Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

5.000 TL tutarındaki sosyal yardım başvurusuna ilgili linkten ulaşılabilir.

Bir Facebook hesabı tarafından 3 Eylül 2023’te yapılan paylaşımda, 5.000 TL değerindeki sosyal yardım başvurularının başladığı ve belirtilen bağlantı üzerinden başvuruların iletilebileceği iddia edildi. 
Doğruluk Payı olarak daha önce yayımladığımız yazılarda da benzer içeriklere yer vermiş ve özellikle sosyal medya üzerinden yayılan farklı türdeki dolandırıcılıklara dikkat çekmiştik. T.C. kimlik numarasının son rakamı çift rakam ile biten kişilere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yardım yapılacağına dair dolaşan iddialar da benzer nitelikteydi.
Özellikle sosyal medya kanalları üzerinden tık tuzağı veya dolandırıcılık gibi farklı amaçlarla yayılan sosyal yardım başvuruları başlığı, medya okuryazarlığı düşük olan kesimlerin ilgisini çekiyor. Aslında karşımıza çıkan buna benzer paylaşımların doğruluğunu tespit etmek oldukça basit.

“Herkes Mutlu Olsun” Adında Sosyal Yardımda Bulunan Bir Kurum Yok

İddiada yer alan bağlantıya tıkladığımızda karşımıza Herkes Mutlu Olsun sloganıyla hazırlanmış bir internet sitesi çıkıyor:

İlgili internet sitesinin ismine ve URL’sini kontrol etmek, buna benzer duyuruların doğruluğunu kontrol etmedeki ilk ve en basit adım. Gönderideki linke tıkladığımızda karşımıza saricicek1.site isimli bir internet sitesi çıkıyor. Bu isim şüphesiz sosyal yardım temasına uygun herhangi bir referansta bulunmuyor. Şüphelerimizin doğrulunu kontrol etmek için öncelikle Hakkımızda başlığına tıklıyoruz. Bu kısımda internet sitesinin sosyal yardımlar konusunda toplumda farkındalık yaratmak ve ihtiyaç sahiplerinin doğru bilgiye ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla kurulduğu bilgisine ulaşıyoruz. Sosyal yardımı yapan kurum ve şahıslara dair herhangi bir isim geçmediği gibi iletişim bilgisine de rastlayamıyoruz. 
Araştırmaya devam ederek anasayfada yer alan Başvuru Yap butonuna tıkladığımızda ise dolandırıcılık şüphesini daha da arttıran bir form ile karşılaşıyoruz:

İnternet sitesi herhangi bir devlet kurumuna ait olmamasına rağmen T.C. kimlik numarası, doğum tarihi ve telefon numarası gibi dikkatle paylaşılması gereken bazı özel bilgiler talep ediyor. Ayrıca hiçbir sosyal yardım başvurusunda başvuru sırasında IBAN numarasının istenmeyeceğini belirtmekte fayda var. IBAN numarası ancak ödeme yapmak için talep edilebilir. Oysa bir kişinin sosyal yardım almaya uygun olup olmadığı kontrol edilmeden ve başvurusu sonuçlanmadan IBAN bilgisi talep etmek oldukça şüphe çekici. Zaten formu doldurmadan önce başvuru kriterlerine dair herhangi bir bilgilendirme de yapılmamış. 
Son olarak, Google aramalarda Herkes Mutlu Olsun başlığıyla arama yaptığımızda karşımıza aynı şekilde dizayn edilmiş üç farklı isme sahip internet sitesi çıkıyor:

Sosyal Yardım Başvurularının Tek Adresi turkiye.gov.tr

Akılda tutulması gereken en önemli kural, sosyal yardımla ilgili bütün duyuruların devlet kanallarından takip edilmesi ve başvuruların da yine aynı kanallar üzerinden yapılması gerektiği. Eğitimden iş hayatına, sağlıktan tapu işlerine kadar vatandaşların bütün bürokratik işlerini tek bir kanaldan görüp işlem yapabilecekleri e-devlet sistemi (turkiye.gov.tr) tam da bu takibi kolaylaştırmak üzere kurulmuş. 
E-devlet sistemine giriş yaparak arama kutusuna “sosyal yardım” yazdığımızda şu ekranla karşılaşıyoruz:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti Açıklaması

Görüldüğü gibi sosyal yardım başvurularında bulunmak için birtakım kriterler mevcut. Ayrıca yer alan özet bilgide yardımın hangi kurum tarafından sağlandığı bilgisi de verilmiş. Detaylı bilgi için yönlendirilen internet sitesinde ise devlet tarafından sağlanan bütün sosyal yardım programları bir tablo şeklinde hazırlanmış. İlgili kamu kuruluşları ve bakanlıklar tarafından hazırlanan bütün sosyal yardım programları bu bağlantıdan incelenebilir.

İddia YANLIŞ

Bir Facebook hesabı tarafından 3 Eylül 2023’te yapılan paylaşımda, 5.000 TL değerindeki sosyal yardım başvurularının başladığı ve belirtilen link üzerinden başvuruların iletilebileceği iddia edilmişti. Ancak sosyal yardım yapmak için yönlendirilen internet sitesinin dolandırıcılık amacıyla kurulmuş. İnternet sitesinin ismi ve URL’si ile başvuru formu incelendiğinde dolandırıcılığı anlamak oldukça kolay. Ayrıca sosyal yardım başvurularına dair tek kaynak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı.

Sonuç olarak;

5.000 TL tutarındaki sosyal yardım başvurusuna ilgili linkten ulaşılabileceği iddiası YANLIŞ.