İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 8 Mayıs 2025 tarihinde paylaşılan videoda, Amazon Nehri’nde bulunan dünyanın en büyük anakonda cinsindeki yılanı gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Video yapay zeka araçları yardımıyla sosyal medyada yapay zeka içerikleri üreten “subarna.mahanti.5” adlı hesap tarafından oluşturulmuş.
Video Yapay Zeka ile Oluşturulmuş
Yapay zeka teknolojisi her geçen gün yeni bir farklılıkla karşımıza çıkıyor. Sosyal medya kullanıcıları ve bu alanda içerik üreten hesapların farklı alanlarda içerik üretildiğine şahit oluyoruz. Bu içerikler çoğunlukla görsel ya da video formatında paylaşılıyor. Yapay zekanın kusursuza yakın sonuçlar ortaya koyması ise bu üretimlerin doğru mu, yanlış mı olduğunu ayırt etmeyi gittikçe zorlaştırıyor. 
Özellikle yapay zeka alanında içerik üreten sosyal medya kullanıcılarının yüksek etkileşim alması, diğer kullanıcıları da bu tarz içerikler paylaşmaya yönlendiriyor. Ancak bu içerikler çoğu zaman bağlamından koparılarak, gerçekmiş gibi sunuluyor ve bu da yanlış bilgi yayılımını artırıyor. Bu tarz paylaşımların temelinde ise genellikle tık ve beğeni alma güdüsü yatıyor.
Paylaşıma konu olan iddia da bu konuya örnek olacak nitelikte. Video izlendiğinde bir helikopterin içerisinden kaydedildiği anlaşılan ve Amazon Nehri olduğu belirtilen nehirde gözle görülür şekilde büyük olan anakonda cinsinde bir yılanın nehirde hareket ettiği görülüyor. 
Bu bulgular ışığında hareket edilerek videodan alınan görselle tersine görsel arama yapıldığında “@Subarna. Mahanti.5” adlı Instagram hesabına erişiliyor. Söz konusu hesap incelendiğinde ise bio kısmında “AI içerik oluşturucusu” bilgisini tespit etmek mümkün.

Profil incelendiğinde ise iddiaya konu olan videoya benzer olarak helikopter içerisinde olduğu anlaşılan ve yine nehir içinde hareket eden yılan benzeri varlığın hareket ettiği videolar olduğu görülüyor. Söz konusu videoların açıklamasına bakıldığında da “Amazonda dev anakonda yakalandı!” ve videonun oluşturulduğu yapay zeka aracı şirketlerini etiketlendiğini ve yapay zeka olduğu anlaşılan hashtagler olduğu tespit ediliyor.  Ayrıca söz konusu videoların açıklama kısmında Clip3, Clip2 şeklinde belirtilmiş. 

Profildeki inceleme genişletildiğinde 7 Mayıs 2025 tarihinde paylaşılan videonun iddiaya konu olan video ile aynı olduğu anlaşılıyor. Videonun açıklama kısmında  “Amazonda dev anakonda yakalandı!” ve videonun oluşturulduğu yapay zeka aracı şirketlerini etiketlendiğini ve yapay zeka olduğu anlaşılan hashtaglerin kullanıldığına erişiliyor. 

Özetle video Amazon Nehri’nde görülen dev yılanı değil, yapay zeka aracıyla oluşturulan videoyu gösteriyor.

Sonuç olarak;

Videonun Amazon Nehri’nde bulunan dünyanın en büyük anakonda cinsindeki yılanı gösterdiği iddiası yanlış.