Bir Instagram hesabı tarafından 17 Kasım 2024 tarihinde paylaşılan videonun Çernobil nükleer santralinde mutasyonlu bir kedinin görüldüğü iddia edildi.
Facebook platformunda da dolaşıma giren iddia 850 beğeni toplamış.
İddia YANLIŞ
Görüntüler TikTok’ta @samg20996 adlı kullanıcı tarafından yapay zeka araçları kullanılarak üretilmiş.
Kullanıcının TikTok ve Instagram hesaplarının açıklama bölümünde “AI stuff” (yapay zeka işleri) ibaresi yer alıyor.
Görüntüler Yapay Zeka Araçlarıyla Üretilmiş
26 Nisan 1986'da Sovyetler Birliği'nde bulunan Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen patlama, nükleer enerji tarihinin en ciddi felaketlerinden biri olarak kabul ediliyor. Dördüncü reaktörde gerçekleşen bu olay, büyük miktarda radyoaktif maddenin çevreye yayılmasına yol açtı ve insan sağlığı üzerinde kalıcı etkiler bıraktı. Kazanın ardından, reaktör çevresindeki geniş bir alan tahliye edilerek "Çernobil Yasak Bölgesi" adıyla insan yaşamına kapatıldı. Facianın ardından bölgeyi nükleer atıklardan temizleme çalışmaları uzun yıllar devam etti.
Çernobil bölgesinde yaşayan canlıların da radyoaktif maddelerden etkilendiği ve zaman içerisinde bazı türlerin radyasyon etkisiyle küçük mutasyonlar geçirerek direnç geliştirdiği biliniyor. Nispeten kapalı bir ekosistem olan Çernobil bölgesinde var olan canlı çeşitliliği ile ilgili paylaşımlar ise sosyal medyada dezenformasyona neden olabiliyor. Bir Instagram hesabı tarafından paylaşılan “mutasyonlu kedi” görüntüleri de bu paylaşımlardan biri.
Görüntülerden alınan ekran kesitleri kullanılarak arama motorlarının tersine görsel araçları üzerinden araştırıldığında bir TikTok kullanıcısının paylaştığı videoya ulaşılıyor. Videoda “Chernobyl Reactor Corridor 27th October 2024” (Çernobil Reaktör Koridoru 27 Ekim 2024) metni yer alıyor. Görsel arama sonucunda çıkan diğer videolar da incelendiğinde TikTok’ta @samg20996 uzantılı bir kullanıcıya erişiliyor.
Kullanıcının hesabından paylaştığı videolara bakıldığında da iddiada yer alan görüntülere oldukça benzeyen; İngilizce ‘hastane bakım odası’, ‘devlet okulu’, ‘Pripyat şehir parkı’ ibareleri ve farklı tarih metinlerinin yer aldığı kısa video içerikler görülüyor.
Kullanıcının TikTok profiline bakıldığında ise açıklama bölümünde “Ai stuff” (yapay zeka işleri) yazısı görülüyor.
Aynı şekilde kullanıcının Instagram hesabı araştırıldığında da @samg_ai_ adlı kullanıcıya ulaşılıyor. Samuel Gulliver isimli kullanıcının, TikTok’ta paylaştığı videoların bazılarının Instagram platformunda da paylaştığı ve yine profilinin açıklama bölümünde Ai stuff ibaresinin yer aldığı görülüyor.
Dolayısıyla iddiada paylaşılan mutant örümcek-kedi görüntülerinin yapay zeka araçlarıyla üretildiği ortaya çıkıyor.
Sonuç olarak;
Videonun Çernobil reaktöründe bulunan mutasyonlu kediyi gösterdiği iddiası yanlış.