İddia şöyle;

Bir Instragram hesabı tarafından 13 Aralık 2022 tarihinde yapılan paylaşımda kafatasının %83’ü parçalanan kişinin implantlarla eski görüntüsüne kavuştuğu iddia edildi.

İddia daha önce farklı sosyal medya hesapları tarafından da paylaşıldı. 

Ali Çiftçi’nin Hikayesi Doğru mu?

İstanbul’da yaşayan 45 yaşındaki Ali Çiftçi’nin kafasının önceki ve sonraki halini gösteren paylaşımlar kısa sürede sosyal medyada geniş yayılma alanı buldu. Paylaşımlara gelen birçok yorumda Çiftçi’nin fotoğraflarının görsel manipülasyon araçlarıyla değiştirildiğine yönelik yorumlar yapıldı. Halbuki Çiftçi’nin hikayesi ise bunun aksini gösteriyor.
Çiftçi’nin hikayesi evine bir hırsız girmesiyle başladı. Bundan iki yıl önce evine hırsız giren Ali Çiftçi, hırsızla mücadele ederken üçüncü kattaki evinin penceresinden düşmüş. Bedeni ve kafatası büyük ölçüde zarar gören Çiftçi, 6 ay boyunca yoğun bakımda kalmış. Birçok ameliyata giren Çiftçi doktorların kendisine “Mucize adam” dediğini belirtiyor.
Ali Çiftçi yaşadıklarını şu ifadelerle anlatıyor:
“Hırsızla boğuşmaya başladıktan sonra kendimi zeminde buldum. Hırsızla beraber pencereden düşmüşüz ve ben altta kaldığım için o benim üstüme düşmüş. Ben hava yastığı görevi görmüşüm. Bu yüzden ona hiçbir şey olmamış, benim üstüme basarak tırmandığı duvardan kaçıp gitmiş. Olay faili meçhul olarak kaldı, hırsız maalesef bulunamadı.”
Ali Çiftçi’nin doktoru Prof. Dr. Özkan Tehli, Çiftçi’nin kafatasının yüzey alanının yüzde 64’ünün, hacimsel olarak da yüzde 83’ünün olmadığını ve hemen ameliyatlarını planladıklarını açıklamış. Ameliyat öncesinde hastanın kafatasındaki hasar nedeniyle denge problemi, yürüyememe, hafıza kaybı ve görme, yazma ve konuşmayla ilgili bozukluklar yaşadığı tespit edilmiş.
Paste Embed Code for AMP
Hastanın fiziki görünümünün düzeltilmesi amacıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi (METÜM) tarafından özel titanyum kafatası parçaları üretilmiş ve bu parçalar Ali Çiftçi’nin kafatasına nakledilmiş. 
METÜM Müdürü Prof. Dr. Simel Ayyıldız, üretilen ürünlerin kişiye özel tasarlandığı ve büyük kemik kayıplarında kullanıldığını belirtiyor. Ayyıldız ayrıca medikal implantların vücudun herhangi bir yerinden alım yapılarak kayıpların giderilmesini ya da mevcut protezlerin kullanılmadığı durumlarda kullanıldığı bilgisini paylaşıyor. 
Prof. Dr. Ayyıldız’ın ifadelerine göre, hastaya ait bilgi ve tomografiler merkeze ulaştıktan sonra özel yazılımlar kullanılarak hastada kayıpların olduğu alanlar 3 boyutlu hale getiriliyor ve 3 boyutlu yazıcılardan söz konusu modeller çıkarılıyor. Böylece hekimin, ameliyattaymış gibi kayıp bölgeyi görmesi sağlanıyor. Üretilmesi gereken medikal implantların da yine özel yazılımlarla mühendisler tarafından tasarlandığı ifade ediliyor. İmplant modelleri üretildikten ve hekim onayı alındıktan sonra, titanyum implantlar ameliyatla hastaya yerleştiriliyor. 
Ali Çiftçi’nin problemi için de bu yöntem uygulanarak kişiye özel titanyum parçalar üretilmiş ve Çiftçi eski görünümüne bu sayede kavuşmuş.

İddia DOĞRU

Bir Instragram hesabı tarafından yapılan paylaşımda kafatasının %83’ü parçalanan kişinin implantlarla eski görüntüsüne kavuştuğu iddia edilmişti.  Paylaşıma gelen birçok yorumda Ali Çiftçi’nin kafatası hasarına ilişkin görsellerin görsel manipülasyon araçlarıyla değiştirildiği öne sürülmüştü. Fakat Çiftçi’nin değişimini gösteren paylaşımlar doğru. Evine hırsız giren Çiftçi, hırsızla mücadele ederken üçüncü kattan düşmesi sonucu kafatasının %83’ü parçalanmış. METÜM tarafından üretilen titanyum parçalar Çiftçi’nin kafatasına yerleştirilerek tedavisi gerçekleştirilmiş ve Çiftçi, eski görüntüsüne kavuşmuş. 

Sonuç olarak;

Kafatasının %83’ü parçalanan kişinin implantlar sayesinde eski görüntüsüne kavuştuğu iddiası doğru.