İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 17 Temmuz 2023 tarihinde yapılan paylaşımda Afgan şarkıcı Hasiba Noori’nin Pakistan Kuza’da öldürüldüğü iddia edildi.

Söz konusu iddia, yerli ve yabancı birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış.

Hasiba Noori Hayatta Olduğunu Açıklamış

Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesiyle birlikte 2021 yılından itibaren Afganistan’dan yoğun bir göç söz konusu. Afganistanlıların göç ettiği ülkelerin başındaysa UNHCR verilerine göre 1.743.800 kişiye ev sahipliği yapan Pakistan geliyor. 2021 yılında ülkede yaşanan olayların ardından birçok Afgan sanatçı gibi Hasiba Noori adlı kadın müzisyen de Pakistan’a iltica etmişti. 17 Temmuz 2023’te dünyada sosyal medyada Noori’nin Pakistan’da kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırı sonucu öldürüldüğüne dair iddialar paylaşılmaya ve yoğun bir şekilde etkileşim almaya başladı.

Arama motorlarında anahtar kelimelerle yapılan aramalarda söz konusu iddiaların Hindistan merkezli haber siteleri başta olmak üzere birçok haber sitesinde dahi paylaşıldığı görülüyor. Örneğin Tribune India, One India, The Wire India gibi haber siteleri de söz konusu iddiada olduğu gibi Noori’nin Kuza’da öldürüldüğünü öne sürmüş. One India kaynak olarak Pakistan medyasını gösterirken, Tribune India konuya ilişkin haberinde Twitter’da yapılan iki paylaşımı koymuş. Paylaşımlardan birine tıklandığında söz konusu tweetin daha sonrasında silindiği görülmekte. Diğer paylaşım olan Rabee Popal adlı kullanıcının tweetinde ise iddiaya bir de video eşlik etmekte. Videonun başlangıcındaysa “Hasiba Noori, coğrafi konumunu gösteren bir videoyu Tiktok’ta paylaştığı için şu anda hayatta değil yazmakta.”

Yine anahtar kelimelerle yapılan aramalarda Iftikhar Firdous adlı bir gazetecinin Twitter paylaşımına ulaşılıyor. Firdous yaptığı paylaşımda öldürüldüğü öne sürülen Hasiba Noori ile konuştuğunu, Noori’nin hayatta olduğunu ve Karachi’de bulunduğunu aktarmış. Bununla birlikte Noori’nin ölü bedenini gösterdiği iddia edilen görüntünün de ameliyat esnasına anestezi etkisindeyken çekilen bir eski fotoğraf olduğunu bildirmiş. 

Firdous bir diğer paylaşımında ise Hasiba Noori ile yaptığı görüntülü görüşmeden bir ekran görüntüsü paylaşmış. Firdous paylaşımında, “Konuştuğum kişinin Noori olduğunu ve hayatta olduğunu doğrulamak için görüntülü aradım. Aramanın ekran görüntüsünü onun izniyle aldım. Paylaşmaya devam etmeden önce haberleri lütfen doğrulayın.” cümlelerini kurmuş.
The Free Press Journal adlı internet sitesinde de iddianın yalanlandığı görülüyor. Haberde, Firdous’un Twitter paylaşımlarıyla birlikte, Noori’nin yine bir gazeteci olan Salih Mohammad Salih’in Facebook’ta paylaştığı bir video da bulunuyor. Salih’in paylaştığı ve Noori’nin konuştuğu videonun başlığında “Afgan şarkıcı Hasiba Noori: Sosyal medyada yayınlanan ölüm haberim yanlış. Dünden beri birçok kişi şarkıcının ölüm haberini yayıyor.” ifadeleri yer alıyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda Afganistanlı kadın şarkıcı Hasiba Noori’nin Pakistan Kuza’da kimliği belirsiz silahlı kişilerce öldürüldüğü iddia edilmişti. Hasiba Noori hayatta olduğunu bir videoyla açıklamış. Iftikhar Firdous adlı bir gazeteci de Noori’yle görüştüğünü ve hayatta olduğunu açıklamış. Gazeteci Noori’nin hayatta olduğunu belgelemek için yaptıkları video görüşmenin ekran görüntüsünü de paylaşmış.

Sonuç olarak;

Afganistanlı şarkıcı Hasiba Noori Pakistan’da öldürüldüğü iddiası yanlış.