Bir Facebook kullanıcısı 6 Temmuz 2020 tarihinde yaptığı paylaşımda Norveç’teki Eiksund Tüneli ve Türkiye’de bulunan Avrasya Tüneli’nin uzunluk, derinlik, maliyet ve geçiş ücretine dair iddialarda bulunmuş.

Görselde yer alan iddialar şu şekilde:
Norveç Eiksund Tüneli: Tarih: 2008, Derinlik: 287 metre, Uzunluk: 7.7 kilometre, Maliyet 92 milyon $, Geçiş ücreti: ücretsiz
Türkiye Avrasya Tüneli: Tarih: 2016, Derinlik: 106 metre, Uzunluk: 5.4 kilometre, Maliyet: 1,3 milyar $, Geçiş ücreti: 6 dolar +KDV
6 Temmuz’da dolaşıma giren paylaşım 60 bini aşkın görüntülenme ve 2 bine yakın paylaşım almış.
İddia Nasıl Yayıldı?
Söz konusu iddia Binali Yıldırım’ın 26 Aralık 2016 tarihinde Avrasya Tüneli’nin “dünyanın en derin tüneli olduğu” iddiası ardından sosyal medyada sık sık gündeme geldi. Binali Yıldırım’ın bu iddiası Doğruluk Payı tarafından daha önce yanlışlanmıştı. Bunun sonrasında da 6 Ocak’ta bir Youtube hesabı tarafından ve Ocak 2018’de bir Twitter hesabı tarafından da paylaşılmış. İddia Twitter, Facebook ve Youtube’da çeşitli zamanlarda paylaşılmaya devam ediyor.
Eiksund Tüneli ve Avrasya Tüneli’nin Özellikleri Neler?
Eiksund Tüneli 28 Şubat 2008 tarihinde açılmış. Tünelin uzunluğu 7,765 metre, tünelin en derin noktası ise 287 metreye ulaşmakta. Eiksund Tüneli bu açıdan dünyanın en derin denizaltı tüneli özelliğini koruyor.

Tünelin maliyeti 846 milyon Norveç kronu olarak belirtilmiş. Bu değer, 8 Temmuz 2020 kuruyla yaklaşık 93 milyon $ ediyor. Avrasya Tüneli ile ilgili karşılaştırmaların ilk yapılmaya başlandığı Aralık 2016 tarihi kuruna göre ise bu maliyet 92 milyon $ civarı. Aynı zamanda, tünelden geçiş ücretsiz. 
22 Aralık 2016 tarihinde kullanıma açılan Avrasya Tüneli’nin ise uzunluğu 5,4 kilometre ve tünelin en derin noktası 106 metreye ulaşıyor. Avrasya Tüneli internet sitesinde yer alan bilgiye göre projenin toplam maliyeti ise 1 milyar 245 milyon $.

Avrasya Tüneli’nden alınan güncel geçiş ücreti ise Temmuz 2020’de otomobiller için 36,40 TL, minibüsler için ise 54,70 TL. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı internet sitesinden ulaşılan bilgiye göre geçiş ücretler otomobiller için 4 Dolar + KDV, minibüsler için ise 6 Dolar + KDV üzerinden hesaplanıyor. Görselde paylaşılan fiyatın minibüsler için öngörülen fiyat olduğu anlaşılıyor.
Sonuç:
İddia DOĞRU. 
Paylaşımda Eiksund Tüneli ve Avrasya Tüneli ile ilgili olarak verilen  açılış tarihi, maliyet ve uzunluk, derinlik gibi yapısal özellikler büyük oranda doğru. Avrasya Tüneli için belirtilen ücret bilgisi de minibüslere için 6 dolar + KDV.

Sonuç olarak;

Norveç’teki Eiksund Tüneli ve Türkiye’deki Avrasya Tüneli’ne dair iddialar