İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 14 Şubat 2023 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun, Atatürk büstü taşıyan bir aracın depremzedelere yardıma gittiğini gösterdiği iddia edildi

Atatürk Büstü Taşıyan Aracın Depremzedelerle Bir İlgisi Yok, Video Eski 

Sosyal medyada dolaşımda olan paylaşımda Atatürk büstü taşıyan, Türk bayrakları ve Atatürk resimleri asılmış olan bir aracın deprem bölgesine “depremzedelere yardıma gittiği” iddia edildi. Aynı iddianın örneklerinin de dolaşıma girmeye devam ettiği görülüyor. Dolaşımda olan videoda ve paylaşımlarda da bu aracın depremzedelere yardıma gidiyor olduğuna dair herhangi bir kanıt yer almıyor. 

Ancak söz konusu video eski tarihli. Depremlerden sonra çekildiği ve depremzedelere yardıma giden birini gösterdiğine yönelik bir kanıt da bulunmuyor. Ayrıca videonun 2021’de  de paylaşılmış olduğu, yani eski tarihli olduğu da görülüyor. 

Aracının arkasına Atatürk büstü koyarak dolaşan kişiye dair 2017 tarihli haberler bulmak mümkün. Kalıp ustası olan Hasan Balcı’ya yönelik haberlerde, Balcı’nın Manisa’da yaşadığı ve milli bayramlarda farkındalık yaratmak amacıyla Atatürk büstü ve Türk bayrakları ile sokaklarda dolaştığına yönelik ifadeler mevcut. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan videonun, Atatürk büstü taşıyan bir aracın depremzedelere yardıma gittiğini gösterdiği iddia edilmişti. Söz konusu paylaşımda yer alan aracın depremzedelere yardım götürdüğüne yönelik bir kanıt bulunmazken, videonun 2021 ve 2022 tarihlerinde de paylaşılmış olduğu, dolayısıyla güncel olmadığı görülüyor. Videodaki aracın sahibi ile ilgili 2017’de haber yapılmış. Bu haberlerde kişinin Manisa’da yaşadığı ve milli bayramlarda farkındalık yaratmak amacıyla Atatürk büstü ve Türk bayrakları ile sokakları dolaştığı belirtilmiş. 

Sonuç olarak;

Videonun, Atatürk büstü taşıyan bir aracın depremzedelere yardıma gittiğini gösterdiği iddiası yanlış.