İddia şöyle;

Bir X platformu hesabı tarafından 14 Mart 2024’te yapılan bir paylaşımda videonun Fransa’da gece yarısı yoldan geçen genç kızları rahatsız eden Türkleri gösterdiğini iddia etti.

İddia YANLIŞ
→ Görüntüler gerçek bir kavgayı yansıtmıyor. Kavga eden kişiler Campus Univers Cascades topluluğunda eğitim alan dublörler.
→ Campus Univers Cascades 2008 yılında kurulmuş olan ve aksiyon filmleri için dublör eğitimi veren bir kuruluş.
Görüntüler Bir Dublör Eğitiminden
Söz konusu iddiaya ait videodan görüntüleri tersine görsel arama ile Google’da arattık. Google aramalarından videonun kaynağına ait bir sonuç çıkmasa da aynı videonun 9 Kasım 2023’te de farklı bir iddia ile dolaşıma girdiğini fark ettik. 
Videonun orjinaline ulaşmak için videonun içerisinde ipucu ararken gençlerin arasında ‘CUC’ logolu kıyafet giyen bir kişi fark ediliyor.

Bunun bir yerin logosu olabileceğini düşünerek Google’da ‘CUC fight’ araması yapıldığı zaman Campus Univers Cascades isimli Instagram hesabına ulaşmak mümkün. 

Hesap içerisinde geriye doğru arama yapıldığı zaman aynı videonun 2 Kasım 2023’te bu hesap tarafından paylaşıldığı gözlemleniyor.

Campus Univers Cascades’in Instagram’daki biyografi kısmına bakıldığı zaman dublör, sinema, aksiyon gibi etiketleri görmek mümkün. Toplulukla ilgili daha fazla bilgi almak için topluluğun resmi internet sitesine bakıldığı zaman burasının 2008 yılından beri eğitim veren bir dublör okulu olduğu anlaşılıyor.

“2008 yılında kurulan Campus Univers Cascades (CUC), sinema ve gösterilerde dublör tekniklerine adanmış profesyonel bir eğitim merkezidir.”

Ekiple ilgili araştırma yapıldığın da ise koordinatör Lucas Dollfus’un geçtiğimiz sezon vizyona giren John Wick 4’ün yanı sıra birçok yapımda dublör olarak rol aldığı fark ediliyor.
Topluluğun TikTok hesabına bakıldığı zaman da dublörlükle alakalı birçok videoya denk gelmek mümkün.
Söz konusu video ile ilgili farklı iddialar uluslararası doğrulama platformları tarafından da incelenmiş.
Özetle, videonun Fransa’da yoldan geçen kızları rahatsız eden Türkleri gösterdiği iddiası yanlış

Sonuç olarak;

Videonun Fransa’da yoldan geçen kızları rahatsız eden Türkleri gösterdiği iddiası yanlış