Bir Twitter sayfası tarafından 25 Şubat 2021 tarihinde paylaşılan videoda köprüden denize atlayan insanların Suriyeli oldukları ve olayın 25 Şubat 2021'de gerçekleştiği iddia edildi.

Paylaşımdaki Video Güncel mi?
Twitter’daki video paylaşıldığı andan itibaren sosyal medya da tartışılır hale geldi. Bazı hesaplar bu olayın 25 Şubat ve 24 Şubat 2021’de yaşandığını iddia etti. Ayrıca, haber siteleri de bu haberi Suriyelilerin eğlendiği anlar olarak paylaştı.

Videonun içeriğine dair internet araştırması yapıldığında, Galata Köprüsü’nde denize atlayan kişiler başlığı altında YouTube’da yayınlanmış videolarla karşılaşılıyor.

Twitter Paylaşımındaki Video 

Bir YouTube kullanıcısı insanların Galata Köprüsü’nden atladığı videoyu 25 Ekim 2020 tarihinde videonun Twitter’daki paylaşımın aksine farklı açılardan çekilmiş halini paylaşmış. Bu videoda da Twitter paylaşımındaki reklam pankartlarının aynısı gözükmekte. Ayrıca, iki videoda da atlayan kişileri izleyen insanlar maske takıyor.

Bir başka YouTube kullanıcısı da “Galata Köprüsünden Ölüme Meydan Okuyan Suriyeliler” başlığı altında Galata Köprüsü’nde atlayan insanları kayda almış. Fakat video kişilerin uyruklarına ne olduğunu anlayabilmek adına dair herhangi bir kanıt bulundurmuyor.

İçeriğe dair başka haberler 30 Ağustos 2020’de de paylaşılmış. Haber başlığında diğer videolardaki gibi aynı köprüden denize atlayan kişilerin uyruklarını belirten herhangi bir açıklama bulunmuyor. Bu videoda da maskeli kişiler atlayan gençleri izliyor.

25 Şubat’ta yayılan Twitter paylaşımının ardından paylaşımdaki videoyu başka açıdan çektiğini dile getiren bir kullanıcı da bu videonun çekildiği ortamda iddia edildiği gibi bir müzik olmadığını belirtmiş. 2 Ağustos'ta yaptığı paylaşımda da tıpkı diğer videolarda olduğu gibi insanlar Galata Köprüsü’nde bu atlayışı gerçekleştirmişler.

Ayrıca özellikle “Galata’da denize atlayan gençler” odaklı bir internet araması yapıldığında 2019 senesinde de yaz ayında Galata Köprüsü’nden atlayan insanların videosu ile karşılaşmak mümkün.

Fatih Kaymakamlığı: “Olay Geçmiş Günlere Ait”
Fatih Kaymakamlığı resmi Twitter hesabından 25 Şubat 2021 tarihli paylaşımında bir bildiri yayınladı. Bu videonun geçmiş günlere ait olduğunu belirtti.

Öte yandan Twitter paylaşımında yer alan müziğin getirdiği durum ve izleyen kesim arasında tutarsızlık bulunuyor. Paylaşımda arkada çalan müzikte alkış sesleri duyuluyor fakat izleyenlerin arasında alkış tutan olmuş olsa bile müzikteki kadar yoğun bir alkış sesi duyulmuyor. Videoya sonradan yerleştirilen ya da videoya çeken kişi tarafından açılmış olabilecek müziğin orijinali 2011 yılından yayınlanmış.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter sayfası tarafından paylaşılan videoda köprüden denize atlayan insanların Suriyeli oldukları iddia edilirken aynı zamanda bu durumun 25 Şubat 2021'de gerçekleştiği iddia edilmişti. Çeşitli YouTube kullanıcıları tarafından yayınlanan videolarda Ekim 2020’de paylaşımdaki videonun farklı açılardan çekilmiş halleri yayınlanmış. Paylaşılan bu videodaki reklam panoları ve Twitter’daki videodaki reklam panoları eşleşiyor. Aynı zamanda Ağustos 2020’de de bir Twitter kullanıcısı benzer görüntüleri paylaşmış. Paylaşımda yer alan müzik sonradan videoya eklenmiş ya da videoyu çeken kişi videoyu çekerken müziği açmış. Müzikte alkış yer alıyor fakat Twitter’daki videoda izleyenlerin arasında alkış tutan olmuş olsa bile müzikteki kadar yoğun bir alkış sesi duyulmuyor. Ayrıca, olaya dair Fatih Kaymakamlığı’nın yaptığı açıklamaya göre de bu görüntüler güncel değil. Paylaşım, çarpıtılarak yapılmış.

Sonuç olarak;

Suriyelilerin Eminönü'nde toplanıp denize atlama yarışması yaptığı iddiası