Bir Facebook sayfası tarafından 4 Kasım 2020 tarihinde yapılan paylaşımda 1933 yılında Fransız dergisinin kapak fotoğrafında Türk kadınları dünyanın aynası başlığı ile yayınlandığı iddia edildi. Gönderi 150 binden fazla görüntülenme, 2 binden fazla paylaşım almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Bu fotoğraf 1933 yılında Fransızların Le Miroir Du Monde dergisinin Kasım ayı kapağı. Kapakta şöyle diyor; “CUMHURİYET’in 10. yılında Türkiye dünyanın aynası...” Henüz 1 asır geçmeden, bir ulus ancak bu kadar geriletebilinir...
İddiada ismi geçen derginin kapağıyla ilgili farklı kaynaklarda benzer paylaşımlar 2017’den beri yapılmış.
Fransız Dergisi 1933’te Türk Kadınlarını Kapak Yaptı mı?
“Le Miroir Du Monde” haftalık yayınlanan bir Fransız dergisi.

Kasım 1933’te yayınlanan bir sayısında Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. yılında kadınları kapağına taşımış. Bu sayının var olduğunu farklı kaynaklardan doğrulamak mümkün.

Derginin 11 Kasım 1933’te yayınlanan sayısının kapağında yazanlar ise şu cümleler:
“Aprés dix ans de république Turque, Ces danseuses du theatre municipal de stamboul ne donnent guere l'impression de desenchantees.”
Türkçe’ye ise “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edilmesinden 10 yıl sonra İstanbul belediye (şehir) tiyatrosundan bu dansçılar hiç bezmiş (bıkmış, yorulmuş) izlenimi vermiyor” diye çevrilebilir. Derginin ismi olan “Le Miroir Du Monde” ise dünyanın aynası anlamına geliyor.
Sonuç:
İddia KISMEN YANLIŞ 
İstanbul şehir tiyatrosundan bir grup kadın dansçının 11 Kasım 1933 tarihli “Le Miroir Du Monde” adlı Fransız dergisine kapak fotoğrafı oldukları farklı kaynaklardan doğrulanabiliyor. Fakat derginin kapağında “Türkiye dünyanın aynası” yazdığı iddiası yanlış. Dünyanın aynası derginin ismi olan “Le Miroir Du Monde”un Türkçe çevirisi.

Sonuç olarak;

1933 Yılında Fransız dergisinin Türkiye dünyanın aynası başlığı ile yayınlandığı iddiası