İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 23 Mayıs 2022 tarihinde paylaşılan fotoğraftaki kadının 1900’de fotoğrafı çekilen bir Türk kadını olduğu iddia edildi.

Paylaşımda yer alan fotoğraf aynı iddia ile uzun zamandır sosyal medyada özellikle Twitter’da dolaşımda.

Fotoğraf Geçmiş Yıllarda mı Çekildi?

Tersine görsel arama yöntemi ile çeşitli paylaşımlara rastlanılıyor. Bu paylaşımlarından bir tanesinin altına yapışan yorum dikkat çekiyor. Twitter’da bir kullanıcı fotoğrafın kaynağının Retrografi adlı bir internet sitesi olduğunu ifade ediyor.
Retrografi isimli internet sitesine girildiğinde iddiadaki fotoğrafa benzer birçok fotoğrafla karşılaşıyor. Konsept gereği çekilen bu fotoğraflar, “Anadolu Dönemi, 1800’ler, 1900’ler, 1920’ler” gibi başlıklar altında oluşturulmuş. Retrografi internet sitesinde oluşturulan konseptleri “geçmiş zamanların fotoğraf tekniğini, giyim stilini günümüz teknolojisini ve materyallerini kullanarak yeniden yaratmasına dayalı bir fotoğraf çalışması” olarak tanımlıyor.
Sitede yer alan fotoğrafların tamamının bir hizmet için verildiğini aşağıda detayları açıkladıkları afişte de görmek mümkün.

Fotoğraflarda aşağı doğru gidildikçe “1900’lerde Türk kadını” iddiası ile paylaşılan fotoğrafı da görmek mümkün. Fotoğraf açıklamasında her ne kadar “1900’ler bir Türk kadını” olarak lanse edilse de konsept gereği fotoğrafı çektiren kişinin model olduğunu anlaşılıyor. Aynı modelin “Çölün Ortasında” adlı bir diğer fotoğraftı da bulunuyor. Bu fotoğraf da 1900’ler olarak geçiyor.

Retrografi’nin Facebook ve Instagram hesabında da fotoğraflar paylaşılıyor. İddiaya konu olan“ 1900’ler bir Türk kadını” konseptiyle oluşturulan bu kurgu fotoğrafın paylaşımı 2014’ün eylül ayına kadar kadar uzanıyor.
İddia daha önce Teyit tarafından da analiz edilmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan fotoğraftaki kadının 1900’de fotoğrafı çekilen bir Türk kadını olduğu iddia edilmişti. Fotoğraf bir konsept üzerine çekilmiş. Fotoğrafların sahibi kendilerini “geçmiş zamanların fotoğraf tekniğini, giyim stilini günümüz teknolojisini ve materyallerini kullanarak yeniden yaratmasına dayalı bir fotoğraf çalışması” olarak tanımlayan Retrografi isimli bir fotoğraf sağlayıcı hizmeti. İnternet sitesindeki galeri incelendiğinde iddiadaki fotoğrafa benzer birçok fotoğrafla karşılaşıyor. Konsept gereği çekilen bu fotoğraflar, “Anadolu Dönemi, 1800’ler, 1900’ler, 1920’ler” gibi başlıklar altında oluşturulmuş. Kurgudan oluşan ve nostaljik bir hava katılmak istenen bu fotoğraftaki modelin Retrografi’de farklı fotoğrafı da bulunuyor. 

Sonuç olarak;

Fotoğrafın 1900’lerde çekilen bir Türk kadınına ait olduğu iddiası yanlış.