İddia şöyle;

Bir Twitter (X) hesabı tarafından 6 Ağustos 2023 tarihinde paylaşılan videonun Nijer’in başkenti Niamey’e iniş yapan bir Rus askeri nakliye uçağını gösterdiği iddia edildi.

Benzer iddialar birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış.

Nijer’de 63 Yılda Beşinci Darbe

Afrika kıtasının batısında yer alan Nijer Cumhuriyeti’nde 26 Temmuz 2023 tarihinde cumhurbaşkanlığı muhafızlarının cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum’u tutukladığı, cumhurbaşkanlığı muhafızları komutanı general Abdourahamane Tchiani'nin kendisini yeni bir askeri cuntanın lideri ilan ettiği bir darbe yaşandı. 26 Temmuz’da yaşanan darbe, ülkenin Fransa’dan bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana beşinci darbe olma niteliğini taşırken, Nijer’de en son darbe 2010 yılında gerçekleştirilmişti. 
Birleşmiş Milletler’in İnsani Gelişme Endeksi’nde ve Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi’nde en alt sıralarda yer alan Nijer’de yaşanan darbenin öne çıkan özelliklerinden biri de başta Fransa olmak üzere “Batı” karşıtlığı. Dünyanın en büyük uranyum üreticilerinden biri olan ülkede üretimin dörtte birinin Avrupa’ya gitmesi, Nijer’de toplumun bir kısmı tarafından ülkenin yoksul bırakılmasının temel nedenlerinden birisi olarak görülüyor. Batı yanlısı olarak bilinen Bazoum’un devrilmesinden sonra yaşanan gösterilerde de Fransa Büyükelçiliğine yönelik saldırılar gerçekleşti.
Nijer’deki Batı karşıtlığının Rusya yanında konumlandığı da ülkedeki gösterilerde gözlemleniyor. Gösterilerde Nijer bayrağına Rusya bayrağının da eşlik ettiği birçok görüntü karesi de olayların ilk gününden bu yana medya tarafından servis ediliyor. 

Nijer'deki gösterilerde Rusya ve Nijer bayrakları yan yana.

Nijer’deki Rusya yanlılığı artarken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Rus paralı asker grubu Wagner’in Nijer’deki askeri darbeye bağlı oluşan istikrarsızlıktan avantaj elde ettiğini söyledi. Darbede Rusya ve Wagner’in bir teşvikinin olmadığını söyleyen Blinken, darbe sonrasındaysa avantaj elde edilmeye çalışıldığını iddia etti. Nijer darbesinin Rusya’yla ilişkilendirildiği bu günlerde sosyal medyada paylaşılan bir video, Nijer’in başkenti Niamey’e iniş yapan bir Rus askeri nakliye uçağını gösterdiği iddiasıyla paylaşıldı. Aynı videonun farklı hesaplar tarafından da Nijer-Rusya-Wagner üçlüsüyle ilişkilendirilerek paylaşıldığı görülmekte. 

Video 2006 Yılında Youtube’a Yüklenmiş

Videodan alınan ekran görüntüleri arama motorlarında tersten aratıldığında söz konusu videonun bundan tam 17 yıl önce, 5 Ağustos 2006 tarihinde “MotorcycleDriveby” adlı bir hesap tarafından Youtube’a yüklendiği görülüyor. Açıklamada ise videonun Ilyuşin IL-76 model uçağın Sudan’ın başkenti Hartum’a inişini gösterdiği belirtilmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter (X) hesabı tarafından paylaşılan videonun 26 Temmuz 2023 darbesinden sonra Nijer’in başkenti Niamey’e iniş yapan bir Rus askeri nakliye uçağını gösterdiği iddia edilmişti. İddiada yer alan video 17 yıl önce Youtube’a yüklenmiş. Görüntülerin Nijer’de 2023’te gerçekleşen askeri darbeyle bir ilişkisi bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Videonun Nijer'in başkenti Niamey'e iniş yapan bir Rus askeri uçağını gösterdiği iddiası yanlış.