İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 18 Ekim 2026 tarihinde paylaşılan görselin Fransa’da Eyfel Kulesi çevresinde gerçekleşen protestoları gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Görseldeki zemin, peyzaj ve binalar Eyfel Kulesi çevresiyle örtüşmüyor. İnsan figürlerindeki bozulmalar ve tespit araçları da yapay zeka üretimine işaret ediyor.
Görsel, 6 Ekim 2026’da hiciv haber sitesi The Babylon Bee tarafından kurgu bir haberde kullanılmış.
Görsel Yapay Zeka Ürünü
Fransa’da Eylül 2026’da eğitim koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başlayan öğrenci protestoları, artan yaşam maliyetleri ve kamu harcamalarındaki kesintilere yönelik tepkilerle ülke geneline yayıldı. 17 Ekim’de yüz binlerce kişinin katıldığı gösteriler, Paris başta olmak üzere birçok kentte polisle çatışmalara, yağma ve kundaklama olaylarıyla karşı karşıya.
Protestolardan birçok görüntü sosyal medyada viral olurken, X’te dolaşıma giren bir görselin Eyfel Kulesi yakınlarındaki eylemleri gösterdiği iddia edildi. Kulenin yoğun duman ve kalabalık ile çevrelendiği görselde, ilk bakışta zeminin Arnavut kaldırımı ile döşeli olduğu göze çarpıyor.
Zemin karşılaştırması için harita uygulamasına bakıldığında, kulenin yapısı ve perspektif gereği söz konusu görselin kuzeybatı veya güneydoğu yönünden çekilebileceği kesinleşiyor.

Google Haritalar sokak görüntülerinde; güneydoğu yönünde Champ-de-Mars parkı yer alıyor.
Paste Embed Code for AMP
Parktan kulenin olduğu yöndeki zemin incelendiğinde, görseldeki Arnavut kaldırımı yerine toprak ve çim zemin yer alıyor. Ayrıca görselin aksine kulenin çevresinde peyzaj farkı olarak sıralı ağaçlar göze çarpıyor.
Kuzeybatı yönünde ise Jardins du Trodacero görülmekte. 
Paste Embed Code for AMP
Meydanda, parkın aksine taş zemin görülüyor ancak zemin görseldeki gibi Arnavut kaldırımı ile değil, mermer veya granit olduğu düşünülen geniş renkli parke taşlarıyla döşenmiş. Bunun yanında, her iki açıdaki sokak görüntüleri ile görselde Eyfel Kulesi’nin iki yanında yer alan bina siluetleri arasında tutarsızlıklar da mevcut.
Konum, peyzaj ve bina tutarsızlıkları üzerine görsel daha dikkatli incelendiğinde, arka plandaki Filistin bayrağının orijinal bayrakla örtüşmediği ve kalabalık içerisindeki bazı kişilerin vücutlarında karmaşıklık ve bozulma olduğu tespit ediliyor.

Görsel yapay zeka tespit aracı IsThisAI uygulamasına yüklendiğinde %99 ihtimalle yapay zeka üretimi olduğu sonucu alınıyor.

OpenAI, Nvidia, kakao ve Google’ın ortaklığıyla yenilenen SynthID Detector aracı da görselin yapay zeka araçlarıyla düzenlendiği yanıtını veriyor.

Görsel 6 Ekim’den Bu Yana Dolaşımda
Tersine görsel arama sonuçlarında görselin en geç 6 Ekim 2026’da The Babylon Bee adlı hiciv haber sitesinde paylaşıldığına ulaşılıyor. “Filistinlilere Nihayet Kendi Ülkeleri Verildi” (Palestinians Finally Granted Own Country) başlıklı haberde bulunabilen görsel, Paris şehrinin Filistinlilere devredildiği yönünde ironi içeren haber bağlamında kullanılmış.

The Babylon Bee ise 2016’dan bu yana siyaset, din, güncel olaylar ve tanınmış kişiler hakkında muhafazakar Hristiyan çizgide hiciv haber yayınlarıyla bilinen bir sayfa. 

Sonuç olarak;

Görselin Eyfel Kulesi çevresindeki protestoları gösterdiği iddiası yanlış.