İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 16 Ocak 2024 tarihinde yapılan paylaşımda Bologna Üniversitesi’nin insan ömrünü 300 yıla çıkarabilecek bir formül keşfettiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Bologna Üniversitesi’nden Mariangela Iannello ve çalışma arkadaşlarının yaptığı 2023 tarihli çalışmada çift kabuklu yumuşakçalar arasındaki yaşam süresi farklılığı genetik nedenlere odaklanarak araştırılmış. Fakat çalışmada insan ömrünün 300 yıla çıkarılabilecek bir formüle dair bulgu yer almıyor.
→ Araştırma, DNA tamirinde, çevresel streslere yanıt vermekte ve hücre ölümünü kontrol etmede önemli rol oynayan belirli genlerin çift kabuklu yumuşakçalar bazı türlerinin uzun ömürlülüğünde kritik bir rol oynadığını göstermiş.
Araştırmada İnsan Ömrünü 300 Yıla Çıkaracak Bir Formülden Bahsedilmemiş
Bilimsel araştırmaların karmaşık doğası ve teknik detayları, medya tarafından sıklıkla basitleştirilerek sunuluyor. Bu durum da özellikle istatistiksel verilerin ve araştırma sonuçlarının yanlış anlaşılmasına ve çarpıtılmasına neden olabiliyor. Örneğin, bir araştırmanın ön bulguları, kesin ve evrensel bir gerçekmiş gibi aktarılabilir, oysa bu bulgular daha geniş ve kapsamlı çalışmalar gerektirebilir. Ayrıca, bazı medya organları, haberleri daha çekici hale getirmek için bilimsel gerçekleri abartabilir veya yanıltıcı başlıklar kullanabilir. Bu tür haberler özellikle COVID-19 ve iklim değişikliği gibi üzerinde komplo teorileri üretilen konularda ciddi yanlış yönlendirmeler içerebiliyor. 
İddiayla ilgili Google üzerinden arama yapıldığında konuyla ilgili Bologna Üniversitesi’ni de içeren çeşitli haberlere ulaşılabiliyor. Burada temel alınan araştırma, Mariangela Iannello ve çalışma arkadaşlarının Genome Biology and Evolution dergisinde 2023 yılında yayınlanan “Signatures of Extreme Longevity: A Perspective from Bivalve Molecular Evolution” makalesi. Araştırmaysa çift kabuklu yumuşakçalardan istridye, midye, deniztarağı gibi canlılar üzerine yapılmış. Araştırmanın iddiası çift kabuklu yumuşakçaların yaşlanma ve yaşam süreci çalışmalarında genellikle göz ardı edildiği ve bu anlamda çalışmalara yeni perspektifler sunabileceği yönünde. Makalede bu canlıların yaşam süresinin 1 yıl ila 500 yıl arasında değiştiği belirtilmiş. Burada yumuşakçaların uzun ömürlülüğünü etkilediği düşünülen genler araştırmacılar tarafından ele alınmış. Ianello, insanlar dahil olmak üzere diğer canlılardaki yaşam ömrünü düzenlemede yeni genlerin ve yolların keşfinin önemli olduğunu belirtiyor ve araştırma sonuçlarının bu anlamda önemini vurguluyor. Ancak makalede insan ömrünün 300 yıla uzatabilecek bir formül bulunduğuna dair herhangi bir bulgu bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Bologna Üniversitesi’nin insan ömrünü 300 yıla çıkarabilecek bir formül keşfettiği iddiası yanlış.