İstanbul yeni bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıya. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Turuncu alarm vererek 10 Mart 2022 Perşembe gününden itibaren kuvvetli, yoğun kar yağışlarının, poyraz fırtınasının ve kuvvetli soğuk hava dalgasının etkili olabileceğini açıkladı. Ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı, tipi, yağış anında görüş mesafesinde azalma, ağaç, direk devrilmesi ile çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğine dair uyarıda bulundu. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre ise tüm özel ve resmi eğitim ve öğretim kurumları ve üniversiteler 14 Mart 2022 tarihine kadar tatil edildi. Kamu kurumunda çalışanlar ise 10-11 Mart 2022'de idari izinli sayılacak. İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda da bazı uçuş seferleri iptal edildi. 
Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’un sert kışla mücadelesi her zaman çetin geçiyor. İstanbul’un kışlarında boğazda dolaşan buz parçalarından, elektrik ve su kesintisine ve yangınlara kadar birçok olaya İstanbullular şahitlik etti.
Biz de sizin için gazete kupürlerinden İstanbul'un en sert kışlarını derledik.
1929

6 Ocak 1929 tarihinde gece yarısı başlayan çok şiddetli fırtına ve kar yağışı 55 gün devam edecek bir afetin habercisiydi. Kısa sürede İstanbul’u etkisi altına alan kar maddi hasarlara sebep oldu. Odun ve kömür fiyatlarına zam yapıldı. 21 Ocak 1929 tarihinde Tatavla’da (Kurtuluş) Aya Dimitri Kilisesi’nde yangın çıktı ve yangın hızla diğer evlere sıçradı. Yangını söndürecek su bulunamaması ve sert hava koşulları nedeniyle 500 ev yandı. 2 Şubat 1929’a gelindiğinde vapur ve tren seferleri yapılamadı. Bostancı, Erenköy ve Beykoz gibi şehrin uzak semtlerinde hayat durdu. Cenazeler günlerce kaldırılamadı. Aç kalan kurtlar Beşiktaş’a indi ve mahallelerde dolaşmaya başladı. Buzlanma nedeniyle kazalar meydana geldi ve Haliç sahilinde sekiz santimlik buz tabakası oluştu. Dönemi anlatanlar yoğun kar yağışı nedeniyle cenazelerin gömülemediğini ve ertesi gün gömülmek üzere mezarlıkta bırakılanların da kurtlar tarafından zarar gördüğünü yazıyor. 1 Mart 1929 tarihinde gece yarısından sonra İstanbul Boğazı’na büyük buz kütleleri hâkim oldu. Boğaz ve limanda on metre genişliğinde ve üç metre kalınlığında iri buzlar görüldü. Kar yağışları 12 Mart’a kadar devam etti.

1954

23 Şubat 1954 tarihinde başlayan kar yağışı yaklaşık 10 ila 15 gün devam etti. Karadeniz Boğazı, Tuna ve diğer nehirlerden kopan 15-20 metre genişliğindeki büyük buz parçaları İstanbul Boğazına sürüklendi. Vapur seferleri iptal edildi. Günler geçtikçe buzlar Üsküdar ve Haydarpaşa’ya kadar sürüklendi. İstanbul’daki dondurucu soğuk odun ve kömür fiyatlarının artmasına sebep olurken bazı fırınlarda ekmek bulunamadı. Ulaşım seferlerinin aksaması nedeniyle dolmuş ücretlerine de fırsatçılar tarafından zam yapıldı. İstanbul halkı kıyılarda toplanırken buzların üstünde fotoğraf çekilmek yasaklandı. 6 Mart’tan sonra hava sıcaklığının artmasıyla buzlar erimeye başladı.

1987

4 Mart 1987 gecesi İstanbul’da yağmaya başlayan kar, yaklaşık bir ay boyunca etkisini sürdürdü. Balkanlardan gelen kar yüksek kesimlerde dört metreyi geçti. Hava sıcaklıkları bir gecede dokuz dereceden eksi dört dereceye kadar düştü. 2 hafta boyunca okullar kapalı kaldı ve çalışanlar iş yerlerine gidemedi. Tüp, odun, kömür ve ekmek fiyatlarına zam geldi. Belediye hizmetleri aksarken elektrikler ve sular kesildi. Atatürk Havalimanı trafiğe kapandı. Kar fırtınası 14 Mart 1987’de bitmesine rağmen karların erimesi yaklaşık bir ayı buldu.

2004

22 Ocak 2004’te başlayacak kar için dönemin valisi Muammer Güler, “açıkçası yaklaşan iki basınç sisteminin İstanbul üzerinde kesişecek olması bizi ürkütüyor” ifadelerini kullandı. Akşam saatlerinde kuvvetli rüzgar ile başlayan tipi hızla etkili oldu. Birçok evin çatısı uçtu, elektrik direkleri devre kesti ve bazı ilçelerde elektrik kesintileri ve su kesintileri yaşandı. TEM karayolu 14 saat boyunca ulaşıma kapandı ve insanlar araçlarında mahsur kaldı. Rüzgar hızı 122, km/saat bulduğunda eski adıyla Boğaziçi Köprüsü’nün bağlantı levhası kırıldı ve halatlarından biri koptu.

2017

6 Ocak 2017’de akşam saatlerinde başlayan kar yağışı kuvvetli rüzgarla tipiye dönüştü. Şehir merkezlerinde 20 ila 30 santim olan kar örtüsü bazı yerlerde bir metreye yaklaştı. Vapur seferleri iptal edilirken İstanbul ve Çanakkale boğazları gemi trafiğine kapatıldı. Atatürk Havalimanı’ndan kalkması planlanan 610 sefer iptal edildi. Yolcular havalimanında sabahladı. Evlerine dönmek isteyen yolcular ise saatlerce taksi bekledi. Maslak Fatih Ormanı’nda kar nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken ve aç kalan tilkinin vatandaşların yanına geldiği görüldü.