Hazine ve Maliye Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Şubat 2021’e dair bütçe istatistiklerini yayınladı. Merkezi yönetim bütçesi, genel bütçe, özel bütçe ve düzenleyici ve denetleyici kurumların bütçe istatistiklerini hem aylık hem de kümülatif olarak paylaşan bakanlık, kurum ve kuruluşların başlangıç ödenekleriyle beraber yıl 2021 toplamındaki ödeneklerinde de her yıl olduğu gibi revizyona gitti. Cumhurbaşkanlığının haricinde bazı bakanlıklar ve kamu kurumlarının yıllık ödenekleri pozitif yönde değişim gösterirken, bazı bakanlıklar ve kurumların ödenekleri azaltıldı bazılarınınki ise değişiklik göstermedi.
Cumhurbaşkanlığının Bütçe Ödeneği 4 Milyar 268 Milyon TL’ye Yükseldi
Bakanlığın açıkladığı genel bütçe istatistiklerine göre genel bütçeli 40 idarenin 2 aydaki toplam harcaması 210,9 milyar TL. Bu 40 idarenin başlangıç ödeneği ise yaklaşık 1 trilyon 328 milyar TL iken, açıklanan ödenek toplamı ise 1 trilyon 334 milyar TL’ye çıkmış. 2 ayda en çok harcama yapan idareler ise bütçeden aldıkları pay ile doğru orantılı olarak 100 milyar TL ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, 24,8 milyar TL Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve 22,4 milyar TL ile Sağlık Bakanlığı. Cumhurbaşkanlığı’nın ise 2 aylık toplam harcaması 430,4 milyon TL.
Genel bütçeli idareler içindeki 40 kurumdan 19’unun ödeneği artış gösterirken, 14’ünün ödeneği değişmedi, 7’sinin ise bütçe ödeneği başlangıç ödeneğine göre azalış gösterdi. Ödeneğin parasal anlamda en çok artış gösterdiği idareler Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı. Bunun dışında oransal olarak en çok artış yaşayan idarelerde 1. sırada yine Strateji ve Bütçe Başkanlığı bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı ise bu listede %5,7’lik artış ile 6. sırada.
Show more

Bütçe ödeneği başlangıç ödeneğine göre en fazla azanlar listesindeki ilk 3 idare Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Yargıtay. Yargıtay’ın bütçe ödeneği %11,5 oranında azalırken, MEB’in ödeneği %6,3, Sosyal Hizmetler Bakanlığının ödeneği de %1,8 oranında azalış gösterdi.
11 kurumun yer aldığı düzenleyici ve denetleyici kurumların 2021 bütçe başlangıç ödeneği 8 milyar 436 milyon TL iken, bu ödenek toplamı 8 milyar 576 milyon TL’ye yükseldi. 11 kurum içerisinde ise sadece 2 kurumun ödeneği artış gösterdi. Bunlar; 126,4 milyon TL ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve 13,4 milyon TL ile Rekabet Kurumu. Diğer 9 kurumun ise ödeneği değişiklik göstermedi.
Bu da ilginizi çekebilir: 2021 Bütçe Dağılımı
Bakanlığın verilerine göre özel bütçeli idareler dahilinde olan yükseköğretim kurumları yani YÖK ve üniversitelerin ödenekleri toplamda 160 milyon TL arttırıldı. Bununla birlikte 129 kurumdan 125’inin de toplam ödeneği başlangıç ödeneğine göre artış gösterdi. 3 üniversiteye ayrılan ödenek değişim göstermezken, Kırklareli Üniversitesi’ne ayrılan toplam ödenek başlangıç ödeneğine göre 181 milyon TL azaldı. Ödeneği en fazla artış gösteren kurumlar ise YÖK, Hacettepe Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi.