Bir Twitter kullanıcısı tarafından 18 Ağustos 2021 tarihinde paylaşılan bir videoda, Afganistan’da Taliban’ı protesto eden kadınların yer aldığı iddia edildi. Tweet 263 retweet alırken bin 111 de beğeni toplamış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Afganistan’da kadınlar Taliban’a karşı sokakta. Afganistan’da ülkeyi ele geçiren Taliban’ın kadınları yok saymasına karşı, yaşamlarını ve haklarını korumaya çalışan kadınlar sokağa çıktı. #AfganistanWomen

Paylaşımda Yer Alan Yürüyüş Nerede Gerçekleşti?
15 Ağustos 2021 tarihinde Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e girmesiyle birlikte ülkeyi terk edenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Taliban'ın kontrolü ele geçirdiği bölgelerdeki kadınların aktardıklarına göre de ülkede kalan kadınları ve çocukları oldukça zor şartlar bekliyor. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki kuruluşlar Afgan kadınların sesi olmak için eylemler ve yürüyüşler gerçekleştiriyor. Sosyal medyada da bu yürüyüşlere dair birçok paylaşım bulunuyor.
Söz konusu iddiada paylaşılan videoda ellerinde Afganistan bayrağı olan kadınların protesto gösterisi görülüyor. Birçok sosyal medya kullanıcısı bu videonun Afganistan’da çekildiğini belirten paylaşımlarda bulunmuş. Videonun ekran görüntüsüyle tersine görsel arama yapıldığında videonun hangi sosyal medya kullanıcısı tarafından yayıldığı anlaşılabiliyor. Videonun çıkış kaynağındaki Twitter hesabı bu yürüyüşün İran’ın Kum kentinde gerçekleştiğini ifade etmiş.

İran’ın Kum kenti özelinde konuya dair anahtar kelimelerle araştırma yapıldığında bir YouTube kullanıcısının art arda yayınladığı videolarla da karşılaşılıyor. Bu videoların iddiada yer alan yürüyüşle çok benzer olduğu görülebiliyor. YouTube kullanıcısının çektiği videolarda yer alan araçların plakasında da İran bayrağı bulunuyor.

Ayrıca, Twitter’da da arama yapıldığında yine 16 Ağustos 2021 tarihinde Kum kentinde Taliban’a karşı yürüyüşün gerçekleştiğine dair fotoğraflar ve videolarla karşılaşılıyor.

India Today’e bu konu hakkında konuşan İranlı gazeteci Fateme Karimkhan⁦, bu bölgenin İran’ın Kum kentinde, Enghelab Caddesi'nde gerçekleştiğini ifade etmiş. İddiada yer alan videonun çekildiği Enghelab Caddesi'nin bir videosu da YouTube’da görülebilir. Paylaşımdaki videoda ve YouTube’da yer alan videodaki caddede de aynı heykeller bulunuyor.

Bunun yanısıra arama motorlarında “İran’da Afgan Kadınların Taliban’a Karşı Protestosu” başlığı altında tarama yapıldığında 15 Ağustos 2021 tarihinde İran’da Afgan kadınların çoğunlukta olduğu bir eylemin gerçekleştiğine dair haberlere rastlanabilir. İran televizyonu Iran International ve İranlı Öğrenciler Haber Ajansı, (ISNA)’nın yayınladığı fotoğraflarda yer alan bilgiye göre bir yürüyüş de İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleşmiş.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter sayfası tarafından bir video paylaşılarak bu videodaki kadınların Taliban’ı protesto etmek amaçlı Afganistan’da yürüdükleri iddia edilmişti. Videonun ekran görüntüsüyle tersine görsel arama yapıldığında videonun hangi sosyal medya kullanıcısı tarafından yayıldığı anlaşılabiliyor. Videonun çıkış kaynağındaki Twitter hesabı bu yürüyüşün İran’ın Kum kentinde gerçekleştiğini ifade etmiş. Anahtar kelimelerle arama motorunda araştırma yapıldığında da bu görüntülerin İran’da çekildiğine dair birçok görüntü sosyal medyada paylaşılmış. Videoda yer alan kadınların yürüdükleri caddenin görüntülerinde yer alan heykeller de Kum kentinin Enghelab Caddesi'nde görülüyor.

Sonuç olarak;

Sonuç olarak, videonun Afganistan'da Taliban'ı protesto eden kadınları gösterdiği iddiası yanlış.