İddia şöyle;

Bir Facebook hesabının 31 Aralık 2022’de yaptığı paylaşımda “Kızılelma”nın dünyanın ilk insansız savaş uçağı olduğu, Türkiye’nin dört insansız savaş uçağı yaptığı, bunun yanında ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Kanada’nın insansız savaş uçağı yapamadığı iddia edildi. Benzer iddialar farklı sosyal medya platformlarında da paylaşılıyor.

Bayraktar Kızılelma İlk Uçuşunu Tamamladı
 Baykar Teknoloji'nin geliştirdiği jet motorlu insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, ilk uçuşunu 14 Aralık 2022’de tamamladı. Radar izi düşüren teknik ve tasarım ile donatılı Kızılelma'nın, gelişmiş manevra kabiliyetine sahip olduğu belirtiliyor.

Nisan 2022’den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı’nda yine Baykar Teknoloji'nin geliştirdiği Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracının (SİHA) önemli başarıları, Baykar Teknoloji’yi ve Bayraktar İHA'larını dünyada dikkat çeken bir konuma yerleştirirken Kızılelma'nın üretiminde Ukrayna ile teknolojik işbirlikleri gerçekleştirilmesini de sağlamıştı.
Hangi Ülkeler Muharip İnsansız Hava Aracı Geliştiriyor?
İnsansız Hava Araçları (İHA) çoğu teknoloji gibi askeriyeye adapte oldu. İnsansız hava araçları (İHA) muharebelerde istihbarat toplama, saldırı gibi önemli görevler üstleniyor. 1931’de İngiltere’de geliştirilen hedef İHA’sı “Kraliçe Arı”dan bu yana erkek arı anlamına gelen “drone” kelimesiyle de anılan İHA'lar 1991 Körfez Savaşı'nda kullanılmalarının ardından hızlı bir gelişim dönemine girdi. 2000'li yıllardan itibaren silahlı İHA'lar (SİHA) üretilmeye ve ülkeler yerli SİHA'larını üretmek için adımlar atmaya başladı.
SİHA'ların ardından sensör ve iletişim sistemleri ile topladığı verileri otomatik olarak analiz edip harekatta gelişen yeni durum ve tehditlere karşı tedbir olarak göreve devam edebilen muharip insansız hava uçakları (MİUS) ya da insansız savaş uçakları olarak adlandırılan grup öne çıktı.
Hava muharebelerinde muharip drone'ların uçaklarının kullanımının giderek artması ve gelecekte hava mürettebatının önemli bir kısmının muharip drone'lardan oluşması bekleniyor. Dolayısıyla muharip İHA’lar ülkelerin savunma sistemleri için oldukça kritik bir öneme kavuşmak üzere.
Şimdiye dek insansız savaş uçakları geliştiren ve gelişmekte olan ülkelerin listesi şöyle sıralanabilir:
Show more

Bu tabloya göre ABD, Çin, Türkiye, Pakistan, İran ve Rusya daha önce muharip insansız drone'lar geliştirmiş ülkeler. Hindistan, Avrupa, İngiltere ve Avustralya'da da drone teknolojisi geliştiriliyor. Kızılelma sahip olduğu bazı özellikleri ile teknolojik olarak şimdiye dek farklı ülkeler tarafından geliştirilmiş muharip insansız uçakların bir kısmından üstün olsa da dünyanın ilk muharip insansız savaş uçağı değil.
Bu halde Türkiye'de Baykar Teknoloji'nin ürettiği Bayraktar Kızılelma'nın dünyanın ilk insansız savaş uçağı olduğu bilgisi doğru değil. Türkiye'nin dört farklı muharip insansız uçak geliştirdiği doğru. Şimdiye dek, Türk Havacılık Sanayii tarafından TAI Anka ve TAI Aksungur; Baykar Teknoloji tarafından ise Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı geliştirildi. Test aşamasını tamamladıktan sonra kullanıma hazır olacak olan Bayraktar Kızılelma ve TAIAnka-3 de Türkiye'nin geliştirmekte olduğu muharip drone'lar. Bunun yanında iddiada ABD, Çin ve Rusya'da muharip insansız savaş uçağı teknolojisinin geliştirilmediği öne sürülüyor. Bu bilgi de hatalı, ABD ve Çin, Türkiye'den evvel muharip drone'lar geliştirmişti, Rusya'nın da muharip drone'ları mevcut.
İddia YANLIŞ
Bir Facebook hesabının yaptığı paylaşımda Bayraktar Kızılelma’nın dünyanın ilk insansız savaş uçağı olduğu ve Türkiye’nin dört insansız savaş uçağı yaptığı, bunun yanında ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Kanada’nın hiç insansız savaş uçağı yapamadığı iddia edilmişti. Bir pilota gereksinim olmadan, çoğunlukla uzaktan kumanda yöntemiyle kontrol edilen insansız hava araçlarının askeri kullanımının giderek artması ve gelecekte hava mürettebatının önemli bir kısmının İHA’lardan oluşması bekleniyor. Türkiye, İHA, SİHA ve muharip drone geliştiren ülkeler arasında olsa da dünyanın ilk insansız savaş uçağı Kızılelma değil. Kızılelmadan daha önce farklı ülkelerin geliştirdiği birçok muharip insansız savaş uçağı mevcut. Örneğin Kızılelma ile benzer özelliklere sahip, Avustralya tarafından geliştirilen jet motorlu insansız savaş uçağı MQ-23 Ghost Bat ilk uçuşunu 2021’de gerçekleştirdi.

Sonuç olarak;

Bayraktar Kızılelma'nın dünyanın ilk insansız savaş uçağı olduğu iddiası yanlış.