İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 10 Ocak 2023 tarihinde yapılan paylaşımdaki videonun Kanada’da bir polis memurunun müslüman bir kadının başörtüsünü çıkarıp şiddet uyguladığı anları gösterdiği iddia edildi.

İddia farklı sosyal medya hesapları tarafından da paylaşıldı.

Video Polis Şiddetini Gösteriyor

İddiada yer alan video bir kişinin karakola getirildikten sonra elleri kelepçeliyken polis şiddetine maruz kaldığı anları gösteriyor. Videodan alınan ekran görüntüsü arama motorunda tersten aratıldığında Kanada basınına yansıyan haberler ile karşılaşılıyor. 
Haberlerden derlenen hikaye ise şu şekilde: Calgary polis memuru Alex Dunn, 13 Aralık 2017 tarihinde sokağa çıkma yasağını çiğnediği gerekçesiyle Dalia Kafi’yi gözaltına aldı. Gözaltına aldığı sırada Kafi’nin fotoğrafını çekmek için başındaki bereyi çıkarmaya çalışırken yaşanan şiddet, Kafi’nin dudağının yarılmasına ve burnunun kırılmasına sebep oldu. Mayıs 2019’da polis memuruna karşı ciddi bedensel yaralamayla sonuçlanan saldırı davası açıldı ve polis, ücretsiz izne çıkarıldı. Alex Dunn ve avukatları, gerçekleştirdikleri savunmada söz konusu saldırının Kafi’nin siyahi olmasına atıfla ırkçılık motivasyonuyla yapılmadığını ve her ne kadar videoda ırk temelli bir olay gibi gözüksede her olayın ırkçılığa bağlı olamayacağına ilişkin açıklamalarda bulundu. 
Alex Dunn, 2020 yılında suçlu bulundu ve bir ay hapis cezası aldı. Dunn’ın aldığı bir ay hapis cezasının yarısı ev hapsinde diğer yarısı sokağa çıkma yasağı olarak hükmedildi. Yargıç bir aylık hapis cezası verirken Dunn’ın eylemlerinin kasıtlı olmadığını ve saldırının ırk temelli olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını hükmetti. Yargıç, polis memurunu toplumdan izole etmenin doğru olmayacağını ancak Dalia Kafi’ye karşı uygulanan şiddetin korkunç bir hata olduğunu da ifade etti. Kasım 2021’de Alex Dunn kararın itirazı için bir üst mahkemeye başvurdu fakat yargıç mahkeme kararını onadı. Temyiz mahkemesi ise Dunn’ın karara itiraz etmeyeceğine karar verdi. Hükmedilen karara ilişkin çok sayıda ırkçılık karşıtı protesto düzenlenirken, Kraliyet ailesi de bir polis memurunun Afro-Amerikan bir kadına saldırısının toplum için zararlı olduğunu açıkladı.

Dalia Kafi’nin Başörtüsü Zorla Çıkarıldı mı?

Dalia Kafi’ye yönelik polis şiddeti ile ilgili haberlere aramalarda 2020 yılının sonlarına doğru rastlanıyor.  Bu haberlerde Kafi’nin müslüman kimliği ya da bununla bağlantılı başörtüsüne yönelik bir vurgu yer almıyor. 2020’nin mayıs ayından beri özellikle ABD’de George Floyd’un bir polis memuru tarafından öldürülmesi üzerine başlayan Black Lives Matter protestoları ağustosa kadar devam etmişti. Kamuoyunda siyahi nüfusa yönelik polis şiddetinin gündemde olduğu bu dönemde Kafi ile ilgili yapılan haberlerde de siyahi bir kadına yönelik polis şiddeti ön planda yer almış. Fakat Kasım 2020’de Hindistan kaynaklı olarak paylaşılan yanlış bilgi akışında videonun Fransa’da müslüman bir kadına yönelik bir şiddeti gösterdiği iddia edilmiş. Doğruluk kontrolü platformu Factly de bu iddiayı yanlışlamış. Yani Kafi’nin müslüman olduğu ve başörtüsünün zorla çıkarıldığına dair iddialar yanlışlanmış bir bilgi paylaşımına dayanıyor. 2021 ve 2022’de Kafi ile ilgili paylaşımlarda da bu tür bir vurgu bulunmuyor. 2023’ün başlarında ise birçok Youtube hesabı polis şiddetini gösteren videoyu bunun Kafi’nin polis zoruyla hijabını çıkartıldığı iddiasıyla paylaşmış. Güvenilir olmayan bu hesaplardan gelen bilgiler de ana akım platformlara Kafi’nin başörtüsünün polis zoruyla çıkarıldığı vurgusuyla aktarılmış. 
Bu iddia paylaşılan videodaki ip uçlarıyla uyumlu değil. Polis Memuru Alex Dunn, Dalia Kafi’nin fotoğrafını çekmek istediği sırada başında yer alan bereyi çıkarmaya çalıştığı görüntülerin uzun versiyonuna Youtube üzerinden ulaşılabiliyor. 9. dakika 26. saniyede Dalia Kafi’nin başında berenin olduğu ve saçının bir kısmının bereden dışarı çıktığı net bir şekilde görülüyor. 

Basına yansıyan haberlerde ise Dalia Kafi’nin Calgary Courts Center’ın dışında fotoğrafı bulunuyor. 4 Şubat 2021 tarihinde Canada Press/ Bill Graveland tarafından çekilen fotoğrafta Dalia Kafi’nin başörtülü olmadığı da görülüyor. Söz konusu davada ifadeler incelendiğinde Kafi’nin müslüman olduğuna ve başörtüsünün çıkarıldığına ilişkin herhangi bir ifade bulunmuyor. Metinlerde yer alan “Scarf” kelimesinin Türkçeye yanlış çevrildiği görülüyor. Scarf kelimesinin birden fazla anlamı bulunuyor; Atkı/Eşarp/Fular/Boyun Atkısı.

Global News’e konuşan Dalia Kafi’nin yakın arkadaşı, Kafi’nin Haziran 2021’de aşırı dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 10 Ocak 2023 tarihinde yapılan paylaşımda videonun Kanada’da bir polis memurunun müslüman bir kadının başörtüsünü çıkarıp şiddet uyguladığı anları gösterdiği iddia edilmişti. Söz konusu olay 13 Aralık 2017’de Kanada’da meydana gelmiş. Polis tarafından şiddet gören Dalia Kafi adlı kadının başında başörtüsü değil, bere bulunuyor. Bunun yanı sıra kendisinin müslüman olduğuna dair herhangi bir bilgi de bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Videonun Kanada’da bir polis memurunun müslüman bir kadının başörtüsünü çıkarıp şiddet uyguladığını gösterdiği iddiası yanlış.