İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 9 Ocak 2025 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun Uçak gemisinden kalkan bir yük uçağını gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Görüntüler dijital ortamda hazırlanmış.
Videoda görülen Boeing C-17 Globemaster III modeli uçağın bir uçak gemisinde iniş veya kalkış yapması mümkün değil.
Görüntüler Gerçek Bir Video Kaydını Göstermiyor
Paylaşımdaki video, bir ABD kargo uçağının oldukça dar bir uçak gemisi pistinden kalkmaya çalışırken yaptığı hassas manevraları gösteriyor. Yeniden paylaşım sırasında dikkat çekilen detay, bu zorlu kalkış sürecinin büyük bir mali risk taşıdığı. Videoya eşlik eden açıklamada ise bu durum, “En ufak hatada gitti 2.5 milyar dolar!” ifadesiyle vurgulanmış. 
Videodaki TikTok filigrasında görülen @broz640 adlı hesaba ulaşarak araştırma derinleştirilebilir. Hesap incelendiğinde, dijital ortamda üretilmiş havacılık videoları paylaşıldığı görülüyor. Paylaşımdaki videonun da dijital olarak üretildiği, dikkatli incelemelerde fark ediliyor. Örneğin, videonun 29. saniyesinde geminin sol köşesinde görülen bir personelin kamera hareketi sırasında aniden kaybolması, videonun gerçek olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Ayrıca, arka planda meydana gelen grafik bozulmaları, videonun bir araçla oluşturulduğuna dair başka bir kanıt sunuyor. 

23.saniye

29. saniye

Videoda Yer Alan C-17 Modeli Uçağın Böyle Bir Kalkış Yapması Mümkün Değil
Videoda görülen uçak, Boeing’in C-17 Globemaster III modeline ait. Boeing tarafından resmi olarak açıklanan verilere göre, bu tip bir uçağın kalkış yapabilmesi için minimum 2359.15 metrelik bir piste ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Ancak dünyanın en uzun uçak gemisi olan USS Gerald R. Ford’un pisti yalnızca 333 metre uzunluğunda. Bu durum, C-17’nin bu kadar kısa bir pistten kalkmasının fiziksel olarak mümkün olmadığını açıkça gösteriyor. Aynı şekilde, iniş için gereken minimum pist uzunluğu 914 metre olan C-17’nin, herhangi bir uçak gemisine iniş yapması da teknik olarak imkânsız.
Özetle, videonun uçak gemisinden kalkan bir uçağı gösterdiği iddiası yanlış. 

Sonuç olarak;

Videonun uçak gemisinden kalkan bir uçağı gösterdiği iddiası yanlış