İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 14 Mart 2024 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun Türkiye’de bir özel halk otobüsünde kaydedildiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Video Türkiye’den değil, Sırbistan’ın Belgrad şehrinden.
→  Videodaki aracın camından otobüs durağının tabelası görünüyor. Tabelada “Beograd na vodi” yazıyor. Videonun çekildiği otobüs Belgrad’daki 601 numaralı hatta ait.
Video Türkiye’den Değil
Bir  X hesabının yaptığı paylaşımda, otobüsün içinde uygunsuz biçimde kayıt altına alınan iki kişinin videosu yer alıyor. Video özel halk otobüsünün içinde çekildiği iddiası ile dolaşıma sokulmuş. Videonun Facebook ve Instagram gibi diğer sosyal medya platformlarında da aynı iddia ile yayılım gösterdiği görülüyor. Instagram’da İstanbul’a dair haberler paylaşan bir hesap da, video İstanbul’da bir halk otobüsünde çekilmiş gibi paylaşmış. Fakat görüntü Türkiye’de kaydedilmemiş. Görüntüler Sırbistan’ın Belgrad şehrine ait. 
Video tersine görsel arama araçları ile aratıldığında, ilk paylaşımın yabancı bir Instagram hesabı tarafından yapıldığı görülüyor. Paylaşımda yer alan açıklama ve yorumlar Sırpça yazılmış. Videoda da Sırpça bazı ayrıntılar bulunuyor. Dikiz aynasının altında yer alan mavi etikette “sürücülü” anlamına gelen “sa vozačem” yazısı gözüküyor. 
Otobüsün ön camına bakıldığında, bir otobüs durağı tabelası görülüyor. Yorumlarda bir kullanıcı otobüsün Belgrad’daki  601 numaralı araç olduğunu belirtmiş. Google Haritalar’da Sırbistan’ın Belgrad bölgesinde bu otobüs hattının güzergahına dair en güncel görüntü 2015 yılına ait. Bu sebeple aynı tabela haritalarda sokak görünümünde incelendiğinde güncel tabelanın görüntüsü bulunmuyor.

Youtube’da bir otobüs şöförünün özel aracıyla 601 numaralı hattın güzergahını kayıt altına aldığı videodan, otobüs durağının tabelası bulunabiliyor. Tabelada БЕОГРАД НА ВОДИ yazısı yer alıyor. Latin alfabesinde Beograd na vodi olarak yazılan durak Suyun Altındaki Belgrad anlamına geliyor ve Belgrad sahilinde yer alan bir kentsel dönüşüm projesini ifade ediyor. Otobüs tabelanın solundan ilerlediği için camdaki görüntüde tabela sağda kalıyor. Özel aracın gittiği yol tabelanın sağında kaldığı için tabela solda gözüküyor. Elektrik tellerine bakıldığında da otobüsün camından gözüken elektrik telleri ile özel aracın kaydında görülen elektrik tellerinin aynı olduğu görülüyor. 

Sonuç olarak;

Videonun Türkiye'de bir otobüste kaydedildiği iddiası yanlış.