İddia şöyle;

Bir X kullanıcısı tarafından 11 Eylül 2024 tarihinde yapılan paylaşımda videonun Ukrayna’ya ait paralı askerlerin bir insanı parçalama anını gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ 
Paylaşılan video Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından çok önceye, 2007 senesine ait.
Videodaki ipuçları “S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl” oyunuyla ilgili tanıtım yapan bir siteye yönlendiriyor.
Videonun oyunun tanıtım videolarında biri olması yüksek ihtimal.
Video Bir Oyun Tanıtımından Alınmış
2014 yılında başlayan ve Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’nın doğusunu işgal etmesiyle şiddetlenen savaş, 2,5 yıldır sadece cephelerde değil, dijital dünyada da sürüyor. Savaş bölgesinden geldiği öne sürülen birçok video ve fotoğraf sosyal medyada hızla yayılıyor. Ancak bu içeriklerin çoğu, bağlamından koparılmış eski görüntüler ya da bazen video oyunlarından alınmış sahnelerden oluşuyor. Bu tür dezenformasyonlar, yanlış bilgi yayılımına yol açarken, aynı zamanda Rusya ve Ukrayna arasında “dijital savaşın” bir aracı olarak kullanılıyor. İki taraf da bilgi akışını kontrol etmek, kamuoyunu etkilemek ve uluslararası destek kazanmak amacıyla bu yöntemlere başvuruyor. İddiaya konu olan paylaşımda ise, Ukrayna’da paralı askerlerin bir insanı parçaladığı anları gösterdiği öne sürülen bir video dolaşıma girmiş. 

Videodan alınan ekran görüntüleri tersine görsel arama yöntemiyle aratıldığında, 2009 yılından bu yana benzer videoların paylaşıldığı görülüyor. Bu videolar çernobil ve zombi saldırısı temalarıyla paylaşılmış.  Kaynakların gönderi ve yorumlarında ise Chernobyl ve Stalker kelimeleri dikkat çekiyor. 

2009 yılında paylaşılan videoya yapılan bir yorumda videonun Stalker adlı bir oyunun tanıtımından alındığı belirtilmiş. Araştırma bu ipucu üzerinden derinleştirildiğinde, Ukraynalı bir oyun firması tarafından 2007’de piyasaya sunulan S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl adlı oyuna erişmek mümkün. 

Tersine görsel arama ile ulaşılan videolardan birinin ilk saniyelerinde yer alan uyarıda, videonun S.T.A.L.K.E.R. adlı oyundan alınmadığı özellikle belirtilmiş. Videonun ilerleyen dakikalarında ise ekranda www.zonesecurity.ru bağlantısı beliriyor. Belirtilen bağlantı aratıldığında ise sitenin mevcutta aktif olmadığı görülüyor. Geçmişte yapılan paylaşımlarda sitenin bir siber güvenlik firmasına ait olduğu sanılsa da gerçek öyle değil.

İnternet arşiv aracı olan Wayback Machine sitesi kullanılarak www.zonesecurity.ru bağlantısı için yapılan aramalarda sitenin ilk kez 17 Mart 2007 tarihinde arşivlenen bir versiyonuna  ulaşılabiliyor. Bu tarihte arşivlenen siteye girildiğinde ise Stalker oyununa ve oyunla ilgili çeşitli tanıtım bilgilerine erişmek mümkün.  Sayfanın altında oyunun yapımcısı GSC Game World ve dağıtıcı THQ’nun logoları görülebiliyor. 

Arşiv sitesindeki arama genişletildiğinde bu sitede videolar kısmı yer alsa da söz konusu videoya ulaşmak mümkün olmuyor. Fakat internette çeşitli yerlerde yayınlanan bu videonun ilk adresinin bu site olduğu görülebiliyor. 
Stalker ile ilgili yayınlanan diğer resmi tanıtım filmlerinin söz konusu video ile benzediği de fark ediliyor.

İnternette videonun izi sürülmeye devam edildiğinde videoyla ilgili analizlere de rastlamak mümkün. “Hoax or Fact” adlı sitede bu videonun oyunun tanıtım videolarından biri olduğu sonucuna ulaşılmış. Videonun Reddit adlı sosyal medya platformunda da bir kullanıcı tarafından paylaşıldığı ve tartışma konusu olduğu görülüyor. Bu bloga gelen yorumlardan biri hayli dikkat çekmekte. Yorumda bu videonun yapımcı şirket tarafından oyun çıkmadan sızdırıldığı ve bunun reklam amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Özetle, video Rusya ve Ukrayna arasında 2014 yılında başlayan gerilimden çok daha önce, 2007 yılında yayımlanmış. Bununla birlikte video gerçek bir görüntüyü göstermiyor. 

Sonuç olarak;

Videonun Ukrayna paralı askerlerinin bir insanı parçalama anını gösterdiği iddiası yanlış