İddia şöyle;

Bir Instagram  platformu hesabı tarafından 30 Aralık 2021’de yapılan bir paylaşımda birbirine temas ettirilen çatalların arasındaki paraya doğru pilleri yaklaştırınca hareket ettiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Bir madeni parayı yerinden oynatabilmek için 4 pilden daha fazla enerji gerekiyor. 
→ Video geri sarılarak oluşturulmuş. 
Video geri sarılarak oluşturulmuş
Küçükken hepimiz patatesten pil yapıp ampül yaktığımız o deneyi gerçekleştirmişizdir ya da pil, tel ve mıknatıs kullanarak sürekli kendi etrafında dönen bir telden heykel yapmış olabilirsiniz. İnternette de son zamanda bu tür deneyler kullanıcıların gözüne çarpıyor. Gönderilerin altı ise deneylerin işe yarayıp yaramadığı konusundaki tartışmalara sahne oluyor. Söz konusu iddia da tam olarak böyle bir deney.
Bilim, manyetik enerji ile cisimlerin havaya kalkıp yere temas etmeden hareket edebilmesini manyetik levitasyon olarak adlandırıyor. Güçlü mıknatısların kütleyi havada tuttuğu tasarımlar günlük hayatımızda da artık yer alıyor. Bu duruma en iyi örnek olarak maglev raylı trenleri gösterilebilir. 
Söz konusu iddiadaki deneyde ise hiçbir mıknatıs bulunmazken, pillerin sadece eksi kutbunun çatallara temas ettiği gözlemleniyor. Bu da çatallar ile piller arasında hiçbir elektrik alışverişin yapılmadığı anlamına geliyor. Pillerin artı kutbu sisteme bağlı olsa bile ağır olan madeni parayı yerinden oynatabilmek için 4 pilin oluşturduğu 6 voltluk güçten daha fazlası gerekiyor. Ayrıca her madeni paranın da manyetik olmayacağı da unutulmamalı.

Eğer elimizde manyetik bir bir madeni para olmuş olsaydı bile madeni parayı yerinden hareket ettirebilecek güçlü bir manyetik alan oluşturabilmek için Solenoid adı verilen sıkıca sarılmış tel bobine ihtiyaç duyulması gerekiyordu.
Peki fiziksel olarak mümkün olmayan bir deneyi gösteren bu video nasıl oluşturuldu? Tabi ki üzerinden oynama yapılarak. Söz konusu video incelendiği zaman videonun hemen başında pilin kendi kendine sallandığı belli oluyor. Bu da videonun geriye sarılarak üretildiğini gösteriyor. Videonun geriye sarılması yöntemi sosyal medyada yönlendirici birçok paylaşımda kullanılan bir teknik. 
Özetle, birbirine temas eden çatalların ortasında madeni para yer alırken pilleri çatala temas ettirdiğinizde madeni paranın hareket ettiği iddiası yanlış.

Sonuç olarak;

Videonun çatalların ve pillerin madeni parayı hareket ettirdiğini gösterdiği iddiası yanlış