Bir Instagram hesabı tarafından 14 Eylül 2021 tarihinde paylaşılan fotoğrafta yer alan kuşun dünyanın en küçük kuşu olduğu adının da arı sinek kuşu olduğu iddia edildi. Paylaşım 100 binden fazla görüntülenme alırken bine yakın da beğeni toplamış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
“Dünyanın en küçük kuşu olan Arı Sinek Kuşu”

Fotoğraf, Dünyanın En Küçük Kuşunu mu Gösteriyor?
Sosyal medyada oldukça sık paylaşılan bu fotoğraf “gözlemlenen en küçük kuş türü” başlığı altında yoğun ilgi görüyor. Fotoğraf anahtar kelimelerle ve tersine görsel arama yöntemi ile araştırıldığında bu kuş türünün en küçük kuş türü olan arı sinek kuşu olduğu ve Küba’da bulunduğu ortaya çıkıyor.
Arı sinek kuşlarının boyu yaklaşık 5,7 santimetre olup sadece 1.95 gram ağırlığındadırlar. Yetişkin bir arı sinek kuşu erkeği ise 6,3 santimetre. Dişi arı sinek kuşlarının boyu ise yaklaşık 7 santimetreye tekabül ediyor.

En küçük kuş türünün arı sinek kuşu olduğu doğru olsa da iddiadaki görselle arı sinek kuşunun fotoğrafının benzemediği söylenebilir. Google’da tersine görsel arama yapıldığında söz konusu iddiada kuş olarak lanse edilen görselin orijinaline ulaşılabilir.
Instagram’da paylaşılan fotoğraf, Roma Sapienza Üniversitesi’ndeki Doğa Bilimleri departmanı tarafından 1 Nisan’da Facebook’ta paylaşılmış. Paylaşımda “dünyanın en küçük kuşu, tırnak büyüklüğünde” ifadesi yer alıyor.
1 Nisan’da paylaşılan bu fotoğrafın ardından aynı hesap 2 Nisan tarihinde bu fotoğrafın aynısını paylaştı. Bu kuşun gerçek olmadığını ve gönderideki açıklamalarında 1 Nisan şakasından ibaret olduğunu ifade etti.
Ayrıca gönderide bu minyatür eserlerin sahibinin sanatçı Ina Malinik’in eseri olduğu bilgisi de yer alıyor. Malinik’in eserlerini paylaştığı Instagram hesabında da bu kuş gibi birçok minyatür eserinin fotoğrafı bulunuyor.

İddia YANLIŞ
Bir Instagram hesabı tarafından paylaşılan fotoğrafta yer alan kuşun dünyadaki en küçük kuş olduğu adının da arı sinek kuşu olduğu iddia edilmişti. Bilinen en küçük kuş türünün arı sinek kuşu olduğu doğru fakat detaylı arama yapıldığında söz konusu iddiadaki kuşun gerçek bir kuş olmadığı ortaya çıkıyor. Roma Sapienza Üniversitesi’ndeki Doğa Bilimleri departmanı tarafından 1 Nisan’da Facebook’ta paylaşılan bu fotoğrafta “dünyanın en küçük kuşu,tırnak büyüklüğünde” ifadesi yer alıyordu. Fakat 2 Nisan tarihinde aynı fotoğraf yeniden paylaşılıp “dünyanın en küçük kuşu” ifadesinin 1 Nisan şakasından ibaret olduğu ifade edildi. İddia edildiği gibi görseldeki kuş,dünyanın en küçük kuşu değil, sanatçı Ina Malinik’in minyatür bir eseri.

Sonuç olarak;

Sonuç olarak, fotoğrafın dünyanın en küçük kuşunu gösterdiği iddiası yanlıştır.