İddia şöyle;

Bir Twitter hesabından 11 Ocak 2023 tarihinde yapılan bir paylaşıma göre, videoda bir annenin ölü doğan bebeğini dua ederek hayata döndürdüğü iddia edildi.

Benzer paylaşımlar yabancı sosyal medya hesaplarında da yapılmış.

İddianın Kaynağı Nedir?

Tersine arama yöntemi kullanıldığında benzer iddia ile ilgili sosyal medya paylaşımların Eylül 2020 tarihine kadar gittiği görülüyor. Videonun açıklamasında ölü doğan bebeğini dua ederek hayata döndüren bir anneden bahsediliyor. 

Video Ölü Doğan Bebeğini Dua Ederek Hayata Döndüren Bir Anneyi mi Gösteriyor?

Konu ile ilgili Brezilya kaynaklı haber sitelerinde yazılar bulmak mümkün. Açıklamada, Brezilya’da Inácia Pinto dos Santos Hastanesi'ni (Mulher Hastanesi) yöneten Feira de Santana Hastane Vakfı, bilgilerin doğru olmadığını söylemiş. Inácia Pinto dos Santos Hastanesi Anne ve Çocuk Kompleksi'nden alınan bilgiye göre, bebek normal doğumla dünyaya geldi ve annesinin kollarında gayet iyi durumdaydı. Oğlunun hayatı için şükretmek için dua etmeye başlayınca bebeğin doğal olarak ağlamaya başladığını belirtmiş. 
Hastaneyi yöneten vakıf olan Feira de Santana Hastane Vakfı da kendi sosyal medya hesabından bir açıklama yapmış. Açıklamada yine benzer şekilde, Inácia Pinto dos Santos Hastanesi Anne ve Çocuk Kompleksi'nden alınan bilgiye göre, bebeğin normal doğumla dünyaya geldiğini ve annesinin kollarında gayet iyi durumda olduğunu belirtmiş. Oğlunun hayatı için şükretmek için dua etmeye başlayınca, bebeğin de doğal olarak ağlamaya başladığından söz etmiş. 
Benzer iddiayı Reuters ve USA Today de incelemiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabından 11 Ocak 2023 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videonun ölü doğan bir bebeğini dua ile döndüren bir anneyi gösterdiğini iddia etmişti. Brezilya kaynaklı haber sitelerinden alınan bilgiye göre, videodaki bebek sağlıklı bir şekilde doğmuş ve annesi de hayatı için şükretmeye başlayınca bebek de ağlamaya başlamış. Videonun yaşandığı yer olan Inácia Pinto dos Santos Hastanesini yöneten vakıf olan Feira de Santana Hastane Vakfı da kendi internet sitesinden benzer açıklamayı yapmış. 

Sonuç olarak;

Videonun ölü doğan bebeğini dua ederek hayata döndüren bir anneyi gösterdiği iddiası yanlış.