İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 12 Mayıs 2025 tarihinde paylaşılan videonun, yerde hareket eden tanımlanamayan bir varlığı gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Video yapay zeka araçları kullanarak içerik üreten “@biogenesis” adlı Instagram hesabı tarafından oluşturulmuş.
Videonun orjinaline “@wadi_rumx” adlı Instagram platformu üzerinden ulaştığımızda  ise tanımlanamayan varlığın aslında kedi olduğu anlaşılıyor.
Video Yapay Zeka Araçları Yardımıyla Oluşturulmuş
İnsan dışı ve soyut varlıklar üzerinden ortaya atılan komplo teorileri, çeşitli görüntüler manipüle edilerek gerçekmiş gibi sosyal medyada dolaşıma sokuluyor. Bu tür içeriklerin artmasında, son yıllarda gelişen yapay zeka araçlarının kusursuza yakın üretim yapabilme kapasitesinin etkili olduğu görülüyor. Her ne kadar bu görüntüler, yapay zeka içerikleri üreten kullanıcılar tarafından üretildiği belirtilse de, farklı sosyal medya hesapları bu içerikleri özellikle insan üstü varlık isimleriyle süsleyerek, tık ve beğeni alma motivasyonuyla yeniden paylaşıyor.
Söz konusu iddiada tam olarak bu duruma örnek teşkil ediyor. Video izlendiğinde, “cin” olduğu öne sürülen bir varlığın yerde sürünerek hareket ettiği görülüyor. Ancak video dikkatlice incelendiğinde, bazı anlarda bu varlığın hareketlerinde bozulmalar olduğu fark ediliyor. Bu da görüntünün dijital olarak oluşturulmuş olabileceğine dair şüphe uyandırıyor.
Bu bulgular ışığında yapılan tersine görsel arama sonucunda, Instagram’da “@biogenesis”  adlı bir hesaba ulaşılıyor. Profil incelendiğinde, 9 Mayıs 2025 tarihinde paylaşılan videoya erişiliyor ve videonun, iddiaya konu olan görüntüyle birebir aynı olduğu görülüyor. Ayrıca paylaşımın açıklama kısmında, içeriğin yapay zeka ile üretildiğini gösteren hashtaglere yer verildiği de dikkat çekiyor.

Videonun izlenmesinin ardından profil detaylı şekilde incelendiğinde, iddiaya konu olan videoya benzer şekilde yapay zeka ile üretilmiş farklı paylaşımların da bulunduğu görülüyor. Ayrıca Instagram profilinin biyografi kısmında yer alan bağlantılar üzerinden, aynı isme sahip YouTube ve TikTok hesaplarına ulaşılıyor. Bu platformlar incelendiğinde ise hem iddiaya konu olan video hem de benzer içerikte yapay zeka destekli videoların burada da paylaşıldığı tespit ediliyor.
Söz konusu video üzerinden arama genişletildiğinde, Instagram’da “@wadi_rumx” adlı bir hesap öne çıkıyor. Hesap incelendiğinde, iddiaya konu olan videonun burada da paylaşıldığı görülüyor. Ancak dikkat çeken nokta, hesabın daha sonraki bir paylaşımında videonun orjinal haline de yer vermesi. Orijinal videoda ise iddia edildiği gibi bir “varlık” değil, kumda hareket eden bir kedinin görüntüsü yer alıyor. Bu da videonun sonradan dijital müdahaleyle değiştirilerek farklı bir hale geldiğini gösteriyor.

Sonuç olarak;

Videonun yerde hareket eden tanımlanamayan bir varlığı gösterdiği iddiası yanlış.