İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 1 Temmuz 2023’te yaptığı paylaşımda, Slovenya’da bir hemşirenin istifa ederken etkileri farklı ve ölümcül üç ayrı Covid-19 aşısı olduğunu ifşa ettiği iddia edildi.

İddialar Nasıl Yayıldı?

Paylaşımdaki iddiaların izi, internette farklı dillerde Nisan 2021’e dek uzanıyor. O dönem özellikle Facebook’ta dolaşan iddia, ele alınan paylaşımda ekran görüntüsü olarak yer alan bir video ile paylaşılmış. Videoda, Slovenya Ljubljana Üniversitesi Başhemşiresi olarak tanıtılan bir kadın hükümet yetkilileri ve üst düzey isimlerin mRNA aşısı yerine plasebo aşı olduğunu iddia ediyor. Konuşmasının devamında, Pfizer aşı şişelerinde 1,2 ve 3 olacak şekilde üç farklı kod olduğunu, 1 kodlu şişenin plasebo, 2 kodlu şişenin klasik aşı ve 3 kodlu şişenin adenovirüs ile ilişkili kanser gelişimini destekleyen bir madde barındırdığını öne sürüyor. 
Birçok kez yanlışlanan iddia, Türkiye’de son aylarda önemli bir yayılım ağı bulmuş durumda. 

Videodaki Hemşire, Klinik Çalışanı Değil

İddialar, hükümet yetkililerin Covid-19 aşısı olmadığını, bu aşılar ile kimin öleceğine ve kimin yaşayacağına üst düzey yetkililerin karar verdiğini öne sürüyor. 
Slovenya’da haberlere konu olan ve birçok kez çürütülen bu iddia, Slovenya Haber Ajansı 24ur tarafından da kontrol edilmiş. Bulgulara göre, başhemşire olduğunu iddia eden kadın Ljubljana Üniversitesi Tıp Merkezi’nde hiçbir zaman görev almamış ve çalışmamış. 
Ljubljana Üniversitesi Tıp Merkezi’nin gerçek başhemşiresinin kim olduğuna, üniversitenin resmi internet adresinden ulaşmak mümkün. Üniversitenin gerçek başhemşiresi Zdenka Mrak. 

İddia ile birlikte paylaşılan videoda konuşan kişinin Zdenka Mrak olmadığı açıkça görülüyor. 
İddialarda Ljubljana Üniversitesi başhemşiresi olarak tanıtan kişi ise aşı karşıtı ve asılsız paylaşımlarıyla tanınan platform “STOP Laznivim Medijem”in yayınladığı birçok başka videoda da yer alan ve aşı karşıtlığıyla ün kazanmış Vera Kanalec. 

Koronavirüs pandemisi ve aşılar hakkında düzenli olarak doğrulanmamış bilgiler paylaşan Facebook hesabı “STOP Lažnivim Medijem”, söz konusu videoyu Temmuz 2021'de Facebook'ta yayınlamış. İddia ve yayınlanan diğer videolar, plasebo aşılanmasından bahseden kadının Vera Kanalec olduğunu ortaya koyuyor.

Covid-19 Aşıları Kansere Yol Açıyor mu?

Uzmanların görüşü, mRNA aşısının vücutta oldukça kısa süre kaldığı ve hızla etkisiz hale geldiği için kansere neden olamayacağı yönünde. Bir aşının kanser gelişimini tetikleyemeyeceği gerçeğine ek olarak, devam eden araştırmalar, mRNA teknolojisinin kanseri tedavi etme ve önlemenin olası yollarından biri olabileceğine dair umut veriyor. 
Doğruluk Payı’nın Covid-19 aşılarına dair incelediği benzer iddialara bağlantı üzerinden ulaşmak mümkün. 

İddia YANLIŞ 

Bir Twitter hesabının yaptığı paylaşımda, Slovenya’da bir üniversitenin başhemşiresinin istifa ederken etkileri farklı ve ölümcül üç ayrı Covid-19 aşısı bulunduğunu ifşa ettiği iddia edilmişti. İddia ile paylaşılan videoda ayrıca politikacılar ve üst düzey yetkililer gerçek aşı olmamakla, Covid-19 aşıları ile kimin ölüp kimin yaşayacağına karar vermekle suçlanıyor. Slovenya Üniversite Kliniğini ve politikacıları asıl aşı yerine plasebo almakla ve halkı kanser verici aşılarla aşılamakla suçlayan hemşire, iddia edildiği gibi Ljubljana Üniversitesi kliniğinin bir çalışanı değil. Ljubljana Üniversitesi’nin gerçek başhemşiresi Zdenka Mrank, koronavirüs aşılarını destekliyor. Bunun yanında uzmanlar, mRNA aşılarının kansere neden olamayacağını öne sürüyor. 

Sonuç olarak;

Slovenya’da bir hemşirenin istifa ederken etkileri farklı ve ölümcül üç ayrı Covid-19 aşısı olduğunu ifşa ettiği iddiası yanlış.