Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 25 Kasım 2024’te yapılan bir paylaşımda diş ağrısını bitirecek kesin çözümün hardal yağı, kaya tuzu ve zerdeçaldan oluşan bir karışım olduğu iddia edildi

İddia KISMEN YANLIŞ
Hardal yağı, zerdeçal ve kaya tuzunun ağız sağlığı için bazı faydaları var.
Her üç madde de ağrılarda kısmi rahatlamalara neden olacak içeriklere sahip ve diş tedavilerine ek olarak kullanılmasında herhangi bir zarar bulunmuyor.
Konuyla ilgili yapılan çalışmaların hiçbiri yalnızca bu bitkilerin kullanımının diş ağrılarının ve diş çürüğünün kesin çözümü olduğunu belirtmiyor.
Hardal Yağı, Zerdeçal ve Kaya Tuzunun Ağız Sağlığı İçin Faydaları Var
Sağlıkla ilgili iddiaların sosyal medyada yüksek etkileşim alması daha olasıdır. Bu paylaşımlarda kullanılan kesin ifadeler ise yanlış bilgilerin yayılma riskini artırabilir. Özellikle, bir hastalığın kesin çözümü olduğu iddia edilen tedavi önerilerine şüpheyle yaklaşmak önemlidir. Bahsi geçen gönderi de bu çerçevede ele alınabilir. Ancak söz konusu paylaşımda bazı doğru bilgilere de yer verilmiş.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Hardal yağı, zerdeçal ve kaya tuzu ağız sağlığı için bazı faydalar sağlayabilir, ancak diş ağrısının temel nedenlerini ele almazlar. 2022 tarihli bir araştırma, hardal yağı, zerdeçal ve kaya tuzu macununun diş eti iltihabı ve periodontitisi tedavi etmeye yardımcı olabileceğini öne sürmüş. Bu makalede gingivitis ve periodontitis gibi diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılan bazı tıbbi bitkileri incelenmiş. Bitkisel tedavilerin antibakteriyel, anti-enflamatuar (iltihap giderici) ve antifungal (mantar öldürücü veya mantarların büyümesini engelleyen) özellikleri sayesinde geleneksel kimyasal tedavilere göre daha güvenli ve etkili alternatifler sunduğu vurgulanmış. Makale zerdeçal, aloe vera, nane, adaçayı ve diğer bazı bitkilerin gingivitis ve periodontitis tedavisindeki potansiyel faydalarına dair klinik çalışmaları ve biyolojik etkileşimlerini tartışıyor ve bu tedavi yöntemlerinin daha fazla klinik araştırmayla desteklenmesi gerektiğini öne sürüyor.
Makalede ilgili gönderide yer alan zerdeçal ve hardal yağından da bahsedilmiş. Zerdeçalın iltihap önleyici özelliklere sahip olduğunu, ayrıca bakteriyel büyümeyi engellediğini ve diş eti hastalıklarına karşı etkili olduğu belirtilmiş. Hardal yağı için diş eti ağrılarını azaltan ve iyileşmeyi hızlandıran bir tedavi yöntemi olarak kullanımı önerilmektedir.

[Diş eti ağrısı, kavrulmuş ve öğütülmüş zerdeçal kullanılarak ağrılı dişlerin ovulması ile azaltılabilir ve periodontitis ve gingivitis'ten biraz rahatlama sağlanabilir. Topikal uygulamalar: 1 çay kaşığı zerdeçal, 1⁄ 2 çay kaşığı tuz ve 1⁄ 2 çay kaşığı hardal yağı içerecek şekilde hazırlanacak bir macun uygulayın. Ayrıca diş etlerine ve dişlere günde iki kez masaj yapılması önerilir. Kitosan film içindeki nano-kurkumin parçacıklarının son çalışması, potansiyel periodontal hastalık tedavisini göstermektedir.]

[Zerdeçal kullanılarak iltihap hızla azaltılabilir. Zerdeçal suyu (5 gr zerdeçal tozu, iki karanfil, 200 gr suda sadece iki kuru guava yaprağından oluşur ve daha sonra kaynatılır) şişliği ve ağrıyı azaltmak için ağız gargarası olarak kullanılabilir. Ayrıca ağrılı dişlere kavrulmuş, öğütülmüş zerdeçal uygulanarak da ağrı azaltılabilir. Diş eti iltihabı ve periodontitis, günde iki kez diş ve diş etlerinin yüzeyine 1 çay kaşığı tam zerdeçal, 1⁄2 çay kaşığı tam tuz ve 1⁄2 çay kaşığı hardal yağından oluşan bir macunla tedavi edilebilir. Zerdeçal, Lactobacillus, Streptococci, Staphylococci vb. gibi bakteri büyümesini azaltmak için yüksek antimikrobiyal özelliklere sahiptir.]

İddiada yer alan maddelerin diş sağlığı ile olan ilişkisine başka bilimsel çalışmaları da göz önünde bulundurarak tek tek göz atmakta fayda var. Antibakteriyel ve iltihap giderici özellikleriyle hardal yağı, ağız hijyenini iyileştirmeye yardımcı olabilir ve oil pulling (yağ çekme) yöntemiyle bakterilerin temizlenmesine katkı sağlayabilir. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir ve iltihap giderici özellikleri sayesinde artrit gibi durumlarda ağrıyı hafifletebilir. Ancak hardal yağının diş ağrılarını anında tedavi edebileceğine dair bilimsel bir kanıt bulunmuyor. Zerdeçal, iltihap ve ağrıyı azaltabilen kurkumin maddesini içermesi nedeniyle diş ağrılarında bir miktar rahatlama sağlayabilir. Ancak çürükler veya enfeksiyonlar gibi temel sorunları çözemez ve dişlerde lekelenmeye yol açabilir. Kaya tuzu ise tuzlu su ile yapılan durulamalarda iltihabı azaltarak geçici bir rahatlama sağlamasına rağmen diş ağrısını kökten tedavi edemez. Bu doğal yöntemler genel ağız sağlığını destekleyebilir, ancak diş ağrısının altında yatan nedenlerin çözümü için profesyonel bir diş hekimi müdahalesi gereklidir.
Sonuç olarak hardal yağı, zerdeçal ve kaya tuzu gibi doğal maddeler diş sağlığını destekleyici bazı özelliklere sahip olsa da diş ağrısını ve diş çürümesini kesin olarak tedavi ettiklerine dair yeterli bilimsel kanıt bulunmuyor. Bu bitkiler bazı diş rahatsızlıklarında kısmi rahatlık sağlaması ve acıyı dindirmesi açısından faydası görülmüş bitkilerdir. Konuyla ilgili yapılan çalışmaların hiçbiri yalnızca bu bitkilerin kullanımının diş ağrılarının kesin çözümü olduğunu belirtmiyor.
Bu konu sağlıkla ilgili doğruluk kontrolü yapan bazıplatformlar tarafından da ele alınmış ve ilgili iddianın kısmen yanlış olduğu belirtilmiş.

Sonuç olarak;

Diş ağrısının kesin çözümünün hardal yağı, kaya tuzu ve zerdeçaldan oluşan bir karışım olduğu iddiası kısmen yanlış.