İddia şöyle;

Bir Instagram platformu hesabı tarafından 1 Mart’ta yapılan bir paylaşımda telefonlara arama geldiği zaman çelik yününü yakabilecek güçte enerji ürettiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Günümüzde birçok bağımsız kuruluş tarafından akıllı telefonların radyasyon emilimini kısıtlayan kurallar mevcut.
→ Videodaki telefonun ürettiği maksimum radyasyon çelik yünü yakabilecek bir güçte değil. 
Telefondan çıkan radyasyon bunu yapabilecek güçte değil
Özellikle son yıllarda insanlığın 5G ile tanışmasıyla beraber akıllı telefonlar için üretilen bazı iddialar da sıklaştı. Pandemi döneminde her yeni tanıtılan ağın bir pandemi zamanına denk geldiği, bu ağların pandemiye neden olduğu gibi asılsız iddiaları görmek mümkündü. Söz konusu iddia da bununla benzerlik taşıyor.
Video dikkatlice incelendiği zaman telefonun yanına koyulan eşyanın üzerinde ‘Rakso stahlwolle’ yazısı görülebiliyor. Bu marka incelendiği zaman ise telefonun yanına koyulan eşyanın bir çelik yün olduğu anlaşılıyor. 
Kimya derslerinin müfredatında da yer alan çelik yün kolay yanan bir madde olarak göze çarpıyor. Yakıldığı zaman Sıcak çelik yünü atmosferik oksijenle reaksiyona girerek doğal olarak oluşan bir demir oksit olan Fe3O4 (manyetit) üretir. Bu da yünün kütlesini artırır. Çelik yünü yakabilmek için onunla 9 voltluk basit bir pili temas ettirmeniz bile yeterli olacaktır.
Günümüzde her telefon üreticisinin uyması gereken bir SAR sınırı bulunmaktadır. Peki, SAR nedir? İngilizce’de Specific absorption rate’in kısaltması olarak kullanılan SAR, Türkçe’de ise özgül emilim olarak bilinir. Akıllı telefonları kullanırken vücudumuzun absorbe ettiği radyasyonun miktarı SAR’ı ortaya çıkarır.
Günümüzde, yetkililer telefon üreticilerine aşmamaları gereken SAR sınırını getirdi. Burada söz konusu yetkililer ABD Hükümetinin Federal İletişim Komisyonu (FCC), Kanada Hükümetinin Industry Canada (IC) ve Avrupa Birliği Konseyidir. Belirlenen sınırlar farklı doku miktarları üzerinden ölçülmekte ve bu nedenle doğrudan karşılaştırılamamaktadır. 
FCC/IC tarafından belirlenen SAR sınırı, 1 gram gerçek doku üzerinde ortalama 1,6 W/kg'dır. Avrupa Birliği Konseyi tarafından önerilen SAR limiti, 10 g gerçek doku üzerinde ortalama 2,0 W/kg'dır. Ayrıca, cihaz için belirlenmiş sertifikalı SAR miktarı, günlük kullanımda bunun çok altında bir değer de olabilir.  Bunun nedeni, telefonların yalnızca şebekeye ulaşmak için gereken gücü kullanacak şekilde birden fazla güç seviyesinde çalışması için tasarlanmış olmasıdır. Genel olarak, kablosuz baz istasyonu antenine ne kadar yakınsanız cihazın güç çıkışı o kadar düşük olur.
Video’da kullanılan telefonun iPhone 8 Plus olduğu anlaşılıyor. iPhone 8 Plus’ın SAR miktarını öğrenmek için Apple’ın sitesinde arama yapıldığı zaman değerlere ulaşmak mümkün. 

Değerlere bakıldığı zaman çelik yününü yakabilecek kadar bir enerji üretmediğini söylemek gerekiyor. Bunun yanı sıra bir çok YouTube kanalı bu deneyi gördükten sonra hem Iphone hem de farklı telefonlarla aynı deneyi deneyip başarısız olduklarını açıkladılar. 
Bu iddia edilen olayla ilgili başka raporlar aratıldığı zaman bir sonuca ulaşılamıyor. Eğer telefon görüşmeleri çelik yününü gerçekten ateşe verebilseydi, bu keşfin 2024'ten çok önce yapılmış olacağını varsaymak da mantıklı görünüyor. Gönderi farklı doğrulama platformları tarafından da analiz edilmiş.
Özetle cep telefonlarının arandığı zaman çelik yünü yakabilecek bir enerji ortaya çıkardığı iddiası yanlış.

Sonuç olarak;

Videonun telefondan çıkan radyasyonun çelik yünü yaktığını gösterdiği iddiası yanlış