Bir Twitter hesabı tarafından 28 Temmuz 2021 tarihinde yapılan paylaşımda fotoğrafın George Soros’un Nazi askeri olduğunu gösterdiği iddia edildi. İddiada aynı zamanda Soros’un Antifa isimli örgütü fonladığı da belirtilmiş. İddia 200’den fazla beğeni ve 100’ün üzerinde alıntılama almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Bu Adam Antifa'nın fonlayıcısı. Adı George Soros ve gerçek bir Nazi...

George Soros’a yönelik benzer iddialar daha önce Reuters, USA Today, FullFact, PolitiFact gibi doğruluk kontrolü platformları tarafından da analiz edilmiş.
Fotoğraf George Soros’a mı Ait?
George Soros’un gençliğini ve bir Nazi askeri olduğunu gösterdiği iddia edilen fotoğraf, Soros’a ait değil. Sağda yer alan kişi, eski bir Nazi askeri olan Oskar Gröning’i gösteriyor.
Gröning, Auschwitz-Birkenau toplama kampında muhasebeci olarak çalıştı. Fotoğrafa Washington Post'un makalelerinden de ulaşılabiliyor. Makalede, tarihi belli olmayan fotoğrafın kaynağı olarak Auschwitz-Birkenau Anıtı ve Müzesi (Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum) gösterilmiş.

1921'de doğan ve 2018’de ölen Gröning, Nazi Almanyası'nda SS'in sonradan kurulma iki askeri kolundan biri olan Waffen-SS için 1941 yılında gönüllü oldu ve 1942'den itibaren Auschwitz'de çalıştı. 2015 yılında, Oskar Gröning, Almanya’da görülen son büyük Holokost davalarından biri olan, toplu katliama suç ortağı olmaktan suçlu bulundu ve dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. 
Görevi, sınır dışı edilenlerin trenle kampa geldikten ve birçoğunun doğrudan gaz odalarına gönderilmesiyle sonuçlanan bir seçim sürecinden geçtikten sonra esirlerin eşyalarını toplamaktı. Kamplarda tutulan insanların bagajlarındaki değerli eşya ve paraları Nazileri finanse etmeye yardım eden Berlin'deki SS ofislerine gönderen Gröning’in davası ile ilgili “The Accountant of Auschwitz” isimli bir belgesel de bulunuyor.
Bunun yanı sıra, George Soros’un Nazi askeri olma iddiasını kronolojik bakımdan ele almak da mümkün. 1930 Ağustos doğumlu olan Soros, fotoğraftaki kişi olsaydı SS'ye katıldığında 12, İkinci Dünya Savaşı başlangıcında ise dokuz yaşında olurdu. Fotoğrafın çekildiği tarih tam olarak teyit edilmemekle birlikte, savaşın son yılına denk gelse bile o sırada Soros 14-15 yaşında olacaktı. 1943'te ise yalnızca 17 yaşından büyük erkeklerin askerlik yapması için zorunluydu.

Bunun yanı sıra, Soros ve ailesi Macar Yahudileriydi ve savaş boyunca Budapeşte'de geçmişlerini gizleyerek sahte kimlik belgeleriyle yaşadılar. 1947'de Soros 17 yaşındayken, üniversiteye gitmek için Londra'ya taşındı.

İddiada Soros’un aynı zamanda; militan, sol kanatlı, antifaşist bir politik aktivist hareket olan Antifa’yı fonladığı ifadesi de yer alıyor. "Anti-faşist"in kısaltması olan Antifa, aşırılık yanlılarını izleyen Anti-Defamation League'e (ADL) göre, taraftarları otoriter veya ırkçı olduğunu düşündükleri kişi veya gruplara karşı çıkan, genellikle saldırgan taktikler kullanan hiyerarşisiz bir hareket olarak tanımlanıyor. Doğası gereği yatay örgütlenen ve büyük ölçüde resmi organizasyonu bulunmayan Antifa'nın nasıl finanse edildiği ise bilinmiyor. PolitiFact tarafından söz konusu iddia ile ilgili hazırlanan analizde Open Society Foundations’ın açıklamasına da yer verilmiş.
İçerikte yer alan ifadelere göre, Open Society Foundations iddiayı yalanlamış ve ne Soros'un ne de Açık Toplum’un Antifa'yı finanse etmediğini belirtmiş. Vakıf sözcüsü yaptığı açıklamada, sahte iddiaların "uzun süredir devam eden, genellikle Yahudi karşıtı komplo teorilerine değindiğini" söylüyor. Daha önce eski ABD Başkanı Obama’nın Antifa’yı kurduğu gibi yanlış iddialar da yayılmıştı.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda fotoğrafın George Soros’un Nazi askeri olduğunu gösterdiği iddia edilmişti. İddiada aynı zamanda Soros’un Antifa isimli örgütü fonladığı ifadeleri de yer alıyordu. George Soros’un gençliğini ve bir Nazi askeri olduğunu gösterdiği iddia edilen fotoğraf, Soros’a ait değil. Sağda yer alan kişi, eski bir Nazi askeri olan ve Auschwitz-Birkenau toplama kampında muhasebeci olarak çalışan Oskar Gröning’i gösteriyor. Antifa isimli örgütün nasıl fonlandığı ve kurucularının belli olmamasının yanında, Soros’un kurucu olduğu vakıf tarafından yapılan açıklamada bu iddialar yalanlanmış.

Sonuç olarak;

Sonuç olarak, fotoğrafın George Soros’u Nazi üniforması içinde gösterdiği iddiası yanlıştır.