İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 11 Ocak 2023 tarihinde yapılan paylaşımın THY’nin Avrupa’da yer alan Arap kıyafetli Türk ailesinin yer aldığı bir afişi gösterdiği iddia edildi.

İddia çeşitli sosyal medya hesapları tarafından paylaşılmış.

Paylaşımdaki Afiş Bir Türk Ailesini mi Gösteriyor?

THY tarafından hazırlandığı iddia edilen bu afiş, Google üzerinden tersine görsel arama metodu ile taratıldığında gokyuzuhaberci.com isimli bir sitenin 2012 tarihli bir haberi ile karşılaşılıyor. Paylaşımda yer alan afişin tam halini bu haberde görmek mümkün. Haberin içeriğinde afiş hakkında eleştiriler yapılmış. Orijinal görüntüde İngilizce “Ramazanı ışıklar şehri İstanbul’da yaşayın” yazıyor. Bu ifadeyle afişin turistik amaçlı bir reklamdan ibaret olduğu tahmin edilebilir.

Afişte yer alan ifadeler ve anahtar kelimelerle afişle alakalı arama yapıldığında bu afişteki ailenin yer aldığı bir reklama ulaşılıyor. Arapça yazıların yer aldığı THY logolu tanıtım reklamında “İstanbul Boğazı, Sultanahmet” gibi İstanbul’un tarihi mekanları gösteriliyor. Reklamda da açıkça belli oluyor ki afişte bir Türk ailesi gösterilmiyor. Reklam ve afiş Ramazan’da uçak yolculuğu yapıp İstanbul’a gelen bir Arap aileyi göstermiş ve turistik amaçlı çekilmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 11 Ocak 2023 tarihinde yapılan paylaşımın THY’nin Avrupa’da yer alan Arap kıyafetli Türk ailesinin yer aldığı bir afişi gösterdiği iddia edilmişti. Söz konusu görsel, Google üzerinden tersine görsel arama metodu ile taratıldığında gokyuzuhaberci.com isimli bir sitenin 2012 tarihli bir haberi ile karşılaşılıyor. Haberde yer alan orijinal afişte de İngilizce “Ramazanı ışıklar şehri İstanbul’da yaşayın” yazıyor. Ayrıca, Arapça yazıların yer aldığı THY logolu tanıtım reklamında da açıkça belli oluyor ki afişte bir Türk ailesi gösterilmiyor. Reklam ve afiş Ramazan’da uçak yolculuğu yapıp İstanbul’a gelen kurgulanmış bir Arap aileyi göstermiş ve turistik amaçlı çekilmiş.

Sonuç olarak;

Paylaşımın THY’nin Avrupa’da yer alan Arap kıyafetli Türk ailesinin yer aldığı bir afişi gösterdiği iddiası yanlış.