Bir Instagram sayfası tarafından 6 Ekim 2020 tarihinde yapılan paylaşımda Bir balıkçının 34 kg ağırlığında bir inci bulduğu ve değerini bilmeden 10 sene yatağının altında sakladığı iddia edildi. Gönderi, 560 binden fazla görüntülenme almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Bir balıkçı 34 kg ağırlığında bir inci buldu ama onun değerini bilmediği için 10 yıl boyunca şans getirsin diye yatağının altına koydu. Daha sonra değerini anlayınca 100 milyon dolara sattı.
Paylaşım daha önce sosyal medyada gündeme gelmesinin yanında ulusal basında da birçok haber ajansı tarafından paylaşılmış. Söz konusu paylaşım uluslararası haber ajansları tarafından da paylaşılmış.
Bir Balıkçının 34 Kg Ağırlığında Bir İnci Bulduğu İddiası Doğru mu?
Söz konusu haberler 20 Ağustos 2016 tarihinden itibaren yapılmaya başlanmış. Bu tarihlerde olay; BBC, Associated Press, India Today, Forbes, CNN, Daily Mail ve Guardian gibi uluslararası kaynaklar tarafından aynı şekilde aktarılmış.
BBC tarafından 24 Ağustos 2016 tarihinde yapılan haberde şu ifadeler yer alıyor:
“Filipinli yetkililer, 34 kg ağırlığındaki dünyanın en büyük doğal dev istiridye incisini ele geçirmiş olabileceklerine inanıyorlar. Palawan yetkilisi Aileen Amurao, incinin 10 yıl önce değerinin farkında olmayan ve onu bir şans tılsımı olarak saklayan bir balıkçı tarafından bulunduğunu söyledi. Yerel medyaya verdiği demeçte, ‘Bize getirdiğinde şaşırdık’ dedi. Yetkililer, gemologlardan bulgunun gerçekten de dünyanın en büyük incisi olduğunun onayını bekliyor. İnci, 1 ft (30,5 cm) genişliğinde ve 2,2 ft (67 cm) uzunluğunda ve onaylanırsa, 6,4 kg ağırlığındaki mevcut rekor sahibi Lao Tzu'nun İncisi'ni kolayca yenebilir.”

Puerto Princesa bölgesi Turizm Yetkilisi ve inciyi bulduğu iddia edilen balıkçının akrabası Aileen Amurao bu açıklamaları ilk yapan kişi. Aynı zamanda birçok haber ajansı da fotoğraf için onu kaynak gösteriyor. Amurao, 20 Ağustos tarihinde Facebook hesabından yaptığı gönderide incinin resmini de paylaşmış.

Bunun yanı sıra, Al Jazeera’nın İngilizce Youtube hesabında ve CNN’in hesabında da bu olayla ilgili bir video bulmak mümkün. Al Jazeera taraından paylaşılan videoda, Filipinler’deki Puerto Princesa bölgesi valisi Cecil Bayron konuyla ilgili açıklama yapıyor. Gemologlardan bu incinin dünyadaki en büyük inci olduğuna dair doğrulama beklediklerini belirtiyor.

Balıkçının Bulduğu 'İnci' Gerçek mi?
Basel Üniversitesi’nden Michael S. Krzemnicki ve Lozan Üniversitesi’nden Laurent E. Cartier tarafından Nisan 2017 tarihinde konuyla ilgili bilimsel bir makale yazılmış. ‘’Fake Pearls Made from Tridacna gigas Shells’’ isimli makale, The Journal of Gemmology isimli akademik dergide de yayınlanmış. Makalenin giriş kısmında yer alan ifadeler şu şekilde:
“Bu rapor için Tridacna gigalarından (dev istiridye) geldiği iddia edilen sedefli olmayan beş ‘inci’ incelenmiştir. Gözlemlerimiz beş inci arasından hiçbirinin gerçek inci olmadığını ve bunun yerine Tridacna deniz tarağı kabuğundan imal edildiğini gösteriyor. Bu tür taklitlerin tanımlanması çoğu durumda basittir ve esas olarak yansıyan ışıkta ve iletilen fiber-optik aydınlatmada gözlemlenen karakteristik katmanlı yapılarına dayanmaktadır.”

Makalede, iddiaya konu olan ‘inci’ de incelenmiş. 34 kilo ağırlığındaki sahte incinin dünya çapında ilgi gördüğü ve uluslararası haber kuruluşları tarafından gündeme getirildiğinden bahsediliyor. Makaleye göre; bu ‘incinin’ şekli, katmanlı yapısı ve vasat dış yüzeyi onun sahte olduğunu ve Tridacna kabuklarından yapıldığını kanıtlar nitelikte.

Filipinler’de bulunan ‘dev inciye’ yönelik makalede geçen bir diğer bölüm ise şu şekilde:
“Medyanın ‘dev inciler’ ile ilgili abartıları, modern şehir mitlerinin genel halka nasıl ve hangi bağlamda sunulduğunu aydınlatır nitelikte. ‘Dev inci’ keşifleri tanıdık bir tema. Bu hikayeler açgözlülük ve trajedi gibi çeşitli duyguları da barındırabilir: Örneğin bir dalgıç dev bir midyeden inciyi çıkarmaya çalışırken ayağı sıkıştığı için ölür. Bu hikayeler beklenmedik keşifleri ve bulan kişinin cehaletini anlatıyor gibi görünebilir, örneğin fakir bir balıkçı değerini bilmeden dev bir inciyi yıllarca saklar. Bu tip hikayeler aynı zamanda bir peri masalı sonuyla biter, örneğin bilinmeyen bir kaynaktan gelecek olan 100 milyon dolar gibi. Bu tür hikayeler eğlenceli ve merak uyandırıcı olsa da, aynı temalar, çoğunlukla bu tür egzotik 'tuhaflıklara' yanılsama ve ilgi yaratmak için eskiden beri çok detaylı bir şekilde kullanılmış ve tekrarlanmıştır.”
Sonuç:
İddia YANLIŞ.
Çeşitli haber ajansları ve Filipinli yetkililerin beyanlarına göre bir balıkçının 34 kg ağırlığında bir inci bulduğu ve 10 sene boyunca şans getirmesi için yatağının altında sakladığı iddiası yanlış. Çeşitli haber kaynaklarına kendine yer edinen iddia, Basel Üniversitesi’nden Michael S. Krzemnicki ve Lozan Üniversitesi’nden Laurent E. Cartier tarafından Nisan 2017 tarihinde konuyla ilgili bilimsel bir makalede yanlışlanmış. Makalede; şekli, katmanlı yapısı ve dış yüzeyi sebebiyle bunun gerçek bir inci değil, aksine Tridacna deniz tarağı kabuğundan yapılmış bir taklit olduğu belirtiliyor.

Sonuç olarak;

Bir balıkçının 34 kg ağırlığında bir inci bulduğu ve değerini bilmeden 10 sene yatağının altında sakladığı iddiası