İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 17 Mart 2023 tarihinde paylaşılan videonun Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı sonrası bir üniversitede yaşanan tartışmayı gösterdiği iddia edildi.

Olay Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde 2015’te Yaşanmış

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Mart 2023 tarihinde 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildi. Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklanmasıyla birlikte sosyal medyada birçok iddia da dolaşımda bulunuyor. Bir üniversitede karşıt görüşlü öğrenciler arasında yaşanan bir olay Kılıçdaroğlu’nun adaylığı sonrasında gerçekleştiği iddiasıyla 17 Mart 2023 tarihinde sosyal medyada dolaşıma girdi.
Üzerinde “CHP’liler üniversitelerde daha seçimi kazanmadan başörtülü kardeşlerimize zulmetmeye başladılar.” yazan videoda bir kadının, üniversitede stand açan bir grup kadının yanına giderek “IŞİD’e açıktan destek veren herhangi bir örgütün burada bir çalışma yapmasına izin vermiyoruz.” dediği ve ardından kurulan standı kaldırmaya çalıştığı görülüyor. Videodaki ayrıntılar incelendiğinde standdaki logonun İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’na (İHH) ait olduğu görülüyor. 

Arama motorlarında anahtar kelimeler kullanılarak yapılan aramalarda videodaki olayın 8 Aralık 2015 tarihinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde yaşandığı sonucuna varılıyor. İHH, Aralık 2015’te Osmangazi Üniversitesi Meşelik Yerleşkesi'ndeki İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nde “Nepal sergisi” adı altında bir fotoğraf sergisi düzenlemiş. İHH’nin standı karşıt görüşlü öğrenciler tarafından kaldırılmaya çalışılmış. Olaydan sonra İHH'nın Suriye'deki silahlı İslamcı gruplara destek verdiğini söyleyen öğrenciler İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne doğru yürümüş. Öğrencilerin yürüyüşüne polis müdahalede bulunmuş ve 12 öğrenci gözaltına alınmış. 
İHH’nin adı 2014-2015 yıllarında yayınlanan haberlerde sıklıkla Suriye’deki cihatçı gruplarla beraber anılıyordu. İHH 26 Ekim 2015’te haberlerde çıkan iddiaları yalanlayan bir açıklamada bulundu. Bu dönemde üniversitelerde İHH üyeleri ve destekçileri ile karşıt görüşlü öğrenciler arasında birçok olay da yaşandı. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videonun Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı sonrası bir üniversitede yaşanan tartışmayı gösterdiği iddia edilmişti. Videodaki olay Aralık 2015’te Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde gerçekleşmiş. “Nepal sergisi” adıyla fotoğraf sergisi düzenleyen İHH’lilerin standı karşıt görüşlü öğrenciler tarafından kaldırılmaya çalışılmış.

Sonuç olarak;

Karşıt görüşlü öğrenciler arasında yaşanan tartışmayı gösteren videonun Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı sonrasında yaşandığı iddiası yanlış.