2019 yazı, meydana gelen sıcak hava dalgalarıyla tarihe geçiyor. Birçok bilim insanı, karşılaşılan bu durumu iklim değişikliği ile ilişkilendirirken, World Weather Attribution tarafından Temmuz 2019’da yayınlanan raporda, sıcak hava dalgalarının bir önceki yüzyıla göre 10 kat daha sık meydana geleceği öngörülüyor.
Yerküre En Sıcak Ayını Haziran 2019’da Yaşadı
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin açıklamasına göre, geçtiğimiz haziran ayı, bugüne kadar yerkürede gerçekleşen “en sıcak ay” olarak kaydedildi.

Kopernik İklim Değişikliği Kurumu’nun yayınladığı verilere göre ise Haziran 2019’da ortalama sıcaklık; bir önceki en sıcak ay olan Haziran 2016’ya göre yaklaşık 0,1 derece daha yüksek gerçekleşti. Bunun yanı sıra, yerkürenin yaşadığı en sıcak on haziran ayının dokuzunun 2010 yılından bu yana gerçekleştiği biliniyor.
Avrupa’da ise haziran ayı ortalama sıcaklığı normalin 2 derece üzerinde gerçekleşti. Böylelikle geçtiğimiz ay, kıtada bugüne kadar yaşanan en sıcak haziran ayı olarak kaydedildi.

Geçtiğimiz hafta, bir aydan daha kısa bir süre içinde ikinci kez yoğun bir sıcak hava dalgası Avrupa’yı ele geçirdi. Uzmanlar, temmuz ayı sıcaklıklarının böyle devam etmesi halinde yerkürenin en sıcak temmuz ayının kaydedileceğini ve bunun sonucunda haziran ayı rekorunun da kırılarak Temmuz 2019’un dünyanın gördüğü en sıcak ay olacağını dile getiriyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2000-2016 döneminde sıcak hava dalgasına maruz kalan insan sayısı yaklaşık 125 milyon kişi arttı. Ayrıca bu dönemde gerçekleşen sıcak hava dalgaları, 1986-2008 dönemine nazaran 0,37 gün daha uzun sürdü.
Bunun yanı sıra Dünya Meteoroloji Örgütü Direktörü Johannes Cullman’ın yaptığı açıklamaya göre, 2019 yılının bugüne kadar kaydedilen en sıcak beş yıl içinde yer alması bekleniyor. Ayrıca Cullman, 2015-2019 döneminin bugüne kadar gerçekleşen beş yıllık periyotların en sıcağı olarak tarihe geçebileceğini söyledi.

Avrupa’da Sıcaklık Rekorları Kırılıyor
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün belirttiği üzere, geçtiğimiz haziran ayından beri birçok Avrupa ülkesinde ve şehrinde rekor sıcaklıklar yaşanıyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde Cambridge şehrinde sıcaklık 38,1 dereceye ulaştı ve İngiltere en sıcak temmuz ayı gününü yaşadı.
Fransa’da da benzer bir durum söz konusu. Fransız Meteoroloji Servisi’ne göre, geçtiğimiz haziran ayında Fransa’da sıcaklık ilk kez 45 dereceyi aştı. Böylelikle Fransa, 46 derecelik bir sıcaklık ile yeni bir ulusal sıcaklık rekoruna ulaştı. Bunun yanı sıra, 25 Temmuz 2019 Perşembe günü Paris’te 42,6 derecelik bir sıcaklık ile şehrin sıcaklık rekoru kırıldı. Paris’te bir önceki en yüksek sıcaklık, Temmuz 1947’de 40,4 derece olarak ölçülmüştü.
Almanya’da ise temmuz ayında kırılan sıcaklık rekoru, geçtiğimiz perşembe günü bir kez daha kırıldı. Alman Meteoroloji Servisi’nin yaptığı açıklamaya göre, 25 Temmuz 2019’da Almanya’da sıcaklık ilk kez 41 dereceyi aşarak 41,5 derece olarak gerçekleşti. 2019 yazı öncesinde gerçekleşen en yüksek sıcaklık ise 2015’te 40,3 derece olarak kaydedilmişti.
Öte yandan, temmuz ayının son haftasında Hollanda’da 75 yıllık sıcaklık rekoru kırıldı. Buna göre bir önceki en yüksek sıcaklığını Ağustos 1944’te yaşayan Hollanda, 25 Temmuz 2019 Perşembe günü 40,4 derecelik bir sıcaklık ile bugüne kadar kaydedilen en sıcak gününü yaşadı.
Yine 25 Temmuz 2019 Perşembe günü Belçika’da da bugüne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık kaydedildi. Buna göre 40,6 derecelik bir sıcaklık ile Belçika, yeni bir ulusal sıcaklık rekoruna imza attı.
İspanya’da ise Ulusal Meteoroloji Servisi, yüksek sıcaklıklar dolayısıyla ülkede çıkabilecek olası yangınlar için uyarıyor. Bunun yanı sıra geçtiğimiz haziran ayında Avusturya, Almanya ve Macaristan’da en sıcak haziran ayı yaşanırken Çekya ve Polonya gibi Avrupa ülkelerinde de en sıcak haziran günlerinin kaydedildiği belirtiliyor.