İddia şöyle;

Bir Facebook hesabının 17 Temmuz 2023’te paylaştığı fotoğrafın, Hz. Adem’in yaptığı dünyanın ilk camisini gösterdiği iddia edildi.

Görseldeki Cami Osmanlı Yapımı
Sosyal medyada hatalı olarak “Hazret-i Adem'in inşa ettiği dünyada ilk cami. Ebu Kais Kaşkakhani, bu resmi gören, yayar ve yayınlarsa, cennette bir tuğla altın ve bir elmasla ev verileceğini rivayet etmiştir.” metni ile paylaşılan iddiaların doğruluğu tersine görsel arama motorları yardımıyla kontrol edilebiliyor.
Bu yöntemle yapılan bir araştırma, paylaşılan mescid fotoğrafının aslında Taif’te bulunan (Suudi Arabistan) Al-muthanna Köyü yakınlarındaki Mescid-i Kuu’ (Al-Qu’a) mescidine ait olduğunu gösteriyor. Mescid aynı zamanda Mescidü'l-Mevkıf adıyla da anılıyor.
Mescidin, Hz. Muhammed’in Taif'ten dönerken Utbe ve Şeybe b. Rebia'nın üzüm bağında dinlendikten sonra yakınlarda bir yerde namaz kıldığı ve su içtiği yerde yapıldığı söyleniyor. Mescidin, Taif’teki ibadethaneler arasında önemli bir yeri olduğunu söylemek mümkün.

 Kaynaklara göre bu mescid Osmanlı yapımı. Yani caminin inşası, islam dininin doğuşundan bile yüzyıllar sonra gerçekleştirilmiş. 
Dolayısıyla bu görsel Hz. Adem’in inşa ettiği dünyanın ilk camisi değil. İslam dininin kitabı Kur’an-ı Kerim’e göre, insanlar için inşa edilen ilk mabed Kabe. Kabe’yi inşa eden kişinin ise Hz. Adem olduğu rivayet ediliyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Facebook hesabının paylaştığı görselin, Hz. Adem’in inşa ettiği dünyanın ilk camisini gösterdiği iddia edilmişti. 
Paylaşılan fotoğraf Suudi Arabistan Taif’te Al-muthanna Köyü yakınlarındaki Mescid-i Kuu’ya (Mescidü'l-Mevkıf) ait.
Mescid, İslamın doğuşundan yüzyıllar sonra inşa edilmiş.

Sonuç olarak;

Görselin Hz. Adem'in inşa ettiği dünyanın ilk camisini gösterdiği iddiası yanlış.