Bir Facebook sayfası tarafından 25 Haziran 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Katarlı gençlerin Türkiye’de sınavsız tıp eğitimi alabileceği iddia edildi. 
Paylaşımda yer alan metin şu şekilde:
Katarlı Gençlere Türkiye’de Sınavsız Tıp Eğitim Hakkı Verildi

Katarlı Gençlerin Türkiye’de Sınavsız Tıp Eğitimi Alabileceği Doğru mu?
Katarlı gençlerin Türkiye'de sınavsız tıp eğitimi alabileceği iddiası, 25 Haziran 2021 tarihinde sosyal medyada yayılmaya başladı. Bunun üzerine birçok haber sitesi ve siyasiler Katar’dan gelen öğrencilerin Türkiye'de sınavsız şekilde tıp eğitimi alabileceğine dair paylaşımlarda bulundular. Bu iddia 25 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Katar Devleti Hükûmeti Arasında Askerî Sağlık Alanında Eğitim ve İş Birliği Protokolü’nün onaylanması hakkındaki karara dayanıyor.

Katar’dan Gelen Öğrenciler Misafir Öğrenci Statüsünde Olacaklar
Resmi Gazete’de yayınlanan bu protokol “askeri işbirliği” odaklı bir protokol. Bu nedenle protokolde öngörülen işbirliğinden yararlanacak kişiler ve işbirliği yapılan alanlar sınırlı. Protokolün 3. maddesinde sözleşme boyunca kullanılan terimlerin ne anlama geldiği açıklanmış.

Bu kısmın 4. maddesinde misafir öğrenci olarak kullanılan terimin sözleşmede ülkelerin birbirine gönderdiği mezuniyet öncesi silahlı kuvvetlerin asker veya sivil öğrencileri ifade ettiği açıkça belirtilmiş. Bir başka deyişle, sözleşmede öngörülen eğitim alanındaki işbirliği silahlı kuvvetler bünyesindeki asker veya sivil öğrencileri kapsıyor, tüm Katarlı gençleri değil. Protokol gereği, Katar’dan Türkiye’ye gelecek misafir öğrencilerin yanında Türkiye'den de Katar’a giden öğrenciler de olabilecek. Bu çerçevede de öğrencilere askeri uçaklar ve eğitim malzemeleri kullanma hakkı veriliyor.
Protokolde işbirliği alanları da 4. maddede açıkça belirtilmiş. Bu alanlar arasında sosyal medyada yayılan haberlerin atıf yaptığı Tıp fakültesi eğitimi de bulunuyor. Bu alanlar arasında Tıp fakültesi eğitiminin yanı sıra diş hekimliği, eczacılık ve hemşirelik de yer alıyor.

Özetle anlaşma Katar’da silahlı kuvvetlerin askeri ve sivil öğrencilerinin Türkiye’ye “misafir öğrenci” statüsünde gelerek işbirliği yapılan alanlarda eğitim alabileceğini öngörüyor. Protokolün hükümleri Katar’daki herhangi bir öğrencinin sınavsız şekilde Türkiye’deki bir tıp fakültesine geçip oradan mezun olabileceği yorumuna açık değil.
Protokole göre Katarlı misafir personel ve yakınları ile Katarlı öğrencilerin mümkün olan hallerde askeri hava/kara ulaşım araçlarından ücretsiz istifade edebilecek. Askeri orduevi ve misafirhanelerden de yararlanabilecekler. Bu protokolün 5 yıl için düzenlediği aksi beyan edilmedikçe bu sürenin sonunda her yıl otomatik olarak uzayacağı da belirtiliyor.
Ayrıca, kararın yayımlandığı günün ilerleyen saatlerde Milli Savunma Bakanlığı’ndan da bir açıklama geldi. MSB, “protokol, her yıl belirlenecek kontenjan dahilinde misafir personel ve Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan asker-sivil personel ile Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapmak üzere eğitim alacak personeli kapsıyor." ifadesini kullandı.
Türkiye’de Yurt Dışından Öğrenci Kabulünde Hangi Prosedür İzleniyor?
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 6287 sayılı Kanunla değişik 45/f maddesinde yer alan "Yabancı uyruklu öğrenciler ile ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına kabul usul ve esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir." maddesi ile yurt dışında gelen öğrencilerin Türkiye’deki eğitim hayatı "Yurt Dışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar" baz alınarak oluşturuluyor. Değişim programları için, Yükseköğretim Kurumlarına Göre Yurt Dışından Öğrenci Kabulü Kriterleri bulunuyor. Son olarak YÖK tarafından yayınlanmış bu esaslara Katar üzerinden bakıldığında başvurulan programlarla ilgili belli bir başarı ortalaması koşulları arandığı belirtildiği görülebilir.
İddia KISMEN YANLIŞ
Bir Facebook sayfası tarafından yapılan paylaşımda Katarlı gençlerin Türkiye’de sınavsız tıp eğitimi alabileceği iddia edilmişti. 25 Haziran 2021 tarihinde sosyal medyada yayılmaya başlayan bu iddianın asıl kaynağı Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Katar Devleti Hükûmeti Arasında Askerî Sağlık Alanında Eğitim ve İş Birliği Protokolü’nün onaylanması hakkındaki karara dayanıyor. Türkiye ile Katar arasında imzalanan protokole göre Katar ve Türkiye’den öğrenciler tıp fakültesi eğitiminin de içinde bulunduğu alanlarda karşılıklı olarak eğitim alabilecek. Fakat, protokolde öngörülen işbirliği tüm Katarlı gençleri kapsamıyor. Protokolün kapsamı Katar Silahlı Kuvvetleri'ndeki askeri ve sivil öğrencilerle sınırlanmış. Bu öğrenciler yapılan anlaşma gereği “misafir öğrenci” olarak Türkiye’de işbirliği yapılan alanlarda eğitim görebilecekler.

Sonuç olarak;

Sonuç olarak, Katarlı gençlerim Türkiye'de sınavsız tıp eğitimi alabileceklerine dair iddialar kısmen yanlıştır.