Bir X hesabı tarafından 23 Ağustos 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, görselin Pompeii’deki antik freskleri gösterdiği iddia edildi.
İddia 70 binden fazla görüntülenme almış.
İddia YANLIŞ
→ Görseller bir sanatçı tarafından yapay zeka destekli görsel üretme aracı Midjourney ile oluşturulmuş.
→ Sanatçı, kendi Facebook hesabında yaptığı açıklamada bir süredir yapay zeka araçları ile kedi resimleri ürettiğini ve bu kez Roma’daki mozaiklerden esinlenerek kedi görselleri oluşturduğunu belirtmiş.
Görsel Yapay Zeka Araçları ile Oluşturulmuş
M.S. 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu lavlar altında kalan İtalya’nın ünlü antik Roma şehri Pompeii, dünyada en çok ziyaret edilen arkeolojik alanlardan biri. 16. yüzyılda keşfedilen Pompeii’de yapılan kazılarda dönemin sanatsal zenginliğini yansıtan freskler de gün yüzüne çıkıyor. Kazılar sonucu birçok yeni antik freskin bulunduğu görülüyor. Sosyal medyadaki bir gönderide Pompeii’deki antik freskleri gösterdiği iddia edilen bir görsel paylaşılmış. Görselde birçok kedi tasvirinin bulunduğu görülüyor. Görselin aslına ulaşmak için tersine görsel arama araçlarını kullanıyoruz.
Görselden kesitler tersine görsel arama ile aratıldığında, görselleri ilk paylaşan kişinin gönderisine ulaşılabiliyor. Görseller ilk kez 4 Kasım 2022 tarihinde Sebastiano Vianello adlı bir Facebook kullanıcısı tarafından paylaşılmış. Kullanıcı görselleri “Pompei bizi şaşırtmaktan asla vazgeçmiyor! Bu günlerde arkeologlar tarafından çoktan adını değiştiren "Villa dei Gattini" kedileri tasvir eden mozaiklerle zengin bir şekilde dekore edilmiş bir villanın keşfi haberi!” olarak Türkçe'ye çevrilebilecek bir açıklama ile paylaşmış. Paylaşım Facebook’ta 10 bine yakın etkileşim almış ve yabancı hesaplar arasında yayılmış.
Paste Embed Code for AMP
Paylaşımın yayılmasının ardından Sebastiano Vianello ikinci bir paylaşım yaparak, görselleri yapay zeka destekli görsel üretme aracı Midjourney ile ürettiğini açıklamış. Bir süredir yapay zeka ile kedi görselleri ürettiğini belirten kullanıcı, Roma mozaiklerinden esinlenerek kedi görselleri oluşturduğunu ve bu görsellere Pompei hikayesini eklediğini açıklamış. Kullanıcı bu açıklamayı, kendisine “sahte haber ürettiği” iddiasıyla gösterilen tepkiler sonrasında yapmış.
İddia farklı doğruluk kontrolü platformları tarafından da incelenerek yanlışlanmış.
Sonuç olarak;
Görselin Pompeii’deki antik freskleri gösterdiği iddiası yanlış.