İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 8 Şubat 2023 tarihinde yapılan paylaşımda 2010 Haiti depremi sonrası kaybolan çocuklarla ilgili UNICEF’in bağlantılı olduğu iddia edildi. İddialar, Wikileaks’ten sızdırılan Clinton maillerinin bu durumu kanıtladığını da belirtiyordu. 

Sosyal medyada benzer iddialar 6 Şubat 2023 depremi sonrası hızla yayılıyor. 

UNICEF İddialarının Kaynağı Ne?

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve Türkiye’nin 10 ilini derinden etkileyen depremlerin ardından, uluslararası kurumlardan ve çeşitli ülkelerden Türkiye’ye ekip ve kurumlardan ekip ve malzeme yardımı başladı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, yani UNICEF’in Türkiye birimi de bölgede bulunuyor. Sosyal medyada yayılmakta olan bazı paylaşımlarda #UnicefTurkiyedenDefol hashtagi kullanılarak, UNICEF’in Haiti depremi sonrasında kaybolan çocuklarla ilgili sözde ilişkisi hakkında bağlantılar kuruluyor. Bu paylaşımlar, 2010’da gerçekleşen Haiti depreminde kaybolan çocuklardan UNICEF ve Clinton Vakfı’nı sorumlu tutarken, Türkiye’deki deprem sonrasında “çocukların korunabilmesi için UNICEF’in olayın dışında tutulması gerektiğini” savunuyor. Bazı paylaşımlarda bu ilişkinin kanıtı olarak Wikileaks tarafından 2016 yılında sızdırılan Clintonların mailleri gösteriliyor. 

Haiti Depremi Ardından Çocuk Ticareti tehlikesi Konusunda Uyaran Kurum Halihazırda UNICEF’ti 

12 Ocak 2010 tarihinde Haiti başkenti Port-au-Prince’e 25 kilometre uzaklıkta 7,0 büyüklüğünde gerçekleşen depremin ardından 220 binin üzerinde kişi ölmüş ve yüz binlerce insan yaralanmıştı. Deprem sırasında, çeşitli haber kuruluşları ve uluslararası kurumlar tarafından, çocuk ticareti uyarıları yapılmıştı. Haiti’de deprem öncesi şartlarda dahi yılda 2 bine yakın çocuğun illegal yollarla evlat edinme amaçları ile kaçırılmaları ve başka ülkelere gönderilmeleri konusunda uyarılar yapılıyordu. Depremden direkt olarak 1.5 milyon çocuğun etkilendiği ve her türlü lojistik, iletişim ve koordinasyon zorlukları çok büyük olduğundan, çocuk ticaretine yönelik uyarılar arttı. Ancak UNICEF ile ilgili paylaşımlarda yer alan iddiaların aksine, çocuk ticaretine yönelik Haiti’de uyarılarda bulunan ve bu durumların gerçekleşmemesi için çeşitli ülkeleri de bilgilendiren kurum halihazırda UNICEF’in kendisiydi. Deprem sonrasında “evlat edinme pazarı amacıyla çocuk kaçırma” vakalarının önüne geçebilmek için BM yolların denetimini arttırmıştı.  UNICEF, 2004 yılında gerçekleşen ve Asya ülkelerini vuran Hint Okyanusu tsunamisi krizinde de benzer bir durumla karşılaşıldığını belirtmiş. AFP’nin konuyla ilgili UNICEF yetkilileri ile direkt olarak görüştüğü haberlerde şu ifadeler yer alıyor:
“UNICEF yaptığı açıklamada, yıkıcı depremin meydana gelmesinden bu yana Haiti'deki hastanelerde çocukların kaybolduğunu ve bunun yurt dışında evlat edinilmek üzere kaçırılma korkularını artırdığını söyledi.
UNICEF danışmanı Jean Luc Legrand, "Kendi aileleriyle birlikte olmayan, hastanelerde kaybolan yaklaşık 15 çocuk vakası belgeledik" dedi.
Legrand, "UNICEF uzun yıllardır Haiti'de çalışıyor ve Haiti'de çocuk ticaretiyle ilgili sorunu önceden biliyorduk ve ne yazık ki bu ticaret ağlarının birçoğunun uluslararası evlat edinme 'pazarıyla' bağlantıları var."
Kurum, geçen hafta çeşitli ülkeleri depremin hemen ardından Haiti'den evlat edinmeleri hızlandırmamaları konusunda uyardığının altını çizdi.”

“UNICEF’in çocuk ticareti pazarına dahil olduğu” iddialarının kanıtı olarak Wikileaks tarafından sızdırılan Clintonların e-postaları gösteriliyor. Ancak Clintonların sızdırılan maillerinde, bu konuya dair kanıt niteliğinde hiçbir ileti yer almıyor. 
Haiti ile ilgili sızdırılan konusu ise çocuk ticaretinin UNICEF ile sözde ilişkisini ifşa eder bir nitelik taşımıyor. Haiti ile ilgili maillerde Clinton çiftinin kızı Chelsea Clinton’ın ailesine Haiti’deki durum ile ilgili hazırladığı gayriresmi belgeler yer alıyor ve tartışmalar bu raporun halktan gizli tutulmuş olması etrafında dönüyor. 
Wikileaks’ten ulaşılan maillerden birinde, Hillary Clinton’a iletilmiş ve yukarıda alıntıladığımız Haiti’deki kaybolan çocukların durumunu bildiren AFP haberi eklenmiş. Yani maillerde çocukların “bahsi geçtiği” noktalar, Haiti’de o zamanki güncel durumu belirten AFP haberinden ibaret. 

Bunun yanında UNICEF Türkiye, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerin ardından direkt olarak Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan AFAD ve hükümet ile işbirliğinde çalışmalar yürütüyor. 

UNICEF’in veya herhangi bir büyük uluslararası kurumun “çocuk ticareti zincirinin bir parçası olduğu” ve “dünyadaki elitler için çocuk kaçırdığı” gibi ifadeler, PizzaGate komplo teorisi ile ilişkili. PizzaGate ABD 2016 seçimlerinde ortaya çıkmış, Clintonlar başta olmak üzere ABD’li birçok siyasetçiyi pedofili ve çocuk ticareti ile suçlayan ve bu “şebekenin” Washington DC’deki Comet Ping Pong isimli pizzacında kurulduğunu iddia eden bir komplo teorisi. Bu iddiaların herhangi somut ve güvenilir bir kanıtı bulunmamakla birlikte, birçoğu 2020 seçimlerinde tekrar gündeme gelmişti. Bu iddiaların da Hillary Clinton’ın sızdırılan mailleri ile doğrulandığı iddia ediliyordu ama geçen yıllarda üretilen sözde kanıtlar komplo teorisi olmanın ötesine geçemedi. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda  2010 Haiti depremi sonrası kaybolan çocuk vakalarının UNICEF’in bağlantılı olduğu iddia edilmiş, bu iddiaların Wikileaks’ten sızdırılan Clinton mailleri tarafından kanıtladığını da belirtilmişti. İddiaların, 2016’da yayılmaya başlayan Pizzagate komplo teorisi ile benzeştiği ve “elitler için olan pedofili çocuk ticareti şebekesinin varlığının” Clinton’ın Wikileaks tarafından sızdırılan mailleri ile “ortaya çıktığını” savunduğu görülüyor. Wikileaks tarafından sızdırılan Hillary Clinton maillerinde, herhangi bir çocuk ticareti pazarı ile ilgili güvenilir bir kanıt yer almıyor. Bunun yanında, 2010 Haiti depremi ardından artan çocuk ticareti riskine karşı uyarmış, depremin hemen ardından çeşitli ülkeleri depremin hemen ardından Haiti'den evlat edinmeleri hızlandırmamaları konusunda uyarmıştı. UNICEF Türkiye, 6 Şubat 2023 depremi sonrası İçişleri Bakanlığı'na bağlı AFAD ile koordineli olarak deprem bölgesinde çalışıyor. 

Sonuç olarak;

2010 Haiti depremi sonrası kayıp çocuk vakalarının ilgili UNICEF’in bağlantılı olduğu ve bu iddiaların Wikileaks’ten sızdırılan Clinton mailleri tarafından kanıtladığı iddiası yanlış.