Bir Facebook kullanıcısının 18 Haziran 2020 tarihinde paylaştığı görselin Koronavirüs’lü bir hastanın kalbini gösterdiği iddia edildi. Kısa süre içinde yaklaşık 5 bin kullanıcının reaksiyonunu alan gönderi 750 bine yakın görüntülenme ve 13 bini aşkın paylaşım aldı.

İddianın Serüveni
Bu görselin internetteki yolculuğu COVID-19 salgının önceye dayanıyor. 2018 yılında bir Facebook grubunda bu fotoğrafın domuz eti yiyen bir insanın kalbine ait olduğu iddiası yer almış.

Aynı görselin vegan beslenmeyi savunan ve dini içerikler paylaşan bazı Facebook grupları tarafından da yine ‘domuz eti yiyen bir insanın kalbi’ şeklinde defalarca paylaşıldığı görülüyor.

Görsel Koronavirüslü Bir Hastanın Kalbine Mi Ait?
Görselin üzerindeki filigram araştırıldığında karşımıza Brezilya merkezli, tıbbi paylaşımlar yapan Anatomia isimli bir Facebook sayfası çıkıyor. Bu sayfada geriye dönük bir araştırma yapınca görsele ulaşılabiliyor. Görselin 12 Ekim 2018 yılında sayfa tarafından ‘bir domuz kalbindeki nadir bir sistiserkoz (cysticercosis) vakası’ notuyla paylaşıldığı görülüyor. Sistiserkoz domuz tenyasının genç formunun neden olduğu bir doku enfeksiyonu. İnsanları etkileyen bu enfeksiyon nadir de olsa domuz ve sığırları da etkileyebiliyor.
28 Ekim 2018’de AFP Fact Check kurumunun konuyu araştırırken ulaştığı Johannesburg Witwatersrand Üniversitesi'nde Kardiyoloji Bölüm Başkanı Dr. Nqoba Tsabedze, bu hastalığa sebep olan parazitlerin domuzları yaşam döngüsünün bir parçası olarak sıkça kullandığını ancak domuz eti iyi pişirilirse parazitlerin öldüğünü belirtmiş.
Sonuç:
İddia YANLIŞ.
Bir Facebook kullanıcısının 18 Haziran 2020 tarihinde paylaştığı görsel Koronavirüslü bir hastanın kalbini değil domuz tenyası enfeksiyonuna uğramış bir domuz kalbini gösteriyor. Fotoğraf saha önce domuz yiyen bir insanın kalbi iddiasıyla da çeşitli mecralarda dolaşıma girmiş. 28 Ekim 2018’de AFP Fact Check doğrulama platformu iddiayı yanlışlamış.

Sonuç olarak;

Fotoğraftaki görselin Koronavirüslü bir hastanın kalbine ait olduğu iddiası yanlış.