Bir Twitter hesabı tarafından 16 Kasım 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda, Tesco reklamının aşısızlara ayrımcılık yaptığı için boykot edilmesi sonrası kaldırıldığı iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
İngiltere'de süpermarket tesco, aşısız ve aşı pasaportu göstermedikçe kimsenin mağazaya alınmayacağına dair bir ilan gösterdi. Reklam o kadar reddedildi ki Tesco reklamı kaldırdı. Halk boykot etti ve halk kazandı. Boykotun gücünü asla hafife almayın #BoycottTesco

Tesco’nun Reklamı Ne?
İngiliz marketler zinciri olan Tesco, 2021 Noel’ine özel bir reklam hazırladı. 90 saniyelik “Bu Noel Hiçbir Şey Bizi Durduramayacak” adlı reklamın 47. saniyesinde bir haber sunucusunun “son dakika, Noel Baba karantinaya alınacak” dediği görülüyor. Bir sonraki sahnede ise ‘Noel Baba’nın pasaport kontrolü noktasında gümrük memuruna aşı kartını gösterdiği görülüyor. ‘Aşılı’ olduğu görülen Noel Baba’nın kartı göstermesinden sonra ise insanlar seviniyor.

Bu sahne nedeniyle reklam çok sayıda şikâyet aldı. Sosyal medya üzerinden #BoycottTesco hashtag’leri ile reklam protesto edildi. Büyük Britanya’daki reklamların hukuka uygunluğunu denetleyen Reklam Standartları Kurumu, reklamın inceleme altına alındığını duyurdu. İncelemenin arkasındaki nedenin “aşı statüsüne dayanarak ayrımcılık yapmayı cesaretlendirdiği” yönünde gelen şikayetler olduğu belirtildi.
Reklam Yayından Kaldırıldı mı?
Tüm bu itirazlara rağmen Tesco reklamı kaldırılmadı. Reuters’e konuşan bir Tesco yetkilisi reklamın kaldırıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Nitekim, Tesco’nun internet sitesi ziyaret edildiğinde reklamın aynı şekilde durduğu görülüyor. Üstelik, Tesco’nun resmi YouTube hesabında da aynı reklam var.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda, Tesco reklamının aşısızlara ayrımcılık yaptığı için boykot edilmesi sonrası kaldırıldığı iddia edilmişti. Fakat Tesco’nun hem kendi internet sitesinde hem de Youtube hesabında reklamın aynı şekilde var olduğu görülüyor.

Sonuç olarak;

Tesco reklamının protestolar sonrasında kaldırıldığı iddiası yanlış.