İddia şöyle;

‘Türkiye Hazine Bakanlığı’ adındaki bir Facebook hesabı tarafından 28 Kasım 2023 tarihinde paylaşılan gönderide; vatandaşların kredi kartlarının aidat iade işlemlerinin yürürlüğe girdiği, aidat iadesini sorgulamak ve hesaplara iadeleri aktarmak için ‘Şimdi Başvur’ bağlantısının kullanılabileceği iddia edildi.

Sosyal medya platformlarında çeşitli kamu kuruluşları olduğu iddia edilerek sosyal yardım ve kar payı vaatleriyle tık tuzağı ve dolandırıcılık amaçlı paylaşımlar oldukça yaygın. Bu paylaşımlar genellikle sosyal medya okuryazarlığı düşük olan kesimin dikkatini çekiyor. Bu ve benzer paylaşımların doğruluğunu tespit etmek birkaç kolay adımda mümkün.
İddia YANLIŞ
→ İddianın yönlendirdiği bağlantı, kamu kurumları web sitelerinin .gov uzantısı aksine .net uzantılı ve bağlantıya ulaşılamıyor. 
→ ‘Türkiye Hazine Bakanlığı’ sayfası 28 Kasımda oluşturulmuş ve Facebook tarafından doğrulanmamış.
→ Bakanlığın resmi adı ‘Türkiye Hazine Bakanlığı’ değil, ‘T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’.
→ Bakanlığın resmi Facebook sayfasında ve web sitesinde kredi kartı aidat iadesi ile ilgili herhangi bir paylaşım bulunmuyor.
Kamu Kurumlarına Ait Web Sitesi Uzantıları
Paylaşımda iddia edilen aidat iade işlemi için yönlendirilen web sitesi edevletgov203.b-cdn.net uzantısıyla bitiyor. Bilindiği gibi kamu kuruluşları yalnızca .gov uzantısı kullanmakta. Paylaşımın bilgi bölümünde bulunan Hakkında kısmına tıklandığında bağlantının kullanım dışı olduğu, bağlantıya tıklandığında ise güvenlik uyarısı veriliyor. Bunun yanında bağlantıya ait bir Facebook sayfasının bulunmadığı anlaşılıyor. 

Paylaşımın yapıldığı ‘Türkiye Hazine Bakanlığı’ sayfasına tıklandığında; sayfanın 28 Kasımda oluşturulduğu, yalnızca 2 beğenme ve 1 takipçi sayısına sahip olduğu ve Facebook tarafından onaylanmamış bir sayfaya ulaşılıyor. 

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı
Facebook üzerinden ilgili bakanlık ‘Hazine Bakanlığı’ anahtar kelimeleriyle aratıldığında, Facebook tarafından da doğrulanarak mavi tik işaretli T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı sayfasına ulaşılıyor. Sayfanın hakkında bölümünde devlet kurumu olduğu bilgisi de yer alıyor. Onaylanmış sayfanın gönderilerine bakıldığında da kredi kartı aidat iadesi ile ilgili herhangi bir paylaşım veya bilgilendirme bulunmuyor. Bakanlığın resmi web sitesinde ‘aidat’ ve ‘iade’ anahtar kelimeleri ile arama yapıldığında da kredi kartı aidatı iadesiyle ilgili bir duyuru yapılmamış. 

2018 yılında Cumhurbaşkanı kararnamesi Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ile birleştirilerek Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak değiştirilmişti. Dolayısıyla ‘Türkiye Hazine Bakanlığı’ adında bir kamu kuruluşu yok. 

Sonuç olarak;

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kredi kartı aidatlarını iade ettiği iddiası yanlış.