İddia şöyle;

Bir Twitter hesabından 21 Ocak 2023 tarihinde yapılan bir paylaşıma göre, videodaki papazın ölü bir adamı dirilttiği iddia edildi.

Video Bir Papazın Ölü Bir Adamı Dirilttiğini mi Gösteriyor?
Paylaşımda bulunan videonun orijinali Güney Afrikalı bir papaz olan Alph Lukau’nun Youtube hesabında mevcut. Video 24 Şubat 2019’da platforma yüklenmiş ve iddiada paylaşılan kısım 2:00:00 ile 2:03:19 arasında. Cenaze arabasıyla gelen bir tabutta bir kişinin yattığı görülüyor. Papaz Lukau’nun ve papazın bu kişinin yakınlarıyla olan konuşmasından tabutta yer alan kişinin cuma günü öldüğünü ve morgdan geldiği anlaşılıyor. Daha sonra ise papazın bu kişiye dokunmasıyla kişi ayağa kalkıyor. Video dikkatle izlendiğinde tabuttaki kişinin başından beri gözlerinin oynadığı da anlaşılabiliyor. 

Quartz’ın haberine göre, video Güney Afrika’da alaya alınmış. Başka dini cemaatlerden tepki gelmesinden sonra ise Kültürel, Dini ve Dilsel Toplulukların Haklarının Geliştirilmesi ve Korunması Komisyonu olay hakkında soruşturma başlatmış. Gelen tepkilerin ardından ise Lukau’nun kurucusu olduğu Alleluia Minestries International da bir açıklama yapmış ve tabutta gelen adamın kiliseye gelirken zaten hayatta olduğunu belirtmiş. 

Lukau da basına ve 27 Şubat 2019 tarihinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada olayın bir kurgu olduğunu kabul ederek, adamın morgdan gelmediğini ve hayatta olduğunu bildiğini söyleyerek, ilk başta gerçeği açıklamadıkları için de özür dilediğini belirtiyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabından 21 Ocak 2023 tarihli bir paylaşımda bir papazın ölü bir adamı dirilttiği iddia edilmişti. Gönderiyle beraber paylaşılan video Güney Afrikalı bir papaz olan Alph Lukau Youtube hesabına 2019 yılında yüklenmiş. Videodaki “ölü diriltme” sahnelerinin kurgu olduğuna dair birçok ipucunu videoda yakalamak mümkün. Gelen tepkiler sonucunda hem Lukau hem de Lukau’nun kurucusu olduğu Alleluia Minestries International açıklama yayınlayarak olayın kurgu olduğunu belirtmişler. 

Sonuç olarak;

Videonun bir papazın ölü bir adamı dirilttiğini gösterdiği iddiası yanlış.