Bu içerik, Doğruluk Payı gönüllüsü Sakine Orman tarafından hazırlanmıştır.
İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 22 Ocak 2023 tarihinde yapılan paylaşımda farklı ülkelerde çekilen aynı hastane videolarının pandeminin “prodüksiyon” olduğunu gösterdiği iddia edildi.

CBS’in Hatalı Görseli Tartışma Yarattı

Pandemi boyunca, salgının sahte ve bazı gizli grupların amaçlarına hizmet için kurgulanmış bir aldatmaca olduğu iddiası sık sık ortaya atıldı. O iddialardan biri de pandeminin başlarında 25 Mart 2020’de CBS kanalında yayınlanan görüntülerden oluşuyor. Bu görüntülerin pandeminin prodüksiyon olduğunun kanıtı olduğu iddia ediliyor. Paylaşılan videoda iki ayrı kanalda aynı hastane görüntüsü yer alıyor ve kanallar tarafından bu görüntülerden birinin İtalya’da diğerinin ise New York’ta çekildiği belirtilmiş. Bu paylaşımı yapan hesap Twitter biyografisinde kendini komplo teorisyeni olarak tanımlamış. Kullanıcı, videoyla beraber paylaştığı gönderide ise içeriği belli olmayan maddeleri insanlara aşılamak için pandemin kurgulandığını öne sürmüş. 
Videodaki görüntüler internette araştırıldığında görüntülerin İtalya’daki bir hastanede çekildiği sonucuna ulaşılıyor. 25 Mart 2020'de "CBS This Morning" isimli haber programı, bir tanıtımda "Koronavirüs vakaları hızla artmaya devam ederken New York'ta çaresizlik" başlığıyla bir bölüm yayınlamış. Programda bu yayın esnasında İtalya’da çekilen hastane görüntüleri paylaşılmış. Yayının ardından CBS, İtalya’da çekilen videoyu kullandığını fark ediyor ve bir hata yaptıklarını açıklıyor. Ancak komplo teorisyenleri tarafından bu hata, şüphecileri harekete geçirecek şekilde kullanılarak, “pandeminin prodüksiyon” olduğu iddiasını yaygınlaştırıyor. 

Söz konusu iddiada yer alan videodan alınan ekran görüntüsü ile Google üzerinden bir görüntü araması yapıldığında, görselin halihazırda “yanlış bilgi” ile ilgili bir makalede örnek olarak kullanıldığı da görülüyor.  2016 yılında kurulan ve jeopolitik propagandayı araştıran bağımsız, tarafsız ve kar amacı gütmeyen bir araştırma grubu olan Swiss Policy Research’ün (SPR) “Korku Stratejisi” başlıklı makalesinde, koronavirüs krizi, krizle bağlantılı korku stratejilerinin ne anlama geldiği ve bunlardan kimin yararlandığı hakkında veriler, gerçekler ve arka plan bilgileri ele alınarak, söz konusu “görüntüye” de yer veriliyor.

Pandeminin Bir “Aldatmaca” Olmadığına Dair Birçok Kanıt Var

Dünya Sağlık Örgütü, Çin'de ortaya çıkan COVID-19 virüsünün küresel salgına dönüşmesinin ardından 11 Mart 2020’de COVID-19 salgının bir "küresel pandemi" olduğunu ilan etmişti. 31 Ocak 2023 itibarıyla tüm dünyada 675 milyon COVID-19 vakası görülürken hastalıktan 6,7 milyon kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de ise bu süreçte 17 milyonu aşkın vaka içinde 101.492 ölüm gerçekleşti. 
Salgınla geçen iki yılda dünyadaki birçok ülkede virüsün yayılmasını önleyebilmek için uçuşların durdurulması, sokağa çıkma kısıtlaması, uzaktan eğitime geçilmesi, kafe ve restoran gibi yerlerin geçici süreyle kapatılması, kamuya açık etkinliklerin iptal edilmesi gibi çeşitli önlemler devreye alınmıştı.  
Buna benzer bir iddia doğruluk kontrolü platformu Snopes tarafından analiz edilmişti.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda farklı ülkelerde çekilen aynı hastane videolarının pandeminin “prodüksiyon” olduğunu gösterdiği iddia edilmişti. Paylaşımdaki video CBS 25 Mart 2020’de İtalya’da çekilen hastane görüntüsünü hatalı şekilde New York’ta çekilmiş gibi göstermesini içeriyor. CBS bu görüntülerin yayınlanmasının ardından bir hata olduğunu kabul etmişti. Pandemin kurmaca olmadığını gösteren birçok kanıta ulaşmak mümkün. DSÖ’nün 11 Mart 2020’de COVID-19'u "küresel pandemi" ilan etmesiyle beraber  Çin'de ortaya çıkan Covid-19 virüsünün küresel salgına dönüşmesinin ardından Türkiye'de ilk vaka, 11 Mart 2020'de görülmüştü. 11 Mart 2020 aynı zamanda Covid-19'un Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "küresel pandemi" ilan edildiği gündü. Johns Hopkins Üniversitesi Our World In Data’ya göre,  tüm dünyada 670.246.597 vaka, 6.823.644 ölüm yaşandı. Türkiye’de ise 17.042.722 vaka, 101.492 ölüm gerçekleşti. 

Sonuç olarak;

Farklı ülkelerde çekilmiş aynı hastane videolarının pandeminin prodüksiyon olduğunu gösterdiği iddiası yanlış.