36’sı ise Artvin, Trabzon ve Bitlis’te yapılmakta.

Tarım alanında 2017 yılında üretilen organik ürün miktarı 1,6 milyon ton olmuş. Verilere göre toplam üretilen organik tarım ürünlerinin yaklaşık %18’i Aydın’da üretilirken, yaklaşık yüzde 13’ü de Van’da üretiliyor.

Yıllara göre baktığımızda ise özellikle 2010 sonrasında organik tarımsal üretimin hızla yükseldiği görülmekte.
Her ne kadar Türkiye’de organik gıda konusundaki pazar büyüklüğüne dair resmi bir veri bulamasak da artan üretim miktarları bu alanda pazar paylarının büyüme potansiyeli olduğunu gösteriyor.