İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 1 Mart 2026 tarihinde yapılan bir paylaşımda, görüntülerin Hamaney’in bir gazeteci tarafından Sahra Çölü’nde görüntülendiği kareleri gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Görüntüler, 2014 yılında prostat ameliyatı geçiren Ali Hamaney'in operasyon sonrası Tahran'da çıktığı yürüyüşe ait.
Hamaney'in ölümü ABD ve İsrail tarafından ilan edildi ve İran tarafından da resmen doğrulandı.
Video 2014 Yılında Tahran’da Çekilmiş
2026 yılı Şubat ayı sonunda İran’da gerçekleşen askeri operasyonların ardından, İran Dini Lideri Ali Hamaney’in hayatını kaybettiği resmi makamlar ve uluslararası ajanslar tarafından doğrulandı. Bu gelişmeyle eş zamanlı olarak sosyal medya platformlarında, sürece dair dezenformasyon içeren pek çok görsel ve iddia dolaşıma girdi. X platformunda yapılan bir paylaşımda, Hamaney’in bir gazeteci tarafından Sahra Çölü’nde görüntülendiği öne sürülmüş. Paylaşımda Hamaney’in yürüdüğü bazı fotoğraflar yer alıyor.

Fotoğraflar tersine arama yapıldığında AFP’nin 2014 yılında yayımladığı bir YouTube videosuna ulaşılıyor. Bu videoda Ali Hamaney’in Tahran’da geçirdiği bir prostat ameliyatı sonrasında doktor tavsiyesiyle gerçekleştirdiği ilk dağ yürüyüşü kayıt altına alınmış. Videonun orijinalinde Hamaney, operasyonun ardından ilk kez dağa yürüyüşe çıkabildiğini ifade etmiş.

Sonuç olarak;

Görüntülerin Hamaney’in bir gazeteci tarafından Sahra Çölü’nde görüntülendiği kareleri gösterdiği iddiası yanlış.