İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 25 Ekim tarihinde yapılan paylaşımda videonun İsveç’teki Parçalı Güneş utulmasını gösterdiği iddia edildi

İddia pek çok sosyal medya hesabı ve haber siteleri tarafından paylaşıldı.

Güneş Tutulması Nedir?

Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve bu nedenle Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen bir  doğa olayı. Tutulmanın görülebilmesi için Ay’ın yeni ay evresinde olması ve Dünya’ya göre, Güneş ile kavuşum halinde olması gerekiyor. Tutulmanın tam tutulma olup olmayacağı ise Güneş ve Ay’ın hangi noktada olduklarına ve o anki uzaklıklarına bağlıdır. İki gök cisminin yörüngeleri üzerindeki konumları ve bize olan uzaklıklarına bağlı olarak görünen Ay diski, Güneş diskini tam kapatır ve bir “Tam Güneş Tutulması” ya da tam olarak kapatamaz ve “Halkalı Güneş Tutulması” gerçekleşir. Tam ve halkalı tutulmalar Dünya üzerinde ancak dar bir hat üzerinden tam ve halkalı olarak gözlemlenirken diğer bölgelerden “Parçalı Güneş Tutulması” olarak gözlemlenir.

25 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşecek tutulma bir parçalı Güneş tutulması. Tutulmanın en fazla görüleceği hat Finlandiya’dan başlayarak, Rusya’nın batı bölgelerine ilerleyecek, Orta Asya’dan Hint alt kıtası sınırlarında sona erecek. Daha düşük tutulma miktarıyla Avrupa’dan Kuzey Doğu Afrika’dan ve Hindistan’dan da görülecek. Türkiye saatiyle 12.40-15.05  arasında gerçekleşecek Güneş tutulmasının maksimum evresi saat 13.50’de gerçekleşecek. 25 Ekim 2022 Güneş Tutulması milyonlarca gökyüzü gözlemcisi tarafından görülecek. 2022 yılının ikinci Güneş tutulması olacak.

Bu konuda şu içeriği faydalı bulabilirsin

Güneş Tutulması: Mitler ve Gerçekler

Video İsveç’te Parçalı Güneş Tutulmasını mı Gösteriyor?

İddia ilk olarak Twitter’da @amvrish_kum2 isimli bir Twitter hesabının “Güneş Tutulması 2022 İsveç’in nadir görülen bir görüntüsü” metniyle videoyu paylaşmasıyla yayıldı. Kısa süre içinde pek çok farklı hesap ve haber siteleri tarafından da paylaşılan bu videodan ekran görüntüsü alıp arama motorunda aratıldığında “sun halo” adı verilen bir açıklama ile karşılaşılıyor. 
İsveç’in merkezinde Vemdalen beldesinde kayak yapan Ludvig Lundin tarafından çekilmiş. Videonun 2017’den bu yana dolaşımda olması üzerine NASA 1 Ocak 2018 tarihinde konuya ilişkin açıklama yaptı. NASA yaptığı açıklamada, videonun merkezinde görünen Güneş’in doğrudan görüntüsü olduğunu ve Güneş etrafında oluşan görüntülerin atmosferde bulunan buz kristalleri nedeniyle oluştuğunu belirtmiş. Fotoğrafta iki parlak Güneş ışığının yarattığı nadir ve daha sönük 46 derecelik ışık halkasının (hale) yani sıra 22 derecelik ışık halkası da görülebiliyor.

İsveç’te bu görüntüler atmosferik etki ve düşük kış güneşinin etkisiyle 22 derecelik ışık halkası oluşturdu. Güneş ışığının gökyüzünde asılı duran milyonlarca altıgen buz kristalinde kırılmasıyla videoda yer alan görüntüler ortaya çıktı. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 25 Ekim tarihinde yapılan paylaşımda videonun İsveç’teki parçalı Güneş tutulmasını gösterdiği iddia edilmişti. Söz konusu video 2017 yılında İsveç’in merkezinde Vemdalen beldesinde kayak yapan Ludvig Lundin tarafından çekilmiş. NASA tarafından 1 Ocak 2018 tarihinde yapılan açıklamada bu görüntülerin atmosferik etki ve düşük kış güneşi etkisiyle oluştuğu belirtilmiş. 

Sonuç olarak;

Videonun İsveç’teki Parçalı Güneş Tutulmasını gösterdiği iddiası yanlış.